Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според изпълнителния директор на "Арсенал" АД в Казанлък инж. Николай Ибушев засега е рано да бъдат съобщени повече подробности около случая с тримата чужденци.
Според изпълнителния директор на "Арсенал" АД в Казанлък инж. Николай Ибушев засега е рано да бъдат съобщени повече подробности около случая с тримата чужденци.

В колите им са открити документи, вероятно свързани със служебните тайни на оръжейното дружество


Задържаните на граничния контролно-пропусквателен пункт Кулата на 5 октомври т.г. трима чужденци, заемали ръководни позиции в оръжейната фирма "Арсенал" АД в Казанлък, са семейство, уточниха от прокуратурата. Бащата е на 60 години, руски гражданин. Майката и синът са граждани на Литва - на 59 и на 24 години.

Предстои те да бъдат конвоирани до Районното управление на МВР в Казанлък и да им бъдат привлечени като обвиняеми.

Разледдването е проведено с участието на териториална дирекция "Национална сигурност" в Стара Загора, за успешната реализация е оказано съдейсдтвие и от ГКПП Кулата.

Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомвпи т.г. сигнал за установена липса на конкретни изделия от "Арсенал" и документи за тях - информация, изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български и чуждестранни конкурентни фирми. След осъществено взаимодействие с териториална дирекция "Национална ситурност" в Стара Загора са планирани и съвместни действия, уведомена е Районната прокуратура.

В рамките на разследването са разпитани свидетели. Било установено, че в "Арсенал" са сключени трудови договори 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка на 59 години и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството. Тримата са били в неплатена отпуска до 17 септември 2021 г., след което не са се явявали на работа.
Установено е, че те са се предвижвали из страната с леки автомобили. Справка за задграничните им пътувания показва, че те са влезли в страната на 2 октомври 2021 г., били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел да бъде предотвратено напускането им на страната до Главна дирекзция "Гранична полиция" е изпратено искане за щателна проверка. На 5 октомври 2021 г. тримата чужденци и автомобилите им били веочаквано засечени на ГКПП Кулата и въз основа на писмена информация от РУ в Казанлък те са задържани най-напред за срок от 24 часа.

При извършени процесуално-следствени действие в автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство, т.е. със служебните тайни на "Арсенал". Изготвени са постановления за принудително довеждане на лицата, предстои те да бъдат конвоирани до Казанлък и привличането им в качеството им на обвиняеми.

Работата по случая продължама под наблюдението на Районната прокуратура в Стара Загора.

По телефона днес изпълнителният директор на "Арсенал" АД инж. Николай Ибушев каза пред "24 часа", че засега е рано да бъде дадена повече информация от това, което вече са съобщили полицията и прокуратурата.