Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На кого пречат или помагат кандидатите без шансове?

Другите коментиращи мъже се държат некавалерски към кандидатката за държавен глава Луна Йорданова, но аз, бидейки джентълмен, съм длъжен да я защитя. Спрете! На хубавите жени им се позволяват някои словесни волности!

Защо мълчат феминистките? Не виждат ли, че водещите президентски кандидати утвърждават патриархалните джендърни ценности? Те са все мъже, но са си прикачили по някоя симпатична жена за ремарке.

Жените са все “вице”. Само Луна се държи като строга господарка. И какво от това, че декламира готов текст и отказва да разговаря с водещите? Ако бе отговаряла на въпросите на г-жа Цветанка Ризова, например, нямаше да стигне до обещанието за мажоритарен вот, защото то бе в самия край на готовия текст.

Моят съвет е занапред да започва с най-важното. Така дори да я изгонят, вече ще е казала вълшебната дума, която доказано печели (вижте например възхода и падението на ИТН).

И какво от това, че Луна няма и диплома за средно?

Тя е по-ярък оратор от всеки професор, защото нейната природна интелигентност е опазена от щетите на българското образование. Сега всички говорят за смяна на системата – но човекът, който наистина ще го стори, трябва да е бунтар по природа. Водещите кандидати са все отличници, т.е. зубрачи – нагаждачи. А Луна е бунтар – изключена е от гимназията за лошо поведение.

Нейните университети са чалга заведенията из Европа, където вероятно разпускат балканските бизнесмени. Или може би тираджии носталгици. В тяхното подбрано общество човек научава шаячната правда за България в концентриран вид.

Спокойно, Луна няма никакви шансове да стане президент. Но тя ще изиграе своята важна роля, независимо дали точно тази роля я мотивира да се впусне в надпреварата. Каква е тя?

Да започнем с това, че

кандидатите

за президенти

се делят

на 3 вида:

Първо – реалните състезатели. Те са само двама, Радев и Герджиков. Според "Галъп" Радев има шансове да спечели още на първия тур, следователно всеки, който дръпне дори една десета от процент от вота, помага на Герджиков да мине през първата бариера, а после каквото сабя покаже.

На второ място са кандидатите, които нямат шанс за победа, но истинската им цел е да дръпнат нагоре резултата на своите парламентарни партии. Те пак са двама - Лозан Панов и Мустафа Карадайъ.

Ако изборите не бяха 2 в 1, техните партии вероятно не биха издигнали свой президентски кандидат. Но сега са просто принудени.

Освен това, за тях едно добро представяне дава аргументи за пазарлъците преди втория тур. Това е много важно, особено ако пак ще имаме служебно правителство.

И на трето място идват тези, които нямат дори шансове за дребен пост в третото служебно правителство. Тяхната функция също е важна, защото те са като малките рибки, които почистват зъбите на големите китове.

Например русофилът Николай Малинов ще дръпне бройки от Радев, тъй като Радев е кандидатът на БСП и това е някакво неясно намигване към русофилите. Но Малинов говори по-логично и категорично, докато Радев е принуден да се съобразява с посолствата. Я е казал нещо ясно, я е настъпил натовската мина.

Същата функция ще изпълни и кандидатът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Неговият удар срещу БСП е двоен - и като кандидат за президент, и като лидер на партия, която е само на косъм от влизането в парламента, така че донякъде мястото му е във втората категория. Но той също е русофил, при това ляв националист. Идеално съвпада с профила на червения електорат. И тъй като БСП вече отстъпи част от лявата територия, някой скоро ще се намести там.

Костадинов е полезен и с това, че предупреждава БСП да не изпуска питомното, за да гони дивото, т.е. истанбулския уклон на своите евродепутати. Но пък от друга страна, "Възраждане" може да се окаже партньор на БСП в следващия или по-следващия парламент.

Какъв е общият потенциал на кандидатите

от третия вид,

които участват заради самото участие? Ако съдим по последното проучване на "Галъп" - някъде около 13 процента, или около 0,68 от 1 процент на кандидат. Повечето са направо невидими за микроскопа на социологическите агенции.

Но не и Луна. Според последното изследване тя е взела 2 пъти повече от средното за своята категория – 1,3. Тя се оказва отличничка. Според мен този процент и нещо е дръпнат най-вече от електората на Лозан Панов, тъй като Луна обещава радикална и апокалиптична лустрация на всички комунисти.

Радетелите за такава мярка по принцип биха гласували за ДБ, но лидерите на ДБ едвам си отварят устата по тази тема, за да не ги вземат за тъмносини вкаменелости.

Другата функция на Луна е, че стряска носталгичния червен електорат и го връща под крилото на БСП. По същия начин "Атака" дълго време стимулираше електората на ДПС. След упадъка на Волен същата роля се опитаха да играят НДСВ и ВМРО, но много по-сдържано и неефективно.

Все пак не е зле да си припомним, че през 2006 г. Волен взе цели 21 процента на първия тур от президентските избори и измести кандидата на СДС от балотажа. В ония времена дори се твърдеше, че Доган субсидирал "Атака". Аз не твърдя това да е така, за да си нямам неприятности, но ако все пак е така, то Доган е инвестирал мъдро.

В наше време

Радев и

Карадайъ се опитаха да разиграят

подобна сценка

за събуждане на етническия електорат, но вече не е същото. А и как да му наредят "кръгом-марш" на втория тур? Не съм убеден, че ще стане. Но може да се прави тънката сметка, че Радев няма да има нужда от електората на ДПС на балотажа.

Тези сметки би трябвало да си ги прави всеки, който се кани да гласува не "за", а "против", като посочи кандидат или партия без шансове. Някои хора нарочно си пускат вота за чистите откачалки. Но трябва да си дадат сметка, че и "против" се оказва "за". Така че налага се човек да използва калкулатора…