Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Сандов
Борислав Сандов

Депутатът и съпредседател на "Зелено движение" Борислав Сандов разказа пред Комисията за разследване на полицейското насилие и прилагане на СРС-та за задържането му на протеста.

"В  11,30 ч.  полицаите започнаха да пръскат с лютив спрей. Създаде се суматоха, но нямаше агресия. Бях издърпан от групата протестиращи. Трима униформени служители ме изведоха от кордона, като един от тях ме душеше. След това ме заведоха към патрулната кола. Не съм бил агресивен", разказа Сандов пред колегите си. 

"Доц. Стоян Бешков, който е зам.- директора на музея също беше задържан, но не на протестите, а до сградата на музея. Основанието беше, че е снинмал. Бяхме заведени до 2 районно управление. Повече от 2 часа не бе допуснат адвокат до нас. За мен това задържане бе по политически причини. В килията нямаше никакви условия. В нея бяхме настанени 8 човека, а тя бе за двама. Не се спазваха и противоепидемични мерки. Бях задържан повече от 24 ч.", разказа още той. Според него задържането на толкова много хора през деня показва, че реакцията им не е била в отговор на някаква агресия, а с назидателна цел. 

В комисията бе обсъден и лютивият спрей, който бе използван срещу протестиращите. 

"Не знам какви свойства трябва да има, но действието му беше около 10 часа. В килията не можехме да си вземем вода или безалкохолна напитка, за които после разбрах, че могат да неутрализира действието на спрея", добави Борислав Сандов.

Ползването на спрея трябва да се използва с одобрението на министтъра на здравеопазването, а такова разрешение не е имало от 15г., допълни проф. Николай Радулов от "Има такъв народ", който е член на временната комисия за разследване на полицейското насилие.