Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задкулисни кукловоди сеят раздори и вътрешно напрежение в протестните среди

Това, че българските социолози не познават, е толкова абсолютна истина, колкото истината, че довечера ще се стъмни.  Преди изборите на 4 април всички социологически агенции твърдяха, че главната интрига е кой ще вземе третото място  измежду “Има такъв народ” и ДПС.”

Социологията наистина е дразнещо непрецизна наука, неведнъж и дваж сме свидетели на стъкмени прогнози. Заради натрупаното в българската душа недоверие никой не оспорва “абсолютната истина” на Слави Трифонов.

Всъщност преди въпросния вот социолозите съвсем чистосърдечно си признаха, че не могат да предвидят гласуването в чужбина. Горе-долу имаха представа колко бюлетини ще дойдат за ДПС от Турция, но за останалите държави гадаеха, а медиите запълваха празнината със самонадеяни прогнози на Христо Иванов и Атанас Атанасов, че ще бъдат втора, в най-лошия случай трета сила.

На самия 4 април 2021 г. феновете на ДБ се просълзяваха от снимки на виещи се опашки пред избирателните комисии в Америка и в Европа и вече предвкусваха триумфа на градската десница. Опорните им точки громяха ГЕРБ и ДПС, за Слави лоша дума не обелваха, такава стратегия им бе спусната. Затова по-силен от техния шок нямаше, когато осъзнаха, че опашките в чужбина не са били за ДБ, а за ИТН – фурора, изместил за първи път от 30 години насам Столетницата на трета позиция. Отвън партията на Трифонов получи 50 хиляди гласа и “абсолютната истина” е, че тази вълна никой социолог по света и у нас не би могъл да я предвиди, па ако ще да се разпори.

За Слави използването на абсолютни величини е характерен стил, публичните му отношения, както и политическите му анализи обичайно са черно-бели, без нюанси. По тази причина народният водач не помни, че агенциите, които сега напада, дадоха абсолютно точни прогнози за победата му на 11 юли. А също, че през цялото време го консултира водещ социолог от ония, дето уж никога не познават.

Както и да е, в момента много по-сериозни проблеми тегнат над Шоуто и останалите партии на протеста. Независимо дали анкетите вещаят победа за ГЕРБ с 8, с 5 или с 2 пункта на предстоящия парламентарен вот, те показват тенденция, която ИТН, ДБ, “Продължаваме промяната” и ИБГНИ са длъжни вярно да разтълкуват. Просто не могат да си позволят отново да объркат реалния си конкурент. Освен, ако други са господари на съдбата им.

Пълна загуба на време и енергия са опитите на Слави да опровергае Христо Иванов, че е прокси на Доган и носи основната вина за провала на предишните два парламента.

Няма смисъл да отрича, че е пълен лаик в бранша и прекалено наивно е разчитал президентът Румен Радев да го припознае като своя партиен проект, нито, че дебелоглавието му е задълбочило кризата. Излишно е, защото партията ИТН стана първа сила в България именно благодарение на тези свои негативи. Нейните избиратели правят навалици на концертите на “Ку-ку бенд”, одобряват черно-белите позиции и абсолютните величини, кефят се на антиваксърските предавания и на просташките смешки, харесват си я такава, каквато е. ИТН с един замах зае широката ниша, освободена от “Атака” и патриотите, няма причина да се променя или извинява.

Големият проблем е в “кукловодите”, както обича да казва банкерът-беглец Цветан Василев. След като ИТН и ДБ си изостриха отношенията, а ДПС се удари челно в Румен Радев и Иво Прокопиев, плановете на големите стратези рязко се смениха. Президентът и един медиен кръг решиха за по-мъдро да овладеят цялото политическо пространство, фаворизирайки Кирил Петков и Асен Василев за сметка на доскорошните си галеници ДБ.

