Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ценко и Мартин Чокови. Снимка: Архив
Ценко и Мартин Чокови. Снимка: Архив

След като веднъж заради липсващ адвокат делото срещу Ценко Чоков и групата му бе отложено, Върховният касационен съд най-после разгледа обвиненията срещу бившия кмет на врачанското с. Галиче и помагачите му по същество и тяхното обжалване на получените присъди.
През 2018 г. специализираният съд реши, че Ценко Чоков е виновен по обвиненията отвличане, причиняване на средна телесна повреда и палеж. Но е невинен за лихварство и ръководене на престъпна група. Той получи четири години и шест месеца затвор. Синът беше наказан с 4 години за лихварство, побой и закана за убийство. През април тази година апелативният спецсъд увеличи присъдите - 5 години затвор за бащата и 7 години затвор за по-малкия му син.
Другите участници в групата на Чоков – Димитър Каменов-Пайнера и Иван Тодораков-Пора получиха присъда от 5 години лишаване от свобода. Всички подсъдими обжалваха пред ВКС получените завишени присъди от Апелативния спецсъд и това наложи ВКС да каже последната си дума. Според решението на върховните съдии това ще стане в срок от два месеца.