Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цената на фалшивия зелен сертификат гони 1000 лв. В Германия фалшиви кодове са били пуснати в продажба в онлайн форум за киберпрестъпления в средата на август.

Част от хората, които са платили за него, сега не могат да се ваксинират

Преди въвеждането им 8,5% са си купили дигитални документи, сега

броят им расте, показва социологическо проучване сред 200 души

Aко доскоро бе рядкост, вече почти всеки може да се похвали с познати, които са си купили фалшив зелен сертификат. Това се зароди като тенденция, откакто влязоха в сила новите мерки на Министерството на здравеопазването, според които за посещение на молове, кина, театри, големи магазини и университети е нужен документ за ваксинация.

“168 часа” откри двама души, които са си купили документа. Според тях

“търсенето” на нелегалното свидетелство

е скочило тройно. Те дори влязоха в спор, като единият обясни, че го е открил на цена 250 лв., а другият - за 300. Цената варира и в зависимост дали клиентите се познават лично с лекаря, или минават през посредник. Търсенето обаче расте постоянно и от няколко дни сумата е скочила в диапазона около 700 лв., а прогнозите са, че много скоро ще стигне до 1000 лв.

Документът е изряден. Той съдържа всички необходими елементи и е регистриран в Националната здравноинформационна система.

“Бизнесът е много печеливш и рисковете не са големи - и двете страни имат интерес да мълчат - обяснява юристът Иван Тодоров. - При това притежателите на фалшив сертификат са убедени в правотата си, че не трябва да се ваксинират, а държавата несправедливо им налага ограничения. От социологическа агенция ми обясниха, че

не могат да направят надеждно проучване

за фалшиви сертификати за ваксиниране срещу COVID-19, защото хората ще се притесняват да кажат, ако документите им са фалшиви. Затова чрез познати организирахме доверително допитване на 200 души от различни кръгове на обществото, преди да влязат в сила новите мерки. Оказа се, че 8,5% от документите са фалшиви. Не е представително проучване, но съвпада с това, което все повече се говори, включително и в лекарските среди. За съжаление, има неблагоприятни последици от нелегалните сертификати: при масови фалшификации ще се загуби доверието в сертификатите на всички български граждани. И така реално ваксинираните могат да загубят възможността си за свободно излизане, свободен достъп до заведения и публични прояви извън България.”

У нас обстановката с разпространението на коронавируса все повече се влошава, а

бройката на заразените не е спирала да се покачва

Тя стана много висока след налагането на новите мерки, тъй като тези, които нямат зелен сертификат, трябва да се тестват. Много от пробите излязоха положителни.

Към 27 октомври новозаразените за последното денонощие са 6816-ма души. От тях 87,54% не са ваксинирани. Починалите са 124-ма, като 94,35% от тях също не са били имунизирани.

Тази статистика обаче няма да убеди българите да се ваксинират. Повечето от тях го направиха през последните дни, за да могат да работят.

Въпросът е защо хората у нас отказват да си поставят наличните препарати? Международни проучвания сочат, че

българите са по-склонни да вярват на конспиративни теории

и освен това се страхуват, че поставянето на ваксини ще влоши състоянието им и това може да доведе до смърт.

Именно затова предпочитат да плащат за фалшиви зелени сертификати. Нелепото в случая е, че откакто в България бушува четвъртата вълна на COVID-19, много хора в социалните мрежи пишат, че се страхуват за живота си и искат да се ваксинират. Проблемът е, че не могат да го направят, защото вече са платили за нелегален документ.

Въпреки всички доводи в защита на ваксинацията черният пазар процъфтява. В прокуратурата постъпват десетки сигнали за подобни нередности. Четирима души бяха арестувани при акция срещу издаването на незаконни документи за имунизация срещу коронавирус във Велико Търново. Случаят започна да се разплита след информация, че човек от града

предлага фалшиви сертификати срещу 500 лв.

