Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В ПАРЛАМЕНТА: Светлана Байкова позира за снимка пред трибуната в Народното събрание
В ПАРЛАМЕНТА: Светлана Байкова позира за снимка пред трибуната в Народното събрание
Съпругата на арестувания наркодилър Христо Байков Светлана е сред най-щедрите спонсори на червената партия, установи проверка на "168 часа".
Освен това тя е партиен функционер в клуба на БСП в Красно село и дори е кандидатствала за председател на младежката организация.
"Член съм на БСП, споделям социалдемократичните ценности. Дарявала съм пари на партията - признава Светлана Байкова пред "168 часа". - Политическите ми убеждения са по наследство и никой не може да ми ги наложи. Едва ли арестът на Христо има нещо общо с това, че аз съм член на партията.
Той не членува в БСП, неговите възгледи се различават от моите
Със съпартийците не съм споделяла за ареста му, това са лични неща, а не партийни."
Съпругът на младата сексапилна социалистка е арестуван на 25 август тази година заради изнудване на архитект. Ченгетата от дълго време следят Христо Байков и хората му, които се движат въоръжени и препречват улици с модерните си тежки джипове. Срещу него се е водило и старо дознание за побой над наркодилър. Според МВР Байков е сред новите играчи на наркопазара, които навлизат агресивно на територията на София.
Така докато мъжът й Христо Байков върти любовници, разработван е от МВР за разпространение на наркотици и се разхожда с джипове и охрана из квартала, жена му контактува лично с народни представители, общински съветници и дори евродепутати. По време на партийната си дейност Светлана намира време да посети парламента и да седне за снимка на председателското място, както и да присъства на основаваното от Татяна Дончева "Движение 21".
Светлана Байкова влиза в БСП през 2008 година. Тогава вече е женена за Христо, който по това време според разследващи е наркодилър на средно ниво и зарежда дилърите, които са на подчинение на Златко Баретата. След като прибират боса в ареста, Байков се отделя и започва да гради самостоятелна кариера. Със съпругата си Светлана живеят заедно в апартамент на тиха уличка в квартал "Белите брези". На този адрес са регистрирани и двете фирми на Ицо Байков, както и дружеството на жена му, което започва да спонсорира БСП, след като собственичката влиза в редиците на партията. Светлана върти заведение в квартал "Белите брези". На стотина метра наоколо са и любимата кръчма на Байков, жилището на семейството и офисите на БСП и клуб “Новатор”, където Байкова също активно участва. "Не мога да коментирам с какво се занимават фирмите на Христо Байков. Но съм категорична, че няма нищо общо с наркобизнеса, нито със Златко Баретата. Моята фирма е пред фалит. Да, и неговите, и моята фирма са регистрирани на един адрес. Той е най-добрият ми приятел и аз продължавам да живея при родителите му. Сега се връщам от ареста на "Г.М. Димитров". Като негова съпруга
имам право по закон да съм му служебен защитник и имам право на свиждане по-често,
но не искам да коментирам неговата версия за ареста" - казва Светлана Байкова, която според съпартийците й е много по-красива и сексапилна "от онова разголено нещо по телевизията", с което дели легло законния й съпруг. Двамата са в отлични приятелски отношения и дори нямат развод, защото никой от тях не е подал молба за това. След ареста на Христо Байков стана ясно, че той има любовница, при това - телевизионна звезда. Заради ремонт в жилището на приятелката му Мария Велкова според разследването той е заплашвал архитекта Иван Колев. Оказва се, че известната любовница не е проблем за законната му съпруга.
“С Христо не живеем заедно от 3 години и той си има право на личен живот. Това не ни пречи да сме най-добрите приятели. Благодарение на него баща ми е жив, никога не мога да му се отблагодаря за това. Той не е лош човек.
