Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БСП свика специална среща с туристическия бранш в понеделник.
БСП свика специална среща с туристическия бранш в понеделник.

800 хил. остават без работа, гневни са ресторантьорите

Частичен локдаун, при който безпрепятствен достъп до заведения, културни и спортни събития да имат само ваксинираните срещу COVID-19, предложи в понеделник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Заболеваемостта в България достигна 265 на 100 000 души, което налага предприемането на противоепидемични мерки, мотивира се той. Кунчев изпрати предложенията си за локдаун до здравния министър Стойчо Кацаров, който трябва да ги одобри и да издаде заповед с новите мерки. До редакционното приключване на броя здравният министър не бе издал заповед за нови мерки.

В следващите дни

заразените ще

стигнат 2500

на денонощие,

а в момента от болнично лечение се нуждаят 3500 души, обясни още доц. Кунчев.

Ангел Кунчев
Ангел Кунчев

Заведенията да обслужват на закрито само клиенти, които имат ваксинационен паспорт, предлага Кунчев на здравния министър. Като алтернатива на ваксината се допуска работа с клиенти, които имат отрицателен PCR или антигенен тест.

Освен това се въвежда и работно време за ресторантите и баровете - от 7 сутринта до 22 ч вечерта. Така реално се затварят нощните закрити заведения като дискотеките и баровете.

Клиенти, които нямат ваксинационен паспорт или сертификат за отрицателен тест, да могат да бъдат обслужвани от заведенията само на открито, и то при осигуряване на разстояние от 2 м между столовете на масите и настаняване на не повече от 6-има човека на маса, предлага още доц. Кунчев.

Той настоява за въвеждане на

контрол за

достъп в

търговски

центрове,

като не се допуска повече от човек на 8 кв. м.

Ваксинационните паспорти или сертификатите за отрицателен тест да са вход и за всякакви културни мероприятия - музеи, концерти, театри и пр., предвиждат още мерките на главния държавен здравен инспектор.

И при този вариант обаче залите за културни събития не трябва да се запълват на повече от 50% от капацитета им. Допълнително изискване както за културните институти, така и за заведенията е

персоналът

да е напълно

ваксиниран

или със сертификати за отрицателен тест или антитела след преболедуване.

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

Фитнесите, плувните басейни и спа центровете също да изискват т.нар. зелен (санитарен) паспорт от клиентите си, предвиждат още предложенията на здравния инспектор. В спортните центрове се забраняват груповите посещения, а капацитетът е ограничен до 30 на сто. Въвежда се и изискване за разстояние от 1,5 м между посетителите.

Всякакви спортни прояви на закрито, които не са част от професионално първенство, се забраняват. А тези, които ще се играят, няма да бъдат с публика, предлага още доцентът.

Кунчев настоява и за преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Тяхното провеждане на открито може да се осъществи при спазването на основните противоепидемични мерки. Алтернативният вариант, който предлага главният държавен здравен инспектор, е заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен паспорт.

Предвижда се и пълна забрана за фестивали, селски събори и пр.

“Това е отново частичен локдаун”, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Около 700-800 хил. души ще останат без работа заради въвеждането на мерките, заплаши той. Мярката да се работи само с ваксинирани е неприложима в България, след като

напълно

имунизирани

са само 18% от

населението,

разясни шефът на асоциацията.

Ограниченията за хора, които не са ваксинирани, са противоконституционни, а служителите на заведенията нямат право да проверяват личните данни на клиентите и не могат да установят дали сертификатите за ваксина или отрицателен тест са истински, обясни още Алибегов.

В понеделник той и останалите представители на туристическия бранш имаха среща с лидерката на БСП Корнелия Нинова. Целта на разговора бе при актуализацията на бюджета да се предвидят пари за помощи за бизнеса при ново затваряне.

В момента сме единствената страна в Европа, която не подпомага туристическия бизнес с нищо, коментира Алибегов. От туристическия бранш изразиха притеснение, че дори при евентуална актуализация на бюджета няма разписани мерки за хотелиерство и ресторантьорство и като цяло в бюджета няма предвидени пари за антикризисни мерки за затворени или ограничени бизнеси. Има само за мярката 60/40, която е за заетите и само когато бизнесът работи.

 

Стефан Янев: Стараем се мерките да са щадящи за бизнеса

Няма да има задължително имунизиране, успокоява премиерът

Служебното правителство се старае противоепидемичните мерки да са щадящи за бизнеса.

Премиерът Стефан Янев разгледа в понеделник центъра по молекулна медицина на МУ-София.
Премиерът Стефан Янев разгледа в понеделник центъра по молекулна медицина на МУ-София.

Така премиерът Стефан Янев се опита да успокои възникналото напрежение, след като здравното министерство започна да обсъжда частично затваряне заради разрастването на четвъртата вълна на епидемията от коронавирус на територията на България.

