Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Николай Колев даде повече подробности за катастрофата, при коята в неделя загина моторист.
Директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Николай Колев даде повече подробности за катастрофата, при коята в неделя загина моторист.

Заради зачестилите тежки катастрофи общината отмени тържествата за утрешния Ден на града
Нов пътен инцидент потресе Стара Загора - след като в петък вечерта 18-годишен шофьор с книжка от месец май т.г. помете на тротоар три млади момичета, едното от които все още е с опасност за живота, в неделя привечер след сблъсък между лек автомобил и мотоциклет мотористът загина. Този инцидент стана към 19,40 часа на кръстовището между улиците "Ген. Столетов" и "Иван Шишман".
"Това кръстовище се регулира със светофар, а има данни, че и шофьорът, и мотористът са преминали на червено", съобщи директорът на ОДМВР старши комисар Николай Колев. И даде повече подробности. Шофьорът на лекия автомобил БМВ, британски гражданин на 28 години, пътувал по ул. "Ген. Столетов" в посока от изтък на запад. Мотористът, Г.М. на 42 години, управлявал мотор "Ямаха" в срещуположната посока. Когато на шофьора на лекия автомобил светофарът светнал червено, той тръгнал да прави ляв завой към улица "Иван Шишман", който на това място е забранен, тъй като улицата е еднопосочна. В същото време мотористът навлязъл в кръстовището с висока скорост с намерение да изпревари червения сигнал на светофара, но закъснял. Последвал сблъсък между двете превозни средства. От зверския удар мотористът изхвърчал от мотора си, а неуправляемата "Ямаха" продължила напред, изкъртила предпазните колчета на тротоара и се врязала в трима пешеходци, които чакали на отсрещния ъгъл зелен сигнал на светофара, за да пресекат кръстовището.

Във Фейсбук се появи снимка от катастрофата в неделя - останал неуправляем, мотоциклетът е разбил предпазните колчета на тротоара и се врязал в тримата пешеходци, които чакали зелен сигнал на светофара, за да преминат през кръстовището.
Във Фейсбук се появи снимка от катастрофата в неделя - останал неуправляем, мотоциклетът е разбил предпазните колчета на тротоара и се врязал в тримата пешеходци, които чакали зелен сигнал на светофара, за да преминат през кръстовището.

От раните си мотористът Г.М. починал в болницата, където бил закаран. От пешеходците тежко е пострадала ученичка на 16 години, която е със счупен череп и счупен крак, има опасност за живота й. По-леко е ранен мъж на 53 години.
Британският гражданин изоставил колата си веднага след произшествието, взел си документите и избягал. Задържан е малко по-късно в един от парковете на града. Проверка на място установила, че е употребил наркотици, пробата му за алкохол е отрицателна. Автомобилът БМВ бил скоро купен от него - сделката била изповядана пред натариус, но все още промяната на собственика не била регистрирана в Пътната полиция. Британецът е задържан от полицията първоначолно за 24 часа.
От общината обещаха да качат записа на жестоката катастрофа на сайта си, за да се уверят хората докъде води безразсъдството на пътя.
Новата катастрофа засили гражданското недоволство, което избухна още след първия инцидент в петък. Тази сутрин в двора на Пътната полиция в Стара Загора се събраха недоволни граждани, които очакват ефективни мерки срещу нарушителите на пътя.
При тях дойде кметът Живко Тодоров, който обеща да бъде увеличено видеонаблюдението в града, а на всички възлови кръстовища скоростта да бъде ограничена с "легнали полицаи" или по друг начин. За целта общината ще бъде консултирана от специалисти от Института по пътна безопасност.
Тодоров припомни и инициативата на кметове на общини отпреди 5-6 години, които поискаха чрез законодателни промени на кметовете да бъде разрешено да глобяват за превишена скорост шофьорите, снимани в нарушение от камерите на територията на общините. Тогава МВР дало отрицателно становище за идеята и проектът за закон не бил разгледан в парламента, припомни по този повод досегашният депутат от ГЕРБ Маноил Манев.
Директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Николай Колев отново увери, че никой от участниците в пътните инциденти напоследък не е прикрит и че полицята ще действа безкомпромисно в такива случаи.
Заради пътните инциденти от последните дни община Стара Загора отмени тържествата по случай утрешния Ден на Стара Загора. Остават молебенът в черква "Свети Николай", вдигането на знамената и поднасянето на цветя пред първия камък за възстановяването на града след опожаряването му по време на Руско-турската освободителна война - това е станало на 5 октомври 1879 година. На молебена си очаква да присъства и президентът Румен Радев, потвърдиха от общината.
В същото време стана ясно, че прокуратурата е поискала от съда шофьорът Н.М., на 18 години, който в петък вечер рани на тротоар три пешеходки, да остане за постоянно в ареста. Постоянната му мярка за неотклонение ще се гледа в Районния съд на Стара Загора днес или утре.