Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За Маргарет Тачър всичко в старозагорското химическо училище предизвикало голям интерес.
За Маргарет Тачър всичко в старозагорското химическо училище предизвикало голям интерес.

Тя ахнала, като видяла тогавашния Химически техникум в града

Като министър на образованието Маргарет Тачър посещава България през ранната есен на 1971 година. На 30 септември, точно преди 50 години, за няколко часа тя е в Стара Загора.

"Трябва да призная, че ми направи просто удивително впечатление посещението ми в едно техническо училище в Стара Загора. Особено се учудих на голямата степен на сътрудничество между обучението в техническото училище и химическата индустрия. Машините в училището бяха набавени от заводите. Работниците от заводите оставаха в училището, а възпитаниците на училището отиваха в заводите за специализация". Така отговаря Маргарет Тачър на въпрос на Би Би Си на 2 октомври 1971 г. какво я впечатлило най-много в България. Тя току що е кацнала след посещение в страната от източния блок, интервюто се води на летището в Лондон. По това време 45-годишната Тачър е министър на образованието и науката на Великобритания в кабинета на министър-председателя Едуард Хийт.

В България Маргарет Тачър посещава английските гимназии в София и във Варна, както и машиностроителен техникум в морската столица, но най-силно е впечатлена от видяното в тогавашното Професионално химическо училище "Дмитрий Менделеев" в града на липите. Може би и защото нейното първо висше образование е тъкмо по химия.

Маргарет Тачър /втората отдясно наляво/ проследила с голям интерес цялото упражнение в лабораторията по аналитична химия. Директорката на училището Мария Димова е на преден план, с чантата. На заден план вляво е учителката Добринка Калпакчиева.
Маргарет Тачър /втората отдясно наляво/ проследила с голям интерес цялото упражнение в лабораторията по аналитична химия. Директорката на училището Мария Димова е на преден план, с чантата. На заден план вляво е учителката Добринка Калпакчиева.

Тази тема стана особено актуална през април 2013 г., когато почина бившият премиер-министър на Англия Маргарет Тачер. А за визитата й в Стара Загора се знаеше твърде малко. За да науча повече, трябваше да издиря някогашната директорка на старозагорския Химическия техникум доц. Мария Димова. Слава Богу, беше жива и здрава, открих я в Дупница. /Днес, след смъртта на съпруга й, Димова живее в САЩ при децата си/. Жената пазеше в личния си албум и снимки, които никой в Стара Загора не притежаваше. Не възрази вестник "24 часа" да ги ползва, на за да се сдобия с тях, използвах сложна "врътка" - чрез тогавашния депутат от партия ЛИДЕР Кънчо Филипов се свързах с директора на ТЕЦ "Бобоб дол", който изпрати един от своите служители - инж. Ивайло Анастасов, до Дупници, за да преснима старите фотографии на Мария Димова, а и да направи съвременна нейна снимка. Човекът се справи блестящо. Останалото уточнявах с нея по телефона.

Мария Димова ми предостави и пълния текст на интервюто, което Маргарет Тачър е дала пред Би Би Си на лондонското летище при завръщането си от България. Любопитното е, че тогава у нас наричат англичанката Тетчър.

В Стара Загора Маргарет Тачър пребивава за няколко часа на 30 септември 1971 година. Тогавашният окръжен вестник "Септември" съобщава за визитата чак 5 дни по-късно в много кратка дописка без снимки на втора страница със заглавие "Английският министър на образованието и науката ни гостува". В нея гостенката е наречена Маргарет Тетчър, както явно е било според тогавашния държавен протокол.

Първата страница на изданието е посветена почти изцяло на 1 октомври - Световен ден на поезията, националното честване на който се случило на връх Бузлуджа.

"Посрещнати от председателя на ИК на ОНС Христо Келчев и представители на отдел "Народна просвета", гостите посетиха професионалното химическо училище в града "Дмитрий Менделеев". Тук в беседа с директорката на училището Мария Димова госпожа Маргарет Тетчър беше запозната с характера на училището, в което се подготвят кадри за химическата ни промишленост, с методите на обучение, с някои изисквания на учебния процес, материалната база и връзките с базовото предприятие.


Маргарет Тачър /втората отдясно наляво/ на посещение в Стара Загора на 30 септември 1971 г. като министър на образованието и науката на Великобритания. Първа отдясно е директорката на химическото училище Мария Димова, зад двете е тогавашният посланик на Лондон у нас Доналд Логън. Мъжът с букета е българският министър на образованието проф. Стефан Василев.
Маргарет Тачър /втората отдясно наляво/ на посещение в Стара Загора на 30 септември 1971 г. като министър на образованието и науката на Великобритания. Първа отдясно е директорката на химическото училище Мария Димова, зад двете е тогавашният посланик на Лондон у нас Доналд Логън. Мъжът с букета е българският министър на образованието проф. Стефан Василев.

