Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Открили сме 55 екзопланети, които са на обитаема орбита от звездата (възможност на тях водата да е течна!), но вероятността да имат живот е малка.
Земята е твърде специална: слънчевата система е в периферията на Млечния път, а в центъра му изобилства от сблъсъци и катастрофи; Слънцето е стабилна звезда; космически сблъсък на ранната Земя е довел до сдобиване с вода и спътник; Земята има желязно ядро и предпазващо я от радиация магнитно поле; Луната стабилизира въртенето на Земята; пак тя предизвиква приливи и отливи на океана, които вероятно са възлов фактор за еволюцията на живите организми; две гигантски газови планети (Юпитер и Сатурн), служат на Земята като чадър за астероидите; изключителното минерално богатство на океаните и сушата е материална основа на живота; наличието на атмосфера с кислород по мярка...
Вероятността всичко това да го има на едно място е все едно всяка седмица да печелите джакпот от тотото.
Земята е уникално място във Вселената и засега единственото, където може да ни има. А ние сме на път да разрушим своя дом. На Земята е започнало поредното глобално измиране. Предишните са били след космически катастрофи и изригвания на супервулкани, този път заради човешката дейност. Замърсяваме атмосферата и океаните, изсичаме горите, безогледно избиваме "пречкащите се" организми - от микроскопичните, до растенията, насекомите и животните. Видовете изчезват един след друг в ускоряващ се темп. Всичко това от ненаситна алчност за богатство и надмощие.
Трябва да се знае, че при глобално измиране, гибелта на вида, намиращ се на върха на хранителната верига, е неизбежна.
Хората са на върха.
Ако наистина сме умни, ще оцелеем, иначе сме дотук.