Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В събота, 27 ноември, е починал професор Стефан Дончев (р. 8 февруари 1939 г.), колега от Института по социология.

Автор и съавтор е на множество книги и статии в областта на социологията. Ще отбележа последната книга - "Узурпацията на властта и трансформацията на обществото" от 2002 г.

Професор Дончев беше важна фигура в живота на Института, особено през 70-те години, и един от първите, професионално посветени на емпиричните социологически изследвания. (Не демоскопски!) В емпиричните изследвания беше ориентиран към проблематиката на труда и професията, а след промените и към властта и политиката. Пишеше по широк кръг от проблемите на социологията. Той беше отдаден на професията си човек.

Жизненият път на професор Дончев започва от пълната мизерия. Кота нула. Бащата починал, майката инвалид. Беше наемател в онази прочута съборетина на ул. "Батак", където по едно време живяха Желю Желев, братът на Жельо - Данчо, преводачът Стоян Бакърджиев, Димитър Бочев, а в двора, в "облагородения" бивш курник, живееше майката на Стефан. В това свърталище вечер се събираше компания да слуша западните станции и да бистри политика. Бачо Стоян Бакърджиев преписваше на машина есетата на Увалиев и репортажите на Георги Марков и ги разнасяше из София. И него го изселиха.

Стефан Дончев беше страстен привърженик на НЛО, посещенията на извънземни в миналото и отричаше земния произход на живота. Животът е във Вселената! Имаше поразителни знания кое, кога и как доказва вярата му в посещенията на извънземните. Става дума за шейсетте и седемдесетте години, не в сегашно време да слушаш нещо за Розуел.

Бог да прости Стефан Дончев! Разсеяния, упорит особняк.

*Петко Симеонов във фейсбук