Прекарала съм много години от живота си с него, и то най-смислените и най-хубавите, и не съжалявам за това" - категорична е младата социалистка. Светлана става член на БСП през 2008 г., когато е на 29 години. Записва се в Младежкото обединение на партията в Красно село. Вече има собствен бизнес, омъжена е за Христо Байков и учи в Академията за социална политика. Амбициозната красавица върти печеливша фирма. Има и съдружник. 19 март 2008-а дружеството на Светлана Байкова е регистрирано в партийните документи на БСП като дарител на партията. Според отчета на червените пред Сметната палата,
подписан лично от тогавашния премиер Сергей Станишев,
"Систо ООД" дава 4400 лева безусловно в касата на "Позитано" 20. Така фирмата на Байкова се нарежда на второ място по щедрост към БСП от юридическите лица след "Меком" - Силистра на червения функционер Стефан Райчев, който дава 10 хиляди чрез дружеството си. "Светлана е много съвестна и активно участва в партийната дейност. Не знам с какво се занимава съпругът й, но тя е прекрасен човек - умна и ерудирана" - хвали я съпартиец. Байкова участва в инициативите на БСП и срещите на градските организации на партията с проф. Андрей Пантев, евродепутата Илияна Йотова, бившия зам.-министър на образованието Ваня Добрева и Румен Овчаров. Тя е плътно до лидерите на трибуната, докато те говорят по партийни и държавни въпроси. Светлана е сред най-дейните организатори на инициативите на червените младежи. В същото време тя продължава да подпомага партията и финансово.
На 31 август 2009 г. Светлана Байкова отново дарява партията с 4500 лева, но вече лично. В декларацията на партията е посочено, че парите са дадени в полза на Градския съвет на партията. Месец по-късно в клуба на БСП в Красно село се учредява младежкото обединение в квартала. Присъстват висши партийни функционери. Новоучреденият младежки клуб ще избира председател. кандидатите са трима, сред които е и Светлана Байкова. Тя не успява да се пребори за председателското кресло, но е избрана за член на оперативното бюро. По това време вече не живее с Христо Байков, но по думите й той остава най-верният й приятел, с когото често се срещат и споделят всичко. Те нямат и официален развод, признава самата тя пред "168 часа".
На 26 април Светлана отново дарява червените с 2400 лева. Тя вече е активен участник в организационната част на БСП, осъществява срещи с фигури на столетницата като Румен Овчаров, Илияна Йотова, Таско Ерменков и Петър Курумбашев. Те са както в заседателни зали, така и в неформална обстановка по заведения. Червените лидери едва ли подозират, че в същото време МВР дебне съпруга й за разпространение на дрога.
На официалния електронен сайт
 на БСП още стоят
 нейни снимки,
на които е редом до червените велможи.
Малко преди да дари последния транш към червената партия, Светлана присъства и на учредителното събрание на Движение 21, където се снима за спомен с председателката Татяна Дончева. БСП е вече в опозиция, но Светлана байкова не предава политическите си убеждения. Тя продължава активно да участва в партийната дейност. През същата година с членове на младежката организация на БСП - Красно село посещават парламента, заедно с общинския съветник Жельо Бойчев, който също е от организацията на червените в Красно село. Там младите социалисти се срещат с депутати, слушат дебатите в залата и си правят снимки за спомен. Сядат на местата на председателите на Народното събрание, като
Светлана дори
 позира, кръстосвайки сексапилни бедра на фона на герба в залата
 "Надявам се да пуснат Христо от ареста. Защото има майка, баща, сестра, племенници, които го обичат, включително и аз. Обичам го като приятел" - казва законната съпруга на Байков Светлана.
ОТ ДРУГАТА СТРАНА: Съпругът на Светлана Христо Байков е арестуван от НСБОП и нарочен за наркобос
ОТ ДРУГАТА СТРАНА: Съпругът на Светлана Христо Байков е арестуван от НСБОП и нарочен за наркобос
КАРИЕРА: Хабавата Светлана със съпартийци и Румен Овчаров в парламента.
КАРИЕРА: Хабавата Светлана със съпартийци и Румен Овчаров в парламента.
БАЛОНИ: Красивата съпруга на Ицо Байков засенчва всички дами на партийните инициативи с неринуденост и щедри усмивки.
БАЛОНИ: Красивата съпруга на Ицо Байков засенчва всички дами на партийните инициативи с неринуденост и щедри усмивки.
ВИСОКА ТОПКА: Дори евродепутатката Илияна Йотова присъства на сбирки с редовите социалисти, сред които е и Светлана Байкова (на заден план)
ВИСОКА ТОПКА: Дори евродепутатката Илияна Йотова присъства на сбирки с редовите социалисти, сред които е и Светлана Байкова (на заден план)