Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Петранка Троянова
Проф. Петранка Троянова

SARS-CoV-2 може да събуди спящите клетки

SARS-CoV-2 може да събуди спящите ракови клетки. Той взаимодейства с много сигнални пътища, които са общи с тези за туморните заболявания, и така може да се формира среда за раково заболяване. Това съобщи проф. Петранка Троянова от Клиниката по лъчелечение и медицинска онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна" на 20-ата годишна среща на фондация МОСТ в Албена под надслов "Ковид-19. А другите болести – в ъгъла?!".

Според онколога в следващите години се очаква да има по-висока заболяемост и смъртност от тумори, косвено свързани с коронавируса. Той доведе до намаляване на посещенията на всички пациенти с хронични заболявания в болниците. Освен това хората избягват да отидат и на профилактичен преглед. Така много образувания се диагностицират късно. "Затова очакваме да се увеличи онкологичната смъртност. При това доста", добави проф. Троянова.

Тя цитира данни от изследване на СЗО, според което в началото на пандемията се наблюдава спад в онкологичната заболяемост. Например за Белгия и Холандия става дума за 30 - 40% намаление. Сега обаче и в следващите години тя вероятно ще се увеличи.

Има проучвания в различните страни за честотата на зараза с коронавирус сред онкоболните. В САЩ например става дума за 6-7 процента, а в Италия дори за 8%. Зад тези цифри действат биологични и физиологични фактори, но трябва да се има предвид, че пациентите с рак по-често ходят в болници и са регистрирани, а асимптомните или хората с леки симптоми с COVID избягват здравните заведения. Това според проф. Троянова може да изкриви данните.

Много от пациентите се заразяват с коронавирус в болницата, при посещение във връзка с основното си заболяване. Данните от Ухан показват, че в интензивни отделения са над 20% от страдащите от тумори, които са били лекувани с тази диагноза през последните 14 дни.

Пак в Ухан резултатите показват, че има по-висока смъртност при пациентите с онкологично заболяване, по-чести хоспитализации, по-тежко протичане, по-честа нужда от интубация, по-често вътрешноболнични инфекции; те по-често са и пушачи, добави проф. Троянова. За специалистите основният въпрос, който стои, е кой от двата риска е по-голям – дали този от рака, или от COVID. По принцип лечението при онкоболните трябва да бъде непрекъснато, но лекарят трябва да прецени, тъй като смъртността при тях, ако се заразят с коронавирус, е доста висока. Данните от Ню Йорк например показват 28%.

Смъртността сред заразените с коронавирус, страдащи от рак, според СЗО средно е 3,4%, а при млади и здрави хора тя е 1,4%.