Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разликата между ПП, ИТН и БСП е в рамките на половин процент 

Шест формации сигурни за 47-ия парламент. Проектът на Петков&Василев привлича най-много от негласувалите през юли. 81% са силно притеснени от ръста на цените

Шест партии към момента със сигурност ще са в 47-ия парламент, показва последното проучване на “Екзакта”, проведено между 6 и 12 октомври.

ГЕРБ е първа политическа сила сред твърдо решените да гласуват българи и запазва тази позиция в няколко поредни изследвания на “Екзакта”.

Не толкова стабилно е подреждането на следващите три партии. В момента след ГЕРБ на местата

от второ до

четвърто се

нареждат

“Продължаваме

промяната”,

ИТН и БСП,

като разликата между трите формации е в рамките на половин процент. Това предвещава жестока конкуренция до самия край на кампанията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота.

Лидия Йорданова, директор на "Екзакта Рисърч Груп"
Лидия Йорданова, директор на "Екзакта Рисърч Груп"

Партията, която бъде припозната от избирателите като основен съперник на ГЕРБ, би могла да получи допълнителен електорален бонус в рамките на кампанията.

Три от по-малките формации също ще се стремят да подобряват резултата си до края ѝ.

Това са ИБГНИ, ВМРО и “Възраждане”. По време на двете кампании от началото на годината ИБГНИ успяваше да мобилизира привържениците си и двукратно влезе в парламента. ВМРО на тези избори се явяват самостоятелно след участие в две коалиции и това би могло да амбицира допълнително електората им. “Възраждане” също демонстрират растящо самочувствие.

На политическата сцена има нов играч - “Продължаваме промяната”, припознаван от немалко българи като лицето на промяната.

Около 1/4 от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли и те да се преориентират към ПП. До момента формацията на бившите служебни министри Петков и Василев привлича не повече от 15% бивши избиратели на ДБ от юли. ПП не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП -

не повече

от 5% от

подкрепилите

БСП на 11 юли

биха дали гласа

си за ПП на

14 ноември

Проучването показва още, че ПП е партията, която привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

Щрих от портрета на електората на новата формация е, че 57% от избирателите на “Продължаваме промяната” са от средите на разочарованите от партиите, за които са гласували на 11 юли. Останалите обаче не се самоопределят като такива.

52% от българите декларират твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. С 3% по-малко са решените да участват в парламентарните избори - или около 49%. Сред желаещите да отидат до урните на 14 ноември

13,6% се

колебаят кого

да изберат

за президент,

а 12% - за коя

партия да

гласуват

13,4% от българите се притесняват от това дали ще се справят с електронното гласуване, а всеки пети се страхува да не се зарази с COVID, ако отиде до урните.

Опасения, свързани с машинното гласуване, имат по-често хора на възраст над 60 г. (27% от тях) и нискообразовани жители на малките градове и села. По една трета от избирателите на БСП и на ДПС се притесняват от електронното гласуване.

Всеки пети българин е разочарован от партията, за която е гласувал на 11 юли, показват данните. В тази група около една пета твърдят, че няма да гласуват на 14 ноември - предимно хора на възраст 40-50 г. и жители на големите градове.

Повечето от разочарованите обаче възнамеряват да гласуват, и то за друга партия, различна от избраната през юли.

Познаването на страховете на хората е от първостепенна важност за следващото управление на страната. Немалко въпроси изискват бързи отговори - както от служебния кабинет, така и от политиците, които участват в изборната кампания.

81% от интервюираните твърдят, че са силно притеснени от ръста на цените на стоки от първа необходимост. Този дял сред столичани е още по-висок - цели 87%.

78% - предимно мъже и хора в активна трудова възраст, изпитват притеснения от ръста на цените на енергоносителите - горива, електрическа енергия и газ.

44% се боят за здравето си предвид ръста на COVID у нас. Това са преобладаващо възрастни хора, жители на столицата и на селата.

38% се страхуват от затваряне на бизнеси заради пандемията и се боят от рязко свиване на доходите си. Подобни страхове споделят главно хора на възраст под 50 г. и жители на големите градове.

Изследването на “Екзакта” приключи в деня, в който изтичаше крайният срок за регистрация на кандидатите за президент и вицепрезидент, затова от него отсъстват данни за подкрепата към кандидатите за президентския пост.

Национално представителното изследване на “Екзакта Рисърч Груп” е проведено в периода 6-12 октомври 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 99 гнезда, в 70 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%. Изследването е проведено със собствени средства на “Екзакта Рисърч Груп”.