Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Секретарката Горинова участва в преврата,
издигнал Живков на власт

Само тя, Мара Малеева и Живков знаели какво ще се случи на Априлския пленум

Ангелина пазела достъпа до Първия, вдигала дори “петолъчката”

Лидерът я урежда с голяма къща в “Лозенец”, махат бензиностанция, за да не замърсява въздуха

Беше страхотна и той много я уважаваше, казва полк. Владов, лична охрана на Тато

Hай-близката жена до Тодор Живков след съпругата му Мара Малеева е секретарката му Ангелина Горинова. Тя почина в края на септември и остана в историята като най-верния човек на бившия Първи. До сетния си дъх Ангелина не даде нито едно интервю пред медии и никога не издаде нито една тайна за бившия си шеф.

Според спомените на хората от висшия партиен ешелон

Горинова е имала огромно влияние върху Живков,

а с Мара Малеева често са били единствените, които са знаели предварително какви събития ще се разиграят в политиката през следващите дни и месеци.

Полковник Владимир Владов, който е лична охрана на Тато до края на живота му, сподели пред "168 часа", че Ангелина е била страхотна жена.

“Другарят Живков много я уважаваше. Сериозна и точна беше - допълва полковникът. - Не я познавам толкова добре, защото секретарките бяха в кабинетите, а ние не бяхме при тях. Единственият ни контакт е бил, когато тя е звъняла и е казвала, че тръгваме за някъде. При нея никога не съм влизал, защото съм нямал работа там.”

Всъщност Горинова поема щафетата още докато първата секретарка на Живков Николина Попова работи активно.

Според архивите Ангелина първо е била секретарка на Вълко Червенков, а мястото й там е уредено от Живков. Целта била тя да му предава всичко, което се случва с генералния секретар на БКП.

Въпреки че Тато е имал няколко чиновнички, най-любимата му била Ангелина. Много бързо започват да я наричат “несменяемата”. Още като млада тя изземва цялата кабинетно-административна власт и пази достъпа до Първия по-вярно от всеки друг. Затова към нея се отнасяли със страхопочитание и именно тя най-често вдигала "петолъчката" - суперсекретния телефон на бившия Първи, който бил за връзка само между тесен кръг от хора от висшия ешелон на властта.

Може би затова неведнъж се носели слухове, че между двамата има роман, но това завинаги ще си остане в сферата на градските легенди. Факт е, че

Тато имал респект от нея,

отнасял се с уважение и дори се допитвал по много въпроси.

Неслучайно именно тя, Мара Малеева и Тодор Живков са единствените хора в България, които знаели как ще се развият събитията на Априлския пленум през 1956 г., когато Тато става новият силен човек и оглавява БКП. Само те били наясно и със съдържанието на речта на комунистическия лидер, която Горинова написва предварително на машина. След това писмото било отнесено за одобрение в съветското посолство. Може би затова има догадки дали тя не е била човек на Съветския съюз.

Последвал бърз превод на руски език и в навечерието на пленума Живков заедно с Вълко Червенков и други членове на Политбюро заминали за Москва. Там Никита Хрушчов дал одобрението си за промените в България.

След години бившият Първи разказа, че е диктувал речта си на Мара Малеева, която я записва на ръка, а Ангелина я преписва на машина. На неин рожден ден Живков обяснява, че тогава Горинова казала:

“Другарю Живков, сега е моментът да вземем властта!”.

Горинова е част и от 8-членната делегация на Тато, с която той посещава Кливланд. Това показват документи на ФБР, в които Ангелина се е записала като Матова - с фамилията на първия си съпруг Христо Матов. От него тя има двама синове - Валентин и Камен, по-известен в артсредите като Тимоти.

Той бил софийски бохем и известен плейбой в младежките си години. Дружал със сина на Милко Балев - Калин, с когото се забърквали в различни скандали.

Затова, когато откриват посолството ни в Люксембург, тя урежда по-големия си син да стане посланик там и с него изпраща и Камен, за да го откъсне от проблемите в България.

Там Тимоти се занимавал с дейността на няколко наши външнотърговски дружества. След промените се връща в България, а брат му остава в чужбина. И до ден днешен той се движи с наследниците на соцелита и бе един от най-добрите приятели на журналиста Димитър Цонев.

Любопитното е, че Живков урежда с къща семейството на Горинова в софийския квартал "Лозенец" на ул. "Бигла". Там те били съседи с другия любимец на Живков - Милко Балев. Дори закрива близката бензиностанция, която разваляла въздуха на протежетата му.

Всъщност там Ангелина започва да живее с втория си съпруг ген. Иван Горинов.

Според източници на "168 часа"

той бил един от най-доверените хора в службите

на бившия Първи заедно с Мирчо Спасов и бил по-важният човек от семейството.

Горинови се сдобили и с две вили - една на морето и друга в Панчарево, собственици били и на още няколко апартамента в София.

Благодарение на Живков Иван се издига до зам.-началник на Първо главно управление в ДС.