Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Великотърновският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ за 19-годишен , обвинен в убийството на непълнолетен младеж в землището на град Кнежа, съобщиха от съдебната палата.

По-горната инстанция е потвърдила определение на Окръжен съд – Плевен, с което по отношение на обвиняемия К. Г. (р.2002г.) от гр. Бяла Слатина е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е обвинен от Окръжна прокуратура – Плевен в това, че на 29.11.2021 г., в землището на град Кнежа, в съучастие, като извършител с А. Ш, умишлено умъртвили младежа, когото качили от гр. Кнежа – престъпление по чл. 115, вр. с чл. 20 ал. 2, вр. ал. 1 от НК. Тогава 17-годишният Веселин от Кнежа помолил непознатите да го закарат до Бяла Слатина. Когато се връщали обратно двамата му спътници видели Веселин с предмет, наподобяващ оръжие. Вероятно това ги е провокирало, смятат от прокуратурата. Трупът на момчето е открито два дни по-късно в землището на Кнежа. 

Обвиняемият е обжалвал определението на Окръжен съд – Плевен, с искане за определяне на по-лека мярка за неотклонение, с мотива, че не са налице достатъчно доказателства за обосновано предположение за авторство на деянието, както и за останалите две предпоставки по чл. 63 от НПК – опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление.
Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира, че жалбата е неоснователна. Въззивният съд приема извода на ОС-Плвен, за необходимост от взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за съобразен със закона и събраните доказателства, а също така споделя и напълно мотивите на първоинстанциония съд. Наличните по делото доказателства дават основание да се приеме, че в конкретния случай е налице реална опасност при евентуално взета по-лека мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия, същият да извърши и други действия, насочени към осуетяване разкриването на обективната истина, да се отклони и укрие от досъдебното производство и да извърши престъпление.

Определението на Апелативен съд – Велико Търново е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вторият обвиняем за убийството също е задържан под стража, но делото по мярката не е постъпвало в Апелативен съд – Велико Търново, уточниха от пресцентъра на съда.