Гостите разгледаха лабораториите, кабинетите и общежитието на училището, посетиха Химкомбината, където в кислородния цех наблюдаваха учебната практика на учениците. Те отнесоха отлични впечатления от организацията на учебния процес и битовите условия за учениците", информира дописката.

Тогавашната директорка на училището доц. Мария Димова помнеше до най-малката подробност това, по думите й, паметно посещение. Пазеше и ревниво снимките от тогава. /Тъй като преди да се заема с този случай никоя от институциите в Стара Загора не притежаваше тези снимки - нито музея, библиотеката или Държавният архив, аз подарих копия от тях на музея, за да бъде съхранен споменът от тази паметна визита/.

"По-късно я нарекоха "Желязната лейди", но през оня ден Маргарет Тачър се държа много мило, беше непосредствена с нас", спомни си доц. Димова.

Маргарет Тачър в Стара Загора. Вдясно е директорката на химическото професионално училище Мария Димова, вляво - преводачката.
Маргарет Тачър в Стара Загора. Вдясно е директорката на химическото професионално училище Мария Димова, вляво - преводачката.
Гостенката била придружавана от българския образователен министър по това време проф. Стефан Василев. Тя проследила с голям интерес лабораторно упражнение по аналитична химия при учителката Добринка Калпакчиева и дори пожелала да разгледа тетрадките с протоколите от упражненията на учениците. "Езикът на химията е един и същ по цял свят, а тя го разбираше. Искаше да се увери дали всичко, което й показваме, е нагласено заради нея или обучението при нас наистина се води сериозно", смята и до днес Мария Димова. А темата се случила трудна - перманганометрия, което е метод за обемен анализ в химията.

Впечатлили я и тренажорите, на които българските деца се обучавали по специалността "Контролно-измервателни прибори и автоматика".

Маргарет Тачер питала за всичко в училището. След обяд същия ден имала насрочена среща в БАН в София и като разбрала, че домакините - хората от протокола на българското образователно министерство, се притесняват да не нарушат програмата, помолила да съкратят обяда, насрочен в тогавашния най-представителен ресторант на Стара Загора "Верея", само и само още малко да останат в школото. Там делегацията, в която бил и английският посланик в София Доналд Логън, прекарала 2 часа.

Тогава Маргарет Тачър беше много красива жена, спомнят си до днес нейни старозагорски домакини.
Тогава Маргарет Тачър беше много красива жена, спомнят си до днес нейни старозагорски домакини.

По това време днешната Професионална гимназия по биотехнологии и химични технологии "Дмитрий Менделеев", която през 2013-а навърши 50 години, имала между 700 и 800 ученици и подготвяла кадри за химическите производства в Стара Загора, Ямбол, дори и във Враца.

"Тачър се впечатли, защото тогава наистина бяхме с учениците си влезли в комунизма", разказа Мария Димова, която е първият директор на училището - от 1963 до 1977 година. Благодарение на спонсорството на Химическия комбинат в Стара Загора, неговите възпитаници ползвали безплатни учебници и тетрадки, получавали безплатно работно и официално облекло, имали общежитие без пари. Всеки ученик разполагал със самостоятелно работно място в лабораториите.

Когато се върнала в Лондон, Маргарет Тачър веднага изпратила благодарствено писмо на Мария Димова заради радушния прием на старозагорска земя. Тя написала:

"Уважаема госпожо Димова,

Благодаря ви много за интересното и приятно посещение във Вашето училище. Както вероятно разбрахте, на мен ми направи силно впечатление отличното обзавеждане и близкото сътрудничество със завода на Вашия съпруг.

С най-добри пожелания за бъдещи успехи в новата сграда и дори в по-хубава сграда,

Ваша Маргарет Тачър"

Тачър пише така, защото по това време съпругът на Мария Димова Георги Димов е директор на Химкомбината в Стара Загора, за който нейното училище подготвя средни кадри. А в намека за сградата има приятелска закачка, тъй като директорката дори и пред гостенката от Англия не скрила, че са притеснени със сградата на училището, която трябвало да делят с Електротехникума. 42 години по-късно в това отношение нищо не се бе променила - "химията" продължаваше да бъде квартирант на Електротехникума. Мария Димова обаче напуска Стара Загора през 1977 г., когато съпругът й става министър на химическата промишленост на България, а тя отива на работа в образователното министерство в София.

Повече съдбата никога не я срещнала с Тачър. "Мисля, че си станахме взаимно симпатични с нея тогава, но аз, както и цялото мое поколение, не говорехме английски език и това попречи да осъществим контакт след това", смяташе Димова.

