Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жертвите на катастрофи от началото на годината в област Стара Загора са вече 19, бе съобщено на днешното извънредно заседание на Областната комисия за безопасност на движението.
Жертвите на катастрофи от началото на годината в област Стара Загора са вече 19, бе съобщено на днешното извънредно заседание на Областната комисия за безопасност на движението.

От началото на годината в област Стара Загора при катастрофи са загинали 19 души, а ранените са 343

Състав на Окръжния съд в Стара Загора наложи днес най-тежката постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на британския гражданин Ахмед Ариф, на 28 години, който при тежка катастрофа на 3 октомври т.г. в центъра на Стара Загора предприе на кръстовище забранен ляв завой и причини смъртта на моториста Георги Младенов, на 42 години. Определението може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловди
Ахмед Ариф учи медицина в Стара Загора, бил в четвърти курс.Шофьорска книжка имал от 3 месеца. Пред съда той каза, че не разбира български език, поради което му бе осигурен преводач от английски. Изрази и недоволство от факта, че за служебен защитник му била осигурена жена, което противоречало на религията му.

След произшествието той изостави колата си и се опита да избяга, но малко по-късно бе задържан в близък парк от трима ученици, които го проследили след катастрофата.

В същото време днес, заради зачестилите тежки автопроизшествия в Стара Загора, заседава извънредно Областната комисия за безопасност на движението. На заседанието присъства и Иван Табаков, експерт от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". Пред членовете на комисията директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Николай Колев съобщи, че от началото на годината в областта са регистрирани 265 тежки и 635 леки произшествия. При тях са загинали 19 души, а ранените са 343. За сравнение - през цялата 2020 г. броят на тежките инциденти е бил 218, а на леките - 570. Загиналите са били 22-ма, а ранените - 261.

Общият брой на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата през тази година е 53 809. От тях най-много са за превишена скорост - 23 867, 3613 са за неправилно паркиране и спиране, 89 - за отнемане на предимство. Засечени са 119 водачи на МПС с над 1,2 промила алкохол, 1371 са били без предпазен колан или каска, 266 - без документи за правоуправление. Регистрираните нарушения от пешеходци са 1565.

На 336 лица са съставени актове за груби нарушения на закона, като преминаване на червен светофар, шофиране след употреба на наркотици и алкохол и други.

Участниците в заседанието се обединиха около становището, че е необходимо засилването на превантивните мерки по отношение на безопасността на движението. Увеличаване на техническите средства за наблюдение, монтирането на допълнително осветление на натоварени улици и кръстовища, поставянето на обезопасителни огради, където това е възможно, са част от мерките, които бяха обсъждани на заседанието. Увеличаване на часовете по безопасност на движението в училищата и детските градини също бе посочено като необходима превантивна мярка.
Зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов съобщи, че общината започва работа по проект за осветление на всички пешеходни пътеки в града.