Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уникални кадри от първите митинги след падането на Живков СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

На 17 ноември 1989 г., седмица след като Тодор Живков е свален от власт, в София пред парламента се провежда първият митинг.

Той се организира от комунистическата партия веднага щом научава за плановете на опозицията. Именно по тази причина събитието така и не добива популярност в годините след това и много малко хора знаят, че това всъщност е първият митинг.

Според различни източници на него присъствали 300 хил. души. На снимките оттогава, предоставени на „168 часа“ от фотографа Иван Григоров, ясно личи, че хората са плътно прилепени един до друг, дори не било възможно да се завъртят наляво или надясно. В този ден на заседание на Народното събрание Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет.

На 18 ноември се провежда още един митинг, който е останал в историята като първия. В 11 часа, в събота, площадът пред катедралата „Св. Александър Невски“ бил препълнен отново. Имало хора дори по покривите и дърветата. Данните за присъстващите са разнопосочни, но се смята, че е имало около 150 хил. души. Водещ на митинга бил Александър Каракачанов, тогава секретар на „Екогласност“. Странното тогава е, че на протеста се обединяват комунисти и дисиденти в името на демокрацията. На площада били Желю Желев, Анжел Вагенщайн, Георги Мишев, д-р Петър Берон, Блага Димитрова, Радой Ралин и др.