Разследването показа, че същите хора са разпространили схемата и в Кюстендил. Акцията е започнала, след като полицията е установила, че за няколко ваксинирани в медицински център в Кюстендил липсват задължителните декларации за съгласие, които се попълват преди всяка доза. Въпреки това не бяха събрани достатъчно уличаващи доказателства и заподозрените бяха освободени, без да им бъдат повдигнати никакви обвинения.

Под съдебна отговорност обаче бе подведен фелдшерът Николай Георгиев от Ябланица, който бе задържан след съмнение, че издава фалшиви зелени сертификати. Разследването ще установи колко дози ваксини е получил и колко незаконни документа е направил.

“Издaвaнeтo нa фaлшиви ceртификaти e възмутитeлнo и трябвa дa имa чудoвищни caнкции и зa двeтe cтрaни - каза прoф. Гeoрги Мoмeкoв, прeдceдaтeл нa Бългaрcкoтo нaучнo дружecтвo пo фaрмaция. - От зaкoнa трябвa дa бъдe прecлeдвaн нe caмo тoзи, кoйтo издaвa фaлшив ceртификaт, нo и тoзи, кoйтo cи гo купувa, зaщoтo зacтрaшaвa здрaвeтo и нa ceбe cи, и на oкoлнитe.”

Любопитното е, че фалшивите сертификати не са хит само у нас. През последните дни не спират да излизат скандални разкрития и в различни държави по света. Бившата украинска депутатка Надежда Савченко и сестра й Вира

са се опитали да влязат в страната

с подправени COVID документи. По-рано украинският министър на вътрешните работи Денис Монастирски съобщи, че в държавата са заведени около 800 дела за фалшиви сертификати.

Междувременно в Германия бе разбита голяма мрежа, която е направила стотици неистински ваксинационни сертификати. Смята се, че те са създадени от служител в аптека в Мюнхен и от негов съучастник. Твърди се, че фалшивите кодове са били

пуснати в продажба в онлайн форум

за киберпрестъпления от средата на август. Напоследък цената, на която купувачите можели да се сдобият с дигитален сертификат, без да са ваксинирани, е била 350 евро. Само през октомври фалшификаторите са издали повече от 500 нелегални документа. По време на обиските властите са конфискували почти 100 хиляди евро в брой и в криптовалути. Един фалшив сертификат е открит в друга страна - членка на ЕС, но се смята, че вероятно много от тях циркулират в Германия. На този етап не е възможно да се установят имената на купувачите. Не е известно и дали фалшивите сертификати могат да бъдат изтрити или анулирани по друг начин. Престъпниците са използвали IT инфраструктурата на аптеката в Мюнхен.

Русия също влиза в тази мрачна статистика. Медицински проучвания сочат, че 80% от гражданите, които казват, че са били ваксинирани със "Спутник V", но в същото време са се разболели от коронавирус в тежка форма, са с купен фалшив сертификат за ваксинация. Това мнение изрази директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология “Гамалея” Александър Гинзбург. Той обясни, че е възможно да се провери дали човек е бил ваксиниран, като се използва специален анализ за наличие на маркери. Ученият също така предполага, че публичните случаи на закупуване на сертификати за ваксинация, които съществуват днес, са само част от това, което всъщност се случва.

“Хората харчат пари, а след това се разболяват и

умират заради собствената си безотговорност

- категоричен е Гинзбург. - Самозаблуждават се. Изглежда, имат психологическа промяна във възгледите си. Те мислят, че наистина са ваксинирани, отслабват всички карантинни ограничения. Рискът от заболяване нараства драстично в резултат на това. Освен това те поставят другите в смъртна опасност.”

Всички държави се опитват да се борят с порочната практика, но на този етап не успяват. Учени предлагат да се засилят информационните кампании относно плюсовете на ваксините и да се увеличи контролът по спазването на мерките. Други предлагат в страни с висока заболеваемост да се ваксинират задължително всички рискови групи, за да се намали смъртността.

За съжаление, докато страхът от ваксините е по-голям от този от смъртоносната болест, тази практика ще процъфтява.