Идеята е двамата възпитаници на Харвард да заемат парламентарния център, като привлекат гласове отляво и отдясно. От ДБ се очаква да впрегне всичките си виртуални, аудио- и визуални средства за въздействие и да изстреля новите звезди нагоре с холивудски вихър. Утехата на Иванов е, че ако се докопат до управленски мандат, ще го вземат в прегръдката си.

Според проучванията през септември Петков и Василев направо изгълтват ИБГНИ и задминават ДБ, което много затруднява опитите на градската десница да се прави, че не я боли от приятелския огън. Адски трудно ѝ е да забрави как нейни членове и приятели бяха подели призива Кирил Харвардски да стане лидер на “Да, България”. Разочарованието неминуемо наляга борците за почтеност, когато стратезите им започнат да симулират идеологически различия и заложат на бутафорна платформа. Иванов зове ПППП за предизборна коалиция, а Петков и Василев любезно го отпращат за след 14 ноември. И призовават ГЕРБ и ДПС да си признаят за корупцията, за да може да работят заедно. Пълен кошмар!

И все пак в кишата от хитри схеми и тайни договорки ИТН е най-суха. Едва ли ще пожъне пак фурор, по-фините ѝ фенове ще прелеят към секси канадеца, но поне ще си опази ядрото: чалгарите и антиваксърите остават със Слави, no matter what!

Най-лошото е, че задкулисните кроежи сеят раздори в протестните среди, напълно отвличат вниманието им от статуквото, замазват им очилата. Умуват как да подкрепят кандидата на БСП Радев за президент, щото да не станело като с подкрепата им за Мая Манолова на кметските избори в София и им е много притеснено, ако Петков стане премиер, Иванов какъв ще му се пада. На път са да съсипят цялата протестна доктрина и да попарят жестоко надеждите на избирателите си. Македонският сайт “Вечер” описа по възможно най-болезнено-подигравателен начин тъжната прогноза: “Бойко воскресе, наистина воскресе”.

Боряна Димитрова, социолог и собственик на "Алфа рисърч":

Губят ли подкрепа, обвиняват социолозите

Не смятам за нужно да коментирам думите на Слави Трифонов. Той повтаря тезите на десетки политици преди него - когато започнат да губят подкрепа, обвиняват социолозите като във вица за трите плика. Който се интересува от истината, може да види прогнозите на “Алфа рисърч” не за една, а за всички партии.

Конкретно за “Има такъв народ”, като за всяка нова партия вотът за нея е с големи амплитуди, но ние винаги коректно сме го отбелязвали. При изборите на 4 април прогнозирахме вот от 12,7% за ИТН. На 11 юли, фотофиниш - “Алфа рисърч ” употреби тази дума - за партията на Трифонов с преднина пред ГЕРБ от 0,3%. Реалният резултат беше преднина от 0,6%. Всеки може да си направи изводите.

Димитър Ганев, “Тренд”:

Г-н Трифонов не

разбира материята

Няма нищо по-логично от това един политик, за доверието в чиято партия няколко агенции поред казват, че спада, да не се опита да се разграничи от този резултат чрез удар и да каже “Не е вярно!”, макар това да не е най-красивият жест.

В екзитполовете, които правим, задаваме въпрос: “Кога взехте решението за кого да гласувате?”. Около 20% отговарят, че са сторили това или в последния ден, или в последните няколко дни. Как се процедира в такива случаи? Никога не сме казвали, че получените от нас резултати са прогноза.

В поста си във фейсбук Слави Трифонов допуска фактически неточности. Казва, че в екзитпола си сме обявявали цял ден, че ГЕРБ е първа политическа сила, и в края на деня също сме го обявили така. Ами да, то е така! Защото екзитполът в крайна сметка се прави на територията на страната, а на територията на страната на последните избори ГЕРБ е първа политическа сила. Така че нашият екзитпол и този на “Алфа рисърч” бяха точни. Има неща, които не кореспондират с истината, но това е вследствие на липса на компетентност и неразбиране на материята.