Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Абдул Кадир Хан почина на 86 години.
Абдул Кадир Хан почина на 86 години.

Абдул Кадир Хан създава пакистанската ядрена бомба, смятаха го за опасен колкото Осама бин Ладен

Основава тайна мрежа със западни бизнесмени за износ на атомни тайни

ЦРУ и МИ6 го следели, давали по 1 млн. долара на членове на групата му, за да го шпионират

Tой е толкова опасен, колкото Осама бин Ладен. Следен и подслушван е от ЦРУ и МИ6. Предавал технологията си на други държави, създал тайна мрежа за износ на отделните компоненти за сглобяването на ядрено оръжие.

Той е Абдул Кадир Хан. В Америка го смятат за

един от най-умелите престъпници,

а в Пакистан - за национален герой. Той остава в историята като създателя на пакистанската ядрена бомба.

Хан почина на 85-годишна възраст, след като беше хоспитализиран с COVID-19.

Абдул Кадир Хан е роден на 1 април 1936 г. в някогашната британска индийска княжеска държава Бопал, а сега столица на Мадхя Прадеш. Семейството му е с пущунски произход. Баща му Абдул Гафур е бил учител, който някога е работил в Министерството на образованието, а майка му Зулеха била силно религиозна домакиня.

Заедно със семейството си той емигрира в Пакистан през 1952 г. Учи физика, а по-късно специализира металургия.

През 70-те години Хан е работил в Холандия за европейска компания, която е участвала в

изграждането на центрофуги

за обогатяване на уран. Физикът става пионер в изследванията на фазови преходи на метални сплави, както и за отделяне на изотопи на базата на газови центрофуги.

Междувременно Пакистан започва разработването на ядрени оръжия, тъй като през 1971 г. претърпява военно поражение от Индия и се опасява, че врагът първи ще създаде атомна бомба.

Когато Абдул Кадир Хан научил за ядрените изпитания на Индия "Усмихнат Буда", той решил да помогне на страната си за разработването на бомба. По онова време металургът имал висока позиция в йерархията на компанията и разполагал с

достъп до чертежите и дизайна на центрофугите,

които обогатяват уран за европейските реактори. Те се смятали за фирмена тайна и само няколко души имали достъп до тях.

"Усмихнат Буда" провокирал у Хан желанието и той да създаде бомба, затова се срещнал със служители в посолството на Пакистан в Хага, където представил идеите си.

Хан предал получената информация на агентите от пакистанското разузнаване, но в компанията разбрали за изнасянето на данните. Физикът не бил задържан, тъй като от

ЦРУ поискали да съберат цялата информация

Всъщност досега не съществуват преки доказателства, които да го уличат в шпионаж.

Пакистанските агенти го разубеждат в онзи момент с основанието, че металург "няма какво да прави в ядрена програма". След редица опити от негова страна физикът се присъединява към тайната програма на Пакистан за атомни оръжия. Внезапно напуска Нидерландия през 1975 г., а година по-късно основава Khan Research Laboratories (KRL) и едновременно става главен учен и директор.

Уранът можел да се използва за ядрена енергия или ако е достатъчно обогатен, за бомба. Според негови колеги Хан успява да копира най-модерните проекти на центрофуги.

Гордън Корера, който пише книга за Абдул Кадир Хан, твърди, че той е "бащата" на пакистанската атомна бомба, но в действителност е само една от ключовите фигури в ядрената програма на страната. Физикът обаче умело успява да създаде този публичен образ и благодарение на това

става национален герой

Именно затова металургът е смятан за човека, помогнал на Пакистан да отговори на ядрената заплаха от страна на Индия.

След което започва нелегално да предоставя ядрени технологии на Иран, Либия и Северна Корея.

Създава тайна мрежа

предимно от европейски бизнесмени, които доставят важните компоненти за сглобяването на центрофугите.

Иранските уранови центрофуги на площадката в Натанц до голяма степен са построени благодарение на чертежите и материалите, предоставени от Абдул Кадир Хан. По време на една от срещите представители на пакистанския физик всъщност показват на иранците

ценова листа

с различни ядрени компоненти, които Техеран може да поръча.

В този период Хан преориентира тайната си мрежа от износ към внос, започва активно да пътува по света и да сключва сделки с държави, които се смятат за противници на Запада.

Според архивите Хан е пътувал няколко пъти и до Северна Корея. Предполага се, че там е участвал в обмена на ядрени технологии, за да даде препоръки за създаването на ракетите.

Една от най-големите загадки при всички тези сделки е

дали физикът е действал сам,

или е изпълнявал заповеди от правителството си. При едни от преговорите със Северна Корея имало всички признаци, че лидерите на Пакистан не само са знаели за случващото се, но са били и пряко замесени.

На 11 декември 2003 г. група служители на ЦРУ и MИ6 били напът да се качат на немаркиран самолет в Либия, когато им бил връчен куп от половин дузина кафяви пликове. Екипът бил в края на тайната мисия, включваща напрегнати преговори с либийските власти. Когато отворили пликовете на борда на самолета, установили, че са получили последното доказателство, от което се нуждаят: вътре имало

проекти за ядрено оръжие

Тези дизайни, както и много от компонентите за ядрена програма на пазара били доставени от Абдул Кадир Хан.

Всъщност двете разузнавания отдавна проучваха физика. Те наблюдаваха пътуванията му, прехващаха телефонните му обаждания и проникваха в мрежата му, предлагайки огромни суми пари (поне милион долара в някои случаи), за да накарат членовете да станат техни агенти. "Бяхме в неговата резиденция, в неговите помещения, в стаите му", казва служител на ЦРУ. След атентатите на 11 септември 2001 г. опасенията, че терористите биха могли да се доберат до оръжия за масово унищожение, нарастват и убеждават Пакистан да действа срещу Хан.

През март 2003 г., точно когато САЩ и Великобритания нахлуват в Ирак заради оръжия за масово унищожение, за които се оказа, че не съществуват, либийският лидер полковник Кадафи реши, че трябва да прекрати програмата си. След тайното посещение от екипа на ЦРУ и MИ6 това публично е обявявано, осигурявайки решаващия лост за Вашингтон да подтикне

Пакистан да предприеме действия срещу Хан

На следващата година той е арестуван за нелегално предоставяне на ядрени технологии на Иран, Либия и Северна Корея. Разкритията, че е предал ноу-хау на други страни, шокираха правителството в Пакистан.

В телевизионно обръщение тогава Абдул заявява, че дълбоко се разкайва и безусловно се извинява. Тогавашният президент Первез Мушараф го помилва, но до 2009 година физикът бе под домашен арест.

Снизходителността към предателя разгневи Запада, където Хан е известен като "най-големия разпространител на ядрени оръжия за всички времена". В Пакистан обаче той остана

символ на национална гордост

"Хан помогна да се сдобием с ядрени средства, които спасиха нашата страна. Благодарният народ никога няма да забрави неговата заслуга", заяви настоящият президент Ариф Алви по повод на смъртта на физика.

Абдул Кадир Хан излиза от съда.
Абдул Кадир Хан излиза от съда.
В Пакистан организираха голямо поклонение пред Абдул Кадир Хан.
В Пакистан организираха голямо поклонение пред Абдул Кадир Хан.