Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Застреляният и разчленен Юмер Мехмед
Застреляният и разчленен Юмер Мехмед

Бургаският районен съд остави в ареста Деян Дичев-Готвача, обвинен в лично укривателство. Според държавното обвинение в периода от 04.08.2021 г. до 11.08.2021 г., в Бургас, той спомогнал - като заедно със Станимир Рагевски положили в бидони, чували и торби тленните останки от разчлененото тяло на Юмер Мехмед. Пренесли оставките с лек автомобил до брега на блато в кв.“Долно Езерово“, където ги скрили във висока папратова растителност.

Деян Дичев е обвиняем и за това, че укрил в помещение на сградата на Дома на народната армия огнестрелното оръжие, използвано за убийството на Юмер. Така опитал да помогне на Рагевски да избегне, а по-късно и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване.

За обвинението, повдигнато на Дичев, законът предвижда до 5 г. затвор.

Ето мотивите на съда да остави Деян Готвача в ареста:

Според Бургаския районен съд, на този етап от досъдебното производство може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен.

По делото не са налице данни относно наличието на реална опасност Деян Д. да се укрие. Според съда обаче, е налице втората алтернативно предвидена опасност, а именно обвиняемият да извърши друго престъпление. Деян Д. е осъждан с влезли в сила присъди за различни престъпления от общ характер, в т.ч., престъпления против собствеността - кражби, включително и такава извършена в условията на опасен рецидив, както и престъпления, свързани с военната служба.

Към настоящият момент по делото липсват данни за изтърпяване на наказанията по тези осъждания, и съдът прие че обвиняемият е с обременена съдебна биография.

„Данните от справката за съдимост на Деян Д., сочат за неговата завишена обществена опасност, и го характеризират, като лице с изградени престъпни навици“, казва в мотивите си Районен съд Бургас.

Обстоятелството, че е обвинен в лично укривателство за изключително тежко по състав на престъпление, за който е предвидено най-тежкото наказание в Наказателния кодекс, завишава опасността от извършване на друго престъпление, според съдебната инстанция. Разследването е в начален етап, поради което за правилното и законосъобразното му приключване е необходимо и процесуално оправдано, спрямо обвиняемия да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража“, мотивира се съдът.

Определението подлежи на обжалване и протестиране в 3-дневен срок.

По-рано днес стана ясно, че той е разпитван по скайп. Задочното присъствие на обвиняемия е заради COVID-мерките, разясниха от съда.

Дичев е обвинен в укривателство, за което законът предвижда до 5 г. затвор. Според прокуратурата той е помогнал на Станимир Рагевски, обвинен за убийството на Юмер Мехмед, да пренесе разчлененото му тяло до езерото Вая. Както и че е укрил оръжието на престъплението - пистолет със заличени номера.

Тепърва ще стане ясно дали срещу Дичев ще бъде повдигнато и друго обвинение, свързано с ужасяващото убийство на 47-годишната брокерка Теодора Бахлова, която изчезна на 29 октомври м.г.

За нейната смърт отново е обвинен Рагевски, когото зам.апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова определи като сериен убиец. След като е била застреляна, Теодора също е била нарязана на парчета и пъхната в бидон с киселина. В него човешката плът е престояла повече от 3 месеца. На 26 август част от тялото бе открито заровено в алея между гробове в Траурния парк на Бургас.

Очаквайте подробности!