Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Деян Дичев - Готвача даде показания онлайн.
Деян Дичев - Готвача даде показания онлайн.

Не могат да го обвинят и в съучастие

с убиеца Станимир Рагевски, така

че го чакат максимум 5 г. затвор,

а може да се отърве и с пробация

По скайп от предварителния арест в бургаския затвор Деян Дичев-Готвача е отрекъл пред районния съд да е разфасовал тялото на убития Юмер Мехмед, за чиято екзекуция е обвинен 55-годишният бизнесмен Станимир Рагевски.

Във видеовръзка Дичев е поискал по-лека мярка за неотклонение, за да се грижи за дъщеря си.

Той бе разпитан вчера по скайп заради ковид мерките, а журналисти не бяха допуснати в залата с мотива, че тя е твърде тясна. Неясен остана обаче въпросът защо делото не бе гледано в друга, по-просторна зала.

Адвокатът на Дичев Борислав Янков поиска домашен арест, но съдът остави Дичев зад решетките.

На въпрос има ли доказателства, че Деян Дичев е разчленил тялото на Юмер Мехмед, районният прокурор на Бургас Иван Кирков, който даде изявление след заседанието, каза: “Доколкото наблюдаващият прокурор е подписал такова обвинение, очевидно са налице тези основания”.

Попитан дали в закона е предвиден текст за разчленяване на труп, Кирков коментира: “За съжаление, не съществува в закона такъв текст, в тази връзка ни е изпратено делото по компетентност - за лично укривателство.

Няма

доказателства,

че преди

убийството Дичев

е поел

ангажимент

да даде помощ след извършване на деянието, което би могло да го уличи в съучастие”.

Така помагачът на обвинения в двойно убийство Рагевски може да получи максимум 5 г. затвор, но може да се отърве и с пробация, коментират юристи.

А паметливи си припомниха, че случаят напомня на двойното убийство на пенсионерите Йордан и Мариана Атанасови. Те бяха застреляни през юли 2019 г., а телата им нарязани и захвърлени в бидони в езерото край Негован. Спусъкъа дръпнал Пламен Шляпашки, а съучастникът му Георги Нанчев помагал в рязането на телата. И двамата обаче са подсъдими за убийството. Причината е, че се сговорили предварително, а целта им била да оберат пенсионерите, за които смятали, че имат пари от продажба на имот. Дори идеята за престъплението била на Нанчев.

Това е и разликата с Дичев, който участвал едва след смъртта на Юмер. Според държавното обвинение Деян е помогнал на Станимир Рагевски да натовари, пренесе и изхвърли нарязаното тяло на Юмер край блато в Долно Езерово.

“Има данни, че в периода от 4 август до 11 август Дичев заедно със Станимир Рагевски са положили в бидони сизалови чували с найлонови торби, в които са били тленните останки от разчлененото тяло на Юмер Мехмед. Пренесли са ги до блато край Долно Езерово, като са ги скрили във висока папратова растителност”, каза Кирков. 

Разфасованият Юмер Мехмед
Разфасованият Юмер Мехмед

Районният прокурор на Бургас заяви, че обвинението настоява за постоянен арест, тъй като има опасност Дичев да се укрие или да повлияе на свидетел, ако бъде пуснат. Кирков припомни, че обвиняемият

е осъждан 5 пъти

и освен това е

скрил пистолета,

с който на 4 август е бил застрелян Юмер. Оръжието беше открито в сградата на Военния клуб в Бургас, където Дичев стопанисва заведение. В крайна сметка съдът го остави в ареста.

Прокурор Кирков не каза дали по оръжието е открита ДНК на обвиняемия, като намекна, че експертизата все още не е готова.

На въпрос

дали има връзка

с другото

жестоко убийство

– на брокерката

Теодора Бахлова, Кирков каза, че вероятно Готвача е свързан с него, но уточни, че за убийството на Бахлова има досъдебно производство в окръжната прокуратура.

“Ако прецени наблюдаващият прокурор и събере такива доказателства, вероятно от това дело ще бъдат отделени материали и ще ни бъдат изпратени”, поясни Кирков.

На въпрос на “24 часа” дали обвинението срещу Дичев може да бъде променено, прокурорът каза, че това е възможно в бъдеще.

Районният прокурор на Бургас определи работата на бургаските криминалисти, разплели двата случая, като отлична. Убийството на 28-годишния Юмер Мехмед от бандата на Митьо Очите бе разкрито за броени дни. От него тръгна и разплитането на случая “Бахлова”. 

Брокерката Теодора Бахлова бе нарязана по същия начин като Юмер
Брокерката Теодора Бахлова бе нарязана по същия начин като Юмер

Брокерката на недвижими имоти изчезна на 29 октомври м.г. и бе в неизвестност до 26 август, когато части от тялото ѝ бяха открити закопани в алея на бургаските гробища.

ДНК експертиза потвърди, че останките са нейни, а разследващи разкриха потресаващи подробности за убийството. След като е била застреляна, Бахлова също като Юмер е нарязана на части и напъхана в бидон. В нейния случай обаче той е бил пълен с киселина.

За убийството на Бахлова отново бе обвинен Станимир Рагевски, бивш бизнеспартньор на брокерката.

Според Бургаския районен съд на този етап от досъдебното производство може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Деян Дичев-Готвача е извършил престъплението, за което е привлечен. По делото не са налице данни относно наличието на реална опасност той да се укрие, но има опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, смятат магистратите.

В мотивите си съдът припомня, че Дичев е осъждан с влезли в сила присъди. Но допълва, че към настоящия момент по делото липсват данни за изтърпяване на наказанията по тези осъждания. Затова съдът приема, че обвиняемият е с обременена съдебна биография.

“Данните от справката за съдимост на Деян Д. сочат за неговата завишена обществена опасност и го характеризират като лице с изградени престъпни навици”, казва в мотивите си районният съд в Бургас. Обстоятелството, че е обвинен в лично укривателство за изключително тежко по състав престъпление, за който е предвидено най-тежкото наказание в Наказателния кодекс, завишава опасността от извършване на друго престъпление, смята съдът.

Разследването е в начален етап, поради което за правилното и законосъобразното му приключване  е необходимо и процесуално оправдано спрямо Деян да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда “задържане под стража”, мотивира се съдът.

Определението подлежи на обжалване и протестиране в 3-дневен срок.