Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евелин Банев-Брендо е арестуван на 6 септември близо до Киев.

СНИМКИ: НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ НА УКРАЙНА
Евелин Банев-Брендо е арестуван на 6 септември близо до Киев. СНИМКИ: НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ НА УКРАЙНА

Притеснително е, че възрастовата група, която употребява марихуана,  пада всяка година. В момента тя е 12-13 години, казва Петър Стоименов, началник на отдел “Наркотици” в столичната полиция  

 - Инспектор Стоименов, имате ли своя версия защо Брендо беше задържан в Украйна и как от трафик на кокаин се е насочил към производство на марихуана?

- Отглеждането на марихуана е ниша за бизнеса с дрога. По последни тенденции голяма част от трафика на наркотици, който влиза в Европа, идва от Украйна. Логично е да бъде хванат там.

- Може ли продукцията да е била за износ?

- За да има трафик, производството трябва да бъде много голямо, а такова нещо не може да се случи в къща.

- Хората, които пласират кокаин, не са ли с по-висок ранг от онези, които продават марихуана?

- Ако говорим за уличното ниво, хората, които пласират кокаин, са с по-висок социален статус. Живеят в по-хубави квартали и посещават по-скъпи заведения. Но и двете групи правят едно и също - продават наркотици.

- Има ли ръст на домашните оранжерии с марихуана през 2021 г.?

- Наблюдава се ръст при откритите оранжерии, които технологично са доста по-модерни. Те се намират в индустриални зони, където бройката на растенията е по-голяма.

- В кои квартали на София най-често се натъквате на тях?

- В кварталите, където има къщи, или в близки села до столицата. В 90% от случаите това са жилища под наем. Предвид високите цени на наемите в София е много по-скъпо, отколкото някъде, където не те познават и не те виждат. Много по-лесно е да се занимаваш с този бизнес извън столицата. Преди няколко години имахме интересен случай. След началото на процесуално-следствените мероприятия, за да установим до кои апартаменти има достъп задържано лице, разбрахме, че той е имал домашни оранжерии в 7 апартамента в различни квартали в София.

- Той ли бе единственият човек, който бе ангажиран с отглеждането на растенията?

- Да. Реално неговата професия беше отглеждач. Всеки ден правеше само това.

- В същите жилища ли живеят хората, които отглеждат марихуана? Преди години имаше разкрита оранжерия, при която производството ставаше при затворен цикъл. Те живееха и работеха там.

- Имало е такива случаи - в апартаментите, където са оранжериите, да става целият процес - бране, сушене и пакетиране. Но рядко човекът живее там, където е оранжерията.

- Как се справят с миризмата, която отделят конопените растения?

- Подсигуряват се, като купуват филтри. Така не позволяват миризмата да излезе извън жилището. По груби сметки един филтър струва от 800 до 1000 лв. Той обаче има лимит и след време трябва да се сменя.

- Качеството на марихуаната подобри ли се?

- Качеството на марихуаната се определя от сорта на растенията и начина им на отглеждане. Хората, които се занимават с този бизнес, се научиха с годините да отглеждат продукцията по-добре и качеството на марихуаната се повиши. Семената се купуват най-често от чужбина или се поръчват по интернет. Голяма част са от Холандия. За да бъде крайната продукция добра, трябва много информация. 90% от литературата не е преведена на български. Това е техническа и химическа литература. За да събереш тази информация, трябва да имаш и акъл. Сещам се за случай преди година, когато задържахме лице за отглеждане на оранжерия с марихуана. При обиск в дома му на нощното шкафче имаше енциклопедия как се отглежда растението. Това му беше четивото преди сън.

- Какви са новите трендове в разкритите от вас оранжерии?

- По мои наблюдения домашните оранжерии, които са в една или две стаи в апартамент, доста намаляха. Тенденцията е да се разработват по-големи оранжерии, в които инвестицията е по-голяма. По-големият брой на растенията налага и наемането на по-големи помещения.

- Коя е най-голямата оранжерия, която разкрихте през тази година? Каква е приблизителната цена на иззетата стока?

- На територията на София най-голямата оранжерия за годината беше разкрита на 13 септември в халетата на бившия комбинат “Кремиковци”. Там бяха намерени над 5000 растения. Оценка на продукцията трудно може да се даде, тъй като има технологичен процес, при който се обработват растенията. Обраната маса трябва да бъде изсушена. Това е крайният продукт, който се пласира по улиците.

- При акцията в столичния квартал “Кремиковци” задържахте баща и син. Става ли производството и пласирането на марихуана семеен бизнес?

- Седмица преди това заловихме отново баща и син с около 1000 растения в град Бухово. За момента са само два случаите. За тенденция все още е рано да говорим.

- По ваши наблюдения какви са хората, които се занимават с отглеждане на марихуана?

- Мъже. Като социален статус периметърът е широк. Когато става въпрос за домашна оранжерия, то е възможно да бъде всеки средно интелигентен човек. Той може да намери информация в интернет и да се пробва да направи нещо подобно. С времето съм разбрал, че има хора, които са с доста висок социален статус. Такъв е случаят на задържаните баща и син от миналата седмица. Бащата е с много добри финансови възможности и въпреки това се занимаваше с отглеждането на марихуана. Оранжерия в индустриална зона или склад е голяма инвестиция и не всеки може да си позволи да вложи такива суми.

- Бащата задържан ли е преди за подобно престъпление?

- Не. Финансовате му възможности са от легален бизнес.

- Ползва ли се още краден ток за гледане на марихуаната? Колко такива случая имате през 2021 г.?

- Преди години е имало случаи, при които отглеждащите трева крадат ток, но отдавна не сме срещали подобни.

- Пандемията от COVID-19 оказа ли влияние на този бизнес?

- По-скоро не. Това е бизнес, който се развива в конспиративност и малко хора знаят за него.

- Каква е възрастовата група при учениците, които пушат марихуана?

- Това е много притеснително. Възрастовата група, която употребява марихуана, пада всяка година. В момента тя е 12-13 години.

- Каква е цената на грам марихуана в момента?

- 10-15 лв. струва, но зависи от сорта и начина на отглеждане на растението. Важно е и дали марихуаната е гледана навън, на плантации, които често се разкриват в Гоце Делчев и Петрич. Качеството е съвсем различно от тази, която е отглеждана при домашни условия или на закрито. Домашната марихуана е с по-добро качество заради техниката, с която се отглежда.

- Каква е цената на тази, която се отглежда на плантации?

- Може да падне до 8-9 лв. за грам.

Петър Стоименов
Петър Стоименов