За разлика от 1971 г., през 2013 г. перспективите пред химическото училище в Стара Загора не бяха така блестящи. Заради кризата гимназията днес дори вече е закрита, но в оня момент тя имаше едва 33 възпитаници. Тогавашният учителски колектив начело с директорката Мариана Стоянова правеха всичко възможно 50-годишното училище да оцелее. В негова защита бившата му директорка Мария Димова извади и спомена за визитата на Маргарет Тачър в това училище и високата оценка, която тя дала за него и за българското образование като цяло. В онези съдбоносни за гимназията дни тя дори размножила на ксерокс интервюто на Тачър пред Би Би Си на летището в Лондон и го депозирала в президенството и в образователното министерство с надеждата държавният глава Росен Плевнелиев да научи за този случай и да намери начин да се намеси в защита на училище "Дмитрий Менделеев" в Стара Загора. В тази своя битка тя не успя.

До днес някогашната директорка на "химията" доц. Мария Димова, домакин на визитата на Маргарет Тачър в Стара Загора, пази ревниво спомена за англичанката и нейните снимки на старозагорска земя.
До днес някогашната директорка на "химията" доц. Мария Димова, домакин на визитата на Маргарет Тачър в Стара Загора, пази ревниво спомена за англичанката и нейните снимки на старозагорска земя.

Ето го и пълния текст на интервюто, публикувано без заглавие:

"РАДИО ЛОНДОН - 2 октомври. На нашия пръв въпрос, че мнозина във Великобритания считат, че образователната система в България е на високо ниво, дали тя споделя това гледище, г-жа Тетчър отговори:

"Това е вярно и положително, образователната система все повече се подобрява. Разбира се, съществуват известни различия с нашата образователна система. Така например възрастта за започване на училище в България е по-голяма от нашата. Във Великобритания децата започват училище по-рано. От друга страна в България има повече забавачници, отколкото у нас. Една от интересните разлики е, че в България има по-голям избор при образованието, отколкото очаквах. Те имат великолепни технически училища, в които учениците започват да учат на 14-годишна, а понякога и на 15-годишна възраст. Те прилагат система, която почива на стопанските нужди на страната, за обучаване на великолепни техници. Може да се каже, че образованието в България е много добро и се подобрява прогресивно".

Следващият наш въпрос бе: Г-жа Тетчър, от това, което видяхте в България, смятате ли, че има нещо, което ние можем да приложим?

"Разбира се. И в двете наши страни все повече и повече младежи и девойки завършват училище, а в същото време се явяват все повече кандидати за сравнително по-малко места за вишисти. При нас процентът за висше образование е по-висок, докато при тях не е така. Университетите, знаете, са древни институции. В момента българите съсредоточават своето внимание на висшето образование за стопански нужди. В същото време, чрез системата за висше образование, в Българиясе обучават все повече и повече учители с цел да се повдигне общото ниво на образованието.

Има и някои различия, като например учебната програма, която в България се определя изцяло от правителството. А както знаете, тук, във Великобритания, държавата няма никакво участие. Те също като нас са загрижени за намиране на най-добрите начини за обучаване на учителите. Така че има много сходни точки между нас.

Нашият следващ въпрос бе: Смятате ли, че органите, които се занимават с образование в България, могат да научат нещо от нас?

"По мое мнение, възрастта за започване на училище у нас може да се приложи в България. Аз смятам също, че те могат да научат твърде много от нашите методи на преподаване относно напредването на отделните ученици. За нашия начин на мислене, учението в България е твърде общо, може би прекомерно общо и следователно човек се запитва дали учениците се възпитават достатъчно, за да могат да предприемат лична инициатива. В това направление те могат да се поучат доста много от нас. У нас има по-голямо разнообразие във взаимодействието на властите между централното управление и местните общини. Освен това ние правим повече експерименти. Ние се мъчим всякога да внесем нещо ново. И аз мисля, че българските просветни власти ще могат да се възползват от някои наши добри резултати.

По-нататък запитахме г-жа Тетчър дали в резултат от нейното посещение в България тя очаква създаване на по-тясно сътрудничество в областта на образованието.

"Аз ще следя най-живо развоя на образованието в България и се надявам, че те ще правят същото. Надявам се също в близко бъдеще да увеличим улесненията на учителите по английски език в България, както и улесненията за опреснителните курсове. Тук мога да кажа, че в България има много добри училища за изучаване на атглийски език. Те са великолепни.

Накрая можете ли да ни кажете какво Ви направи най-силно впечатление при посещението Ви в България?

"Трябва да призная, че ми направи просто удивително впечатление посещението на едно техническо училище в Стара Загора. Особено се учудих на голямата степен на сътрудничество между обучението в техническото училище и химическата индустрия. Машините в училището бяха набавени от заводите. Работниците от заводите отиваха в училището, а възпитаниците на училището отиваха в заводите за специализиране".

Тогавашният окръжен вестник "Септември" отразил повече от скромно визитата на английския министър на образованието в Стара Загора, при това на втора страница.
Тогавашният окръжен вестник "Септември" отразил повече от скромно визитата на английския министър на образованието в Стара Загора, при това на втора страница.