“Дали сме в пика, или той предстои, тепърва ще видим. Мисля, че обществото е добре информирано относно плана на здравното министерство, както и по отношение на мерките, които се взимат. По отношение на здравната система - взети са мерки и е направен план. Където е необходимо,

ще бъдат разкрити

нови клиники”,

обясни Стефан Янев в понеделник.

Премиерът и образователният министър Николай Денков посетиха Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в МУ– София.

“Ние като правителство се стараем мерките да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. Той трябва да работи, животът трябва да тече достатъчно нормално. Разбира се, ние сме достатъчно отговорни, всеки един от нас в случай на необходимост ще вземе индивидуални мерки”, заяви Стефан Янев. Той успокои, че правителството не възнамерява да прави ваксинацията задължителна.

“Имаме повишаване на ваксинираните над 60 г. Чета различни неща за задължителна ваксинация. Няма такова нещо - това е личен избор”, каза служебният премиер.

Правителството няма

да организира лотарии

или системи от бонуси за хора, които са се имунизирали срещу коронавируса, разясни премиерът.

“Всеки един има право да управлява личния си живот и личното си здраве. В това отношение не правим никакви решения. Появиха се идеи за ваучери и стимули. Пак повтарям, това е въпрос на лично решение. Каквито и кампании да има, ако човек не иска да се ваксинира, той няма да го направи”, категоричен бе Стефан Янев. Думите му бяха по повод кампанията на голяма търговска верига, която организира ваксинационни пунктове пред магазините си. Компанията ще дава и ваучери за пазаруване на хранителни продукти на всеки, минал през пунктовете за ваксинация.

Разрастването на заразата обаче стана повод Стефан Янев отново да поиска от парламентарните партии да приемат актуализацията на бюджета. В момента възможностите на държавата да плаща бонуси на медиците на първа линия били изчерпани, разясни той по повод протест на лекари в Благоевград.

 

Присъствено училище ще има и в най-тежката ситуация, но по график

ДАНС проверява дали ще има бунтове, ако задължително тестват учениците, твърди Румен Петков. Агенцията го опроверга

Училищата ще продължат да работят присъствено, макар и с намален капацитет, и в най-тежката ситуация с развитието на епидемията от COVID-19. Това увери служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

При силно разпространение на заразата все пак училищата ще преминат на редуване по график на онлайн часове и присъствено обучение, както бе през втория срок на миналата учебна година, стана ясно от изявлението на министъра. В класните стаи

присъствено ще са

поне половината

от учениците, гарантира той.

Ако се наложи преминаване към дистанционно обучение, това първо ще стане с най-големите гимназисти от 11-и и 12-и клас. След тях по график за онлайн обучение ще излязат тези от 9-и и 10-и клас.

Навсякъде, където е възможно, учебната година ще започне присъствено. “Гарантираме го за първокласниците, ако е възможно, ще го направим и за другите ученици”, заяви министър Денков.

Все още обаче било рано да се дава прогноза къде годината ще започне присъствено. “Оценката, която се прави, е за седмица. Изчакайте да наближи първият учебен ден и ще има яснота. Навсякъде, където е възможно, учебната година ще започне присъствено”, каза министърът.

ДАНС е започнала да прави анализи по региони дали ще се предизвика обществено напрежение, ако бъде въведено задължително тестване за коронавирус на учениците над 12-годишна възраст всяка седмица, обяви в понеделник лидерът на АБВ Румен Петков. Партията му в същото време участва в протест на родители срещу планираните от образователното министерство противоепидемични мерки в клас.

“Това е най-грозният акт от 1990 г., който си е позволявало българското правителство, използвайки контраразузнавателните служби, за оценка на обществени нагласи”, коментира твърденията си за включването на ДАНС Румен Петков. Агенцията обаче опроверга думите на партийния лидер. Няма заповед до териториалните структури да се правят такива анализи, коментираха от ДАНС пред “24 часа”.

Никога не е поставян въпросът за задължително тестване на учениците, за да бъдат нужни такива анализи, отговориха и от Министерството на образованието и науката.

“Учениците ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни.

Тестването в

училище е записано

като препоръчителна

мярка

в насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата”, обясниха от министерството пред “24 часа”.

Децата в градините

не могат да носят

защитни маски

Това становище изрази зам.-кметът по култура и образование на София Мирослав Боршош във връзка с приемането на насоки за работа в условията на COVID-19 за учебната 2021/2022 година. Детските градини трябва да отворят на 1 септември.

Становището е било обсъдено и подкрепено от работодателските организации в системата на предучилищното и училищното образование, както и от родителски организации.

Дневният режим на децата в детските градини е наситен с различни дейности, ситуации и активности като хранене, игри и следобеден сън, при които носенето на предпазни маски е невъзможно и неефективно, добавят от общината.