Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КИРИЛ ПЕТКОВ
КИРИЛ ПЕТКОВ

Още днес ще влезем в разговори с другите лидери. Вярваме, че има доста неща, които ни обединяват, включително с ИТН. Това заяви Кирил Петков от "Продължаваме промяната" по Нова. Той подчерта, че първо ще е лидерската среща, а след нея да се съставят работни групи с експерти.

Той очерта и целите на лидерската среща. Тя да е на база не кое министерство на кого, а с преговори за ясни политики, а след това да се видят експертите по тези политики. 

Петков посочи, че смятат да излъчват на живо в интернет част от срещите на работните групи. „Ползотворно ще е за българския народ да чуе какви са политиките и кои са различията, по които дебатираме. Да е ясно, че няма задкулисни сделки и неправомерни дискусии. Всички трябва да знаят, че имаме обща национална цел”, добави още той.

С някои от политическите лидери се поздравихме, с Корнелия Нинова, с Христо Иванов и Слави Трифонов се чухме, каза още Кирил Петков, но уточни, че не са преговаряли. "Кое разбирам - имаме доста голямо мнозинство и хора, които искат промяна". Според него в преговорите трябва да се уточнят и детайлите, колкото са повече те, толкова по-малко ще бъдат грешните очаквания за бъдещето, каза лидерът и даде пример с главния прокурор, че това е една точка, която ще иска конституционно мнозинство. Но и ще чуят какво ще предложат коалиционните партньори.  Петков поиска промени в КПКОНПЕ, Сотир Цацаров трябвало да бъде освободен, защото им трябвала работеща институция.  

По повод министрите Петков заяви, че няма да излезе с имена, преди да са дефинирали какво този човек трябва да прави.  Трябва да направим "А"  отбора на България. 

Няма да влезем в нито една червена линия с имена на хора. Нашите предложения са аз да съм министър-председател, а Асен Василев да е финансов министър,  но ако ни убедят, че някой има по добро СиВи, ще върши работа по-добре, ще се съгласим.

Петков заяви, че харесва Бойко Рашков, но сега било важно  да не се влиза с имена. Според него вътрешният министър е независим човек, никой един от сивите сектори или така наречените политически инвеститор не може да му вдигне телефона. "Харесвам го, но няма да влезем в дискусии с имена. Въпросът е да сме максимално отворени при преговорите с другите партии".

Вярвам, че не трябва да има крадец, който използва публични средства и да остане безнаказан. Всеки, който е използвал обществени средства за лични цели трябва да понесе отговорност. Аз не мога да вкарам никого в затвора, каза още Петков и очерта едната червена линия и тя е да се смени главния прокурор. "Казвам го като обща цел. Искам главният прокурор да бъде сменен, искам прокуратура, която работи, КПКОНПИ да заработи, да сменим г- н Цацаров, да направим подобрение на закона, тази промяна стане ли, ние няма да съдим хората кой краде и кой - не, ще има орган, който е работещ, смята лидерът на "Продължаваме промяната".

 За всички други теми сме готови да сме диалогични, но ако нямаме работеща прокуратура, какво правим, само ще си говорим. Трябват ни силен антикорупционен орган и да има силна прокуратура. 

По повод съставянето на кабинет той заяви: "Трябва да сменим погледа, ние сме държавни служители, като акцентът е на "служители".  Оттук нататък нямаме право да говорим за партийните си интереси, ние нямаме лукса да се правим на интересни, нито да сме политически фокусирани. Сигурен съм в успехите на преговорите. Вярвам, че ще стигнем до коалиционно споразумение", заяви Петков.