Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

26-годишната Халима Сисе от Мали счупи рекорда на Гинес за най-много живи новородени, помагат й в Мароко.
26-годишната Халима Сисе от Мали счупи рекорда на Гинес за най-много живи новородени, помагат й в Мароко.

Жената, която го направи, все още не може да се съвземе от случилото се

През последните месеци две африкански жени се опитаха да счупят рекорда на Гинес за най-много оцелели бебета, родени наведнъж. Досега той се държеше от американка, която даде живот на осем деца през 2009 г.

26-годишната Халима Сисе от Мали е майка на 5 момичета и 4 момчета от началото на май. Тя стана особено известна в родината си още по време на самата бременност, когато лекарите обявяват, че в нея има седем зародиша. Тъй като износването им е изключително рисково, местните доктори решават да потърсят помощ от свои марокански колеги. С помощта на правителството на Мали тежкобременната Халима е транспортирана в Мароко в края на март, където бебетата са изродени чрез секцио. Всички са живи, но продължават да укрепват под лекарски грижи вече трети месец и вероятно ще останат в болница поне още два месеца, тъй като са родени с тегло между 500 грама и килограм.

“Беше пълен шок, когато разбрах, че ще имам 9 деца, тъй като мислех, че ще са 7”, разказва Халима пред “Дейли мейл”, която също все още се възстановява в болница в Казабланка. Тя посещава децата си само по два пъти на ден за по 30 минути, за да поддържа връзка с тях. Няма все още никакви сили, за да поеме някои от грижите по отглеждането им, а и те продължават да са в кувьоз. Разбрала е от медицинските сестри, които денонощно бдят над тях, че изпиват по 6 литра мляко и цапат по близо 100 памперса на ден. Халима признава, че още докато ги е раждала, си мислела как ще се справя с всички задължения по отглеждането им и кой ще ѝ помага.

При секциото едва не умира от кръвозагуба. В болницата с нея е само сестра ѝ Айша, а 35-годишният ѝ съпруг успява да пристигне в Мароко едва през юли заради коронавирусните ограничения за пътуване и да види бебетата им. “Благодаря на Бог, че всички оцеляха и здравето на бебетата и на съпругата ми се подобрява”, казва бащата, който е моряк. Той признава, че гледането на толкова много деца ще бъде голямо финансово предизвикателство за тях, тъй като живеят в малка къща с три стаи. Благодарни са на помощта на правителството на Мали, което до момента е платило около 1 млн. долара за раждането и болничния престой на недоносените бебета, както и на мароканските власти, които съдействат това да се случи по най-добрия начин. Затова едно от момчетата е кръстено на краля на Мароко, а друго на бивш президент на Мали.

Лекарите успяват да извадят за около 20 минути деветте бебета, като разбират истинския им брой малко преди операцията. Преди това са смятали, че са с две по-малко.

Родителите твърдят, че са заченати по естествен път, което според медици е невъзможно. Обикновено многоплодна бременност се случва след лечение на фертилитет, но семейството твърди, че не са се подлагали на такова. Оженили са се през 2017 г. и имат дъщеря на две години и половина.

“В Африка се предписват лекарства за плодовитост, когато жената преди това е използвала хормонални методи за предпазване от нежелана бременност, тъй като може да открие, че отнема известно време, за да има овулация отново”, обяснява пред Би Би Си гинекологът Бил Калуми от кенийската национална болница “Кениата”.

Това обаче може да доведе до освобождаване на няколко яйцеклетки по време на месечния цикъл на жената вместо на една. По принцип многоплодните бременности са рискови както за майката, така и за бебетата, и когато се установи, че има повече от четири зародиша, обикновено жената бива съветвана да намали техния брой. Но за съжаление, това се случва само в страни, където абортът е легален и в които медицината е достатъчно развита. Бременност с толкова много бебета обичайно приключва преждевременно, а родените преди 37 седмица от нея са изложени на риск и при развитието си, тъй като имат незрели бели дробове и са предразположени към инфекции като сепсис поради слабата си имунна система. По-склонни са да развият и церебрална парализа.

В началото на юни световните агенции гръмнаха с новината, че 37-годишна южноафриканка е родила даже 10 бебета наведнъж, също претендирайки за рекорд на Гинес. Бяха разпространени снимки на тежкобременната Госиаме и съпуга ѝ Тебохо. Организира се и акция за събиране на средства, за да може семейството да се справи с предизвикателството по тяхното отглеждане. След като обаче интересът към тях стана сериозен, изведнъж бе съобщено, че става въпрос за грешка. Бебетата са с две по-малко.

Разследване на Би Би Си обаче разкри, че въобще не е имало подобно раждане в провинция Гуатенг близо до Йоханесбург. Даже медицински доклади са показали, че Госиаме въобще не е била бременна наскоро, което напълно опровергава новината. Срещу жената е започнало разследване по Закона за психичното здраве и тя е поставена под наблюдение, а дарителската акