Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички се стремят към третия вот - чакат

да изтече мръсната вода и да дойде златната

Винаги се сещам с много смях за едно интервю на колегата Светослав Иванов от президентските избори през 2016-а, няма по-находчив и верен анализ от окото на политическия циклон. Режисьорът Стоян Радев отговаря на въпроса Цецка Цачева или Румен Радев е по-силният кандидат:

ГЕРБ решиха да участват в тази надпревара с главния си счетоводител.

В първия момент Светльо е леко стъписан, но творецът веднага пояснява:

Представете си, че сега на ваше място можеше да бъде главният счетоводител на Би Ти Ви, който най-вероятно има качества, но едва ли те помагат при живо предаване. Аз очаквах този резултат на Цецка Цачева, защото срещу нея застана Том Круз от Top Gun. БСП се спряха на актьор за тази роля, който има харизмата да бъде в едър план на плаката.

Другият събеседник Петър Курумбашев е развеселен, признава, че аналогията е достоверна. На “Позитано” 20 наистина са обсъждали да снимат Радев за билборд с пилотско яке и тъмни очила в малкото джобче. Том Круз от Top Gun бил търсен ефект. Така че бившият евродепутат от БСП прави следния извод:

В политиката има много хора с костюми. Този, който не е с костюм, печели.

Погледнат по този начин, политическият хаос е по-разбираем. След интервюто на Слави Трифонов за “Панорама” фейсбук креативът пусна негов колаж като император Палпатин от Star Wars, за да лъсне потресаващата трансформация. Артистът, градил години наред героичния образ на Ледения Стив Остин,

сега е блед,

обвит в мрак

Дуелът му с Бойко Борисов вече не носи същата радост, двамата са скучни като съученици, които си разменят лексиконите:

- Съчувствам му, знам какво е да си болен.

- Глей си работата, много съм си добре.

Не, Палпатин трябва да влезе в нова титанична битка - следващият сезон ще е само съспенс. Умореният лорд на Ситите ли ще надвие, или Кирил Петков, новата суперзвезда? Секси канадецът,

който стана

известен в

мрежата като

Жонтра Волта (заради завода за електрически автомобили).

Медиите като настървени продуценти се надпреварват да пускат тийзъри и трейлъри, за да са пълни наесен урните догоре:

- президентът няма да включи Петков и Асен Василев в следващото служебно правителство, те ще учредят вдъхновена от неговата аура партия;

- темелите на нейните структури вече се полагат от областните управители, горските и пр. местни големци, назначени от служебното правителство;

- новата формация само привидно ще си партнира с протестните сили, истинската цел е да бъде сензацията на третия за годината парламентарен вот, измествайки далеч надолу ИТН и изсмуквайки електорална маса от всички. Финално Жонтра Волта оглавява коалицията на протестърите, става премиер и чегърта до кокал.

Потрес и тревожна музика преди премиерата, публичните дърляния между Слави и Петков нажежават допълнително струните.

Драматургията е силна този път, в сценария са заложени паралелни сюжетни линии. Едната тръгва от признанието на Трифонов, че се е ваксинирал, което

носи тежко

разочарование за

последователите

му с

антиваксърско

самосъзнание

Досега са му вярвали безрезервно, защото през цялата пандемия само неговата телевизия е била за падането на маските и против ваксините. Неочаквано и Радев (засега не са му измислили въздействащ холивудски паралел) им нанася жесток удар, като обявява ден след Слави, че е имунизиран. Настъпва паника и масова истерия, идолите се развенчават, рухват крепостни стени.

В следващите епизоди ще видим как потоци прелъстени и изоставени от ИТН

безсмъртни се

вливат в

редиците на

“Възраждане”

– единствения пристан, който Бил Гейтс още не е докопал. Част от предадените антиваксъри вече се стичат на стената на движението във фейсбук, търсят разплата, фитилът гори!

Дори в сценариите на суперпродукции се откриват понякога несъответствия - и тук е така. Трифонов (Палпатин) обвинява партиите на протеста за провала на парламента, но прави пророчество, че през ноември всичко ще се подреди. “В следващия парламент ще има правителство на всяка цена!”

Тук

зрителят се чуди

защо да чака до

ноември

развръзката,

защо не му я дават сега? В душите се загнездва подозрението, че този, който “идва и води ада със себе си”, май нещо шикалкави.

Всъщност по всичко личи, че не само Палпатин, а и всички останали сили се стремят към третия вот. Заедно сякаш изчакват да мине лошата вода.

Като в

приказката за

Златното момиче и бабата,

дето го завела до реката и му рекла: “Аз може да заспя, а ти видиш ли водата да тече червена, не ме събуждай. Видиш ли я да тече синя, пак не ме събуждай. Ала щом потече жълта, веднага ме събуди!”

Сигурно по сценарий на финала най-сетне потича златото, дано.

Докато гледах отново онова интервю от 2016-а, открих още един акцент, за машина на времето напомня.

Водещият съобщава, че предстои пресконференцията на Слави Трифонов във връзка с проведения референдум. Курумбашев доволно се усмихва, поздравява шоумена за куража и го нарича One man show. Той е първият му продуцент все пак.