Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков дава изявление пред медиите
Кирил Петков дава изявление пред медиите

От самото начало заявихме ясно, че единствената причина, да тръгнем по този път е, защото България има остра нужда от промяна. Ще впрегнем всичките си усилия, ще съберем най-добрите хора в регулаторите, които досега не са работили. Надяваме се да бъдем със стъпки напред в съдебната реформа. И се надявам, че българите, които са вложили огромно очакване в нас, ще бъдат доволни от нашата работа, каза Петков. Зарече се да не се губи нито минута за решаване на проблемите.

Няма да има нито един лев, който да бъде изхарчен по грешен начин, ние ще следим. И ако някой си позволи да бъде изхарчен по грешен начин, ние ще се опитаме да го заловим. Това заяви бъдещият премиер Кирил Петков след като получи от президента мандат за съставяне на правителство и му върна веднага папката с имената на министрите.

Като първи мерки в икономиката бъдещият премиер посочи овладяването на цената на тока. Сметките на ток пресират страшно много и бизнесите, и по никакъв начин не трябва да допуснем цената на тока да се увеличава за битовите потребители, каза Петков.

Втората стъпка е овладяването на COVID кризата по начин, по който да е с дългосрочна перспектива. Не може всеки нов щам да предизвиква нова вълна и да затваря икономиката, категоричен е съпредседателят на ПП. Затова през убеждение, не насилствено, ще се опитаме да привлечем най-големите експерти в областта и да се опитаме да убедим българските граждани защо ваксинирането е важно, допълни той.

Един от първите закони, който се надяваме да променим, ще бъде свързан със съдебната власт и КПКОНПИ, заяви още Петков. И напомни, че мотото на правителството ще е: Нулева толерантност към корупцията. Затова ще направят и успешна Антикорупционна комисия в парламента.

До този момент тези имена са предложения на коалиционните партньори и им даваме кредит на доверие. От понеделник те стават министри на България и всички ще бъдат измервани под един аршин. Задачите и политиките сме ги обявили в споразумението, ще очакваме от тях ефективност. И най-вече - ще бъдем абсолютно безкомпромисни за всяка стъпка встрани, зарече се Петков. И обясни, че стабилността на коалиционното правителство ще бъде функция на това колко добре всеки от министрите си изпълнява работата.

През комуникация той се надявал да може да координира добре коалиционните партньори. Те имат различни идеологически виждания, но проблемите в България са толкова големи и остри, че докато се справим с първите задачи, всички тези различия остават встрани, обясни бъдещият премиер. Той напомни, че е имало съгласие по повечето политики, а разликите в тези 10% не били ключови, нямало червени линии.

Всеки от коалиционните партньори носи отговорността за своите предложения за министри, но заедно ще носим отговорността за изпълнение на общите уговорки и за свършената работа. И няма да се поколебаем да търсим на някой сметка, ако не си върши работата, допълни Петков. Снощи той се чул с всеки един от министрите и те били със същия устрем и цели като ПП. Сега да видим дали ще има разлика между думи и дела, допълни той.

Запитан каква ще е следващата стъпка, след като главният прокурор Иван Гешев не отговори на призива му да си подаде оставката, Петков отговори: Разделението на властите ни кара да не можем от този момент да казваме, че трябва да си подаде оставката, но неведнъж съм заявил, че не сме доволни от неговата работа досега. И се надявам, че с инструменти, с които законът ни дава възможност - като Инспектората към ВСС, ще започнем много по-детайлно да виждаме действията, които те правят или са правили, и какви резултати са постигнати. Така че през резултати, институционалност и регулаторни органи, които влизат в истинските си правомощия, се надявам промяната в съдебната власт да стане, допълни той.

Промените в конституцията са по-дългосрочна задача. Но нито избирателите имат търпение, нито ние, затова, с мнозинството, което имаме, ще направим всичко възможно да променим системата там, където можем, обясни Петков. В момента юристите на ПП анализирали всеки от законите, в които това ще се случва. И даде за пример, че смяната на КПКОНПИ не изисква конституционно мнозинство.

Не можем да постигнем нулева корупция без работеща прокуратура и се надявам, че в скоро време ще намерим начин това да бъде постигнато, обясни Петков.

Всеки един министър, след като се закълне, става член на Министерския съвет и ще отговаря лично към мен. Това кой откъде е дошъл е до днес, оттук нататък всеки ще има отговорност да си свършва работата, обясни Петков на въпрос за това, че президентът запазва квота от служебни министри в бъдещото правителство.

Петков се надява на конструктивен диалог с президента както и досега. Двете институции трябва да работят заедно, с един глас, особено към международните ни партньори, обясни бъдещият премиер. България е малка страна и не може непрекъснато да дава сигнали за конфликти или некоординация между властите, допълни той.

Абсолютно осъзнавам моята нова роля като премиер, че изисква всички министри да имат отговорност към мен, както и аз към тях, заяви Петков.

Запитан дали ще ходи пеша на работа в Министерския съвет, той отговори: Абсолютно, ще ме виждате сутрин по тротоарите.