Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ
ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ

Не съм политик, отклонявам любезните покани за политическа кариера, защото първо съм лекар и второ, лекар не бива да се занимава с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевара. По-възрастните си спомняме и Салвадор Алиенде - президентът на Чили. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев. И добави, че има по-подходящи от него и за президент, и за вицепрезидент.

На въпрос дали би подкрепил проф. Асен Балтов за държавен глава, колегата му коментира: "С удоволствие бих подкрепил такъв личен избор, тъй като повече от 2 години се познаваме, работихме заедно, преодоляхме трудностите на три вълни от коронавирус."

Кантарджиев отказа да разкрие кой и за какво го е канил в политиката с обяснението, че малцина българи се интересуват от това. А по въпроса за неговото пенсиониране разказа историческа случка:

"Поручик Балан е казал по времето на Първата световна война - "Като видят в Германия, че си добър летец, ти дават най-добрия аероплан и най-добрия обслужващ персонал. В България - точно обратното - най-лошия аероплан и най-калпавите техници."

"Тежката ситуация ражда силни хора, а когато се оправят, се издигат друг тип хора", смята още Кантарджиев.

Голяма част от българите не си дават сметка в следващите месеци и може би дори години ще става твърде тежко, защото когато липсва идеал и нещо, което да сплотява нацията, е нещо лошо и опасно. Пандемията беше използвана по най-грозния политически начин за разделяне на хората.

На въпрос за 11 септември, лекарят заяви: "Тази нация (американската - б.р.) е ръководена от умни хора. Атентатите бяха изпитание на здравината на тази нация. Това бяха условия, много по-тежки от убождането и носенето на маски. В България е много лесно да подготвиш малка, но много креслива групичка, тролстващи в интернет, и нещата се объркват. Могат да направят да сме спокойни поне за децата в училище", добави той.

Професорът си припомни моментите, когато беше в Националния оперативен щаб за реакция при коронавируса. Преди всяка пресконференция били изслушвани аргументите на специалистите в продължение на 1-2 часа. "Много спорехме и бяхме упреквани. Не бяхме на едно мнение, но ако през пролетта на 2020 г. бяхме допуснали епидемично разпространение в България, ситуацията щеше да е много по-тежка от тази в Испания и Италия. Сега е лесно да се критикува, защото никой не си спомня лошото на щаба. На 20-о място сме по брой заболели по глава на населението, а на първо място по смъртност в ЕС", каза още проф. Кантарджиев.

Според него трябва да се направи нещо, така че хората, които са си купили антигенни тестове и те са били положителни, да бъдат регистрирани. "Имам чувството, че хора си купуват тестове, виждат, че са болни, но ако не са в тежко състояние, крият болестта си", добави Кантарджиев. Той не обвинява управлението, че крие болни, а всеки с положителен тест да бъде карантиниран. "Не трябва хората да крият и да чакат да им мине, защото минава на много, но на една част не минава и на 7-8-ия ден състоянието може да се влоши, подаването на кислород става задължително, а по-лошото е, ако се наложи интубация", смята професорът.

Той направи алюзия със случилото се след Втората световна война: "Лекарите от щаба попаднахме в трагичното положение на момчетата българи, родени в сегашната РСМ, които бяха служили в българската войска. Бяха изпратени в концлагер след войната. Тези от ШЗО просто ги убиха. Мен ме пенсионираха".