Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов седнал на стол протестира пред НС през 2017 г. СНИМКА: "24 ЧАСА"
Слави Трифонов седнал на стол протестира пред НС през 2017 г. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Бившият фаворит на Румен Радев днес покорно стърчи на петото място и примирен подкрепя новите

“Ние винаги сме воювали с правителството, с всяко правителство, защото смятам, че това е основният ангажимент на журналистите и на такива шоута като нашето - да са против правителствата. Защото така има баланс, така има коректив.  Бойко Борисов, каквото и да е правил, не е свалил шоуто. Може да е говорил “Аз мога да ви приключа”, може да е казвал всякакви неща, но не е свалил шоуто. Докато Иван Костов го свали. Той го свали, бе. Директно! Може да не го е свалил той лично, да го е свалил шефът на БНТ, но не е станало, без Костов да е казал “Добре!”. Със сигурност. Щото държавата беше такава, че всичко опира до един човек.”

Сякаш от машина на времето изскача този откъс от книгата “За мен е чест”! Преди шест години писателят Иво Сиромахов представи с нея серия откровени монолози и философски съждения на Слави Трифонов. Колко странно нещо е времето – през 2015-а “немаше такава държава”, а днес

воюващите

с правителства

се готвят

да влязат

в правителството! Къде го чукаш, а то къде се пука!

Ако се питате защо телевизионната слава е устойчива десетилетия наред, а политическата е толкова мимолетна, че за четири месеца победителят губи над 400 хиляди фенове, трябва да се върнете в началото на трънливия му път към властта.

Много хора го датират от момента, в който шоуто проведе референдум за въвеждане на мажоритарна система, но то се крие много по-назад във времето - още когато неговото студио спря да забавлява и се превърна в Speakers’ Corner на неудовлетворението. Когато трудните взаимоотношения на Слави с Бойко Борисов взеха да изместват здравословния хумор, а

гневът да

се надпява

с любовната

лирика

Протестиращият водещ от 2016-а, седнал на стол пред парламента, непримирим с игнорираното народно допитване, многохилядният му митинг-концерт срещу статуквото на Орлов мост през 2017-а и отказът на съда в началото на 2020-а да регистрира партията с крещящото провокативно име “Няма такава държава” не са прелюдия към политическата му кариера – те са кулминационни изяви от дълго и старателно

отглеждана

стратегия с богат

музикален

съпровод

На вота от 4 април т.г. ИТН внесе масов потрес, класирайки се от нищото втора с над половин милион гласа. “Как е възможно? Защо 50 хиляди българи в чужбина дават държавното управление на шоубизнеса?”, недоумяваха гласовитите общественици.

Но топлите отношения на Слави с Румен и Десислава Радеви бързо ги отведе до извода, че тази партия е избрана да бъде

президентският

таран

за детронирането

на Борисов

и овладяването на властовите лостове.

Така си обясняваха и отказа на Слави да се влее в обединения фронт на промяната в протестното лято на 2020-а, както и комфортната безкритична кампания, която тролската мрежа на “Демократична България” осигури на шоуто. А тайната на главозамайващия му успех откриха в невидимата за елитите пропаганда на частната медия 7/8, подхранваща самочувствието на широките народни маси с антиваксърски и антисистемни послания.

Тези непосредствени впечатления бяха болезнено затвърдени с резултата от изборите на 11 юли, когато ИТН натрупа респектиращите 657 829 гласа. Макар само с две кресла в парламента, “хобитите” този път прескочиха Мордор.

Видимо засегната от мощта на президентските фаворити, градската десница реагира на болката и още от изборната нощ заудря тъпана, че Слави всъщност е прокси на Доган.

В същия напрегнат момент обаче архитектите на проекта “ИТН” допуснаха стратегическа грешка – преди да е протегнал ръка към потенциалните си партньори, шоуменът обяви състав на правителство, начело с Николай Василев.

Сякаш той е

титан,

а те песъчинки

в краката му

Естествено, опитът да поеме отговорност като победител се възприе като проява на просташко високомерие. В последвалия грозен публичен сблъсък с ДБ и бандата на Мая Манолова изгоря и авторитетът на Николай Василев, нападнат с абсурдното обвинение, че след като е бил в тройната коалиция, значи служи на Сарая.

През това горещо парламентарно лято нещо се пропука в приятелството между ИТН и Радев. Кадровата немощ и лаишкото поведение на шоуто доведоха до жалък провал на опитите за съставяне на кабинет, затова

президентът

безшумно сгъна

чадъра над тях

В крачка “Дондуков” 1 набеляза новите си харвардски фаворити и държавната пропагандна машина бе впрегната да разчиства пътя им нагоре.

Куриозът е, че с динамиката на сюжет за сапунена опера дойде ред на Слави да громи новите оръжия на Радев. Цялата кампания на ИТН по 7/8 премина под знака на разрушителната сатира срещу Кирил Петков и Асен Василев, но на “суверена” му втръсна от намръщено-нападателния тон, като пеперуди бившите фенове на Дългия и “Ку-ку бенд” запърхаха около ярката светлина на сексапилния канадец.

На социолозите вярна им излезе само една прогноза: че новата партия на промяната

ще изсмуче

избирателите

на ИТН

Приклещени днес с ПППП като съмишленици в инициативния комитет зад кандидатурата на Румен Радев, Трифонов и сценаристите му стърчат безславно на петото място, без разгромни аргументи срещу своя истински душманин. Като не броим изказването на Тошко Йорданов, че няма да приемат Кирил Петков за министър, след като е погазил конституцията, ИТН е свела примирено глава.

В крайна сметка житейската въртележка им изчерпа енергията, бяха употребени и захвърлени, а най-лошото е, че от символи на народния бунт се превръщат в покорен придатък към новото статукво.

Има един рефрен на Слави от дългогодишната му поредица шлагери на революционно-социална тематика: “Не ми говорете за закон и конституция, в тая държава всичко е проституция.” Сега как ви звучи?

Диляна Ценова
Диляна Ценова
Слави Трифонов обяви състав на правителство, начело с Николай Василев.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Слави Трифонов обяви състав на правителство, начело с Николай Василев. СНИМКА: “24 ЧАСА”