Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ръководството на парламентарната група на ИТН на консултации с президента Радев.
Ръководството на парламентарната група на ИТН на консултации с президента Радев.

От партията отново категорични, че няма да подкрепят кабинет с втория мандат

"Ние опитахме с първия мандат. Бяхме предадени в средата на разговорите. В крайна сметка в парламента има още 5 партии, те са общо 175 депутати и те имат огромно мнозинство да създадат редовен кабинет. Отговорността е в тях. Те имат възможност, след като отказаха да работят с нас, по неясни причини. ДБ, ИБГНИ, ДПС, БСП и ГЕРБ могат да съставят кабинет. Дали с всичките членове или някоя от партиите да реши да излезе да се поразходи по време на гласуването. Там има огромна група хора, които искат това и ако го искат, нека го направят. Съществува известна морална дилема как ние бяхме "дългата ръка на ДПС и ГЕРБ". След това ако направят кабинет с тези партии, но това е тяхно решение."

Това заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на втория цикъл консултации, които той провежда днес и утре с парламентарните сили, преди да връчи втория мандат за съставяне на правителство.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов заедно със своите заместници Виктория Василева и Филип Станев (от дясно на ляво)
Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов заедно със своите заместници Виктория Василева и Филип Станев (от дясно на ляво)

Според Йорданов наболелите за страната проблеми могат да се решат и без редовен кабинет. "Факт е, че страната е изправена пред поредица от кризи, но на КСНС вчера стана ясно, че те могат да се решат в парламента без правителство. Вие казахте, че ще забавите втория мандат, за да може парламентът да свърши някои неотложни неща, така че дори да е служебното правителство или ново служебно правителство, то да може да си свърши работата", обясни той.

Въпреки ясната заявка на ИТН да подкрепи втория или третия опит за правителство Радев настоя да има диалог между партиите. "Отговорността, която получихте с първия мандат, не се реализира. Явно и политическата ситуация се изостря, но се изостря и кризата за България. Това повишава още повече необходимостта за редовен кабинет. Не еднократно заявих, че трябва да изчерпим всички възможности. Затова за нас е важно да чуем вашата формула за взаимодействие с останалите политически сили, за да имаме успех за съставяне на кабинет в 46-ото НС. Това очакват хората на фона на кризите пред които сме изправени", каза Радев и заяви, че независимо от усилията за съставяне на кабинет, парламентът поне ще актуализира бюджета и ще вземе позиция по плана за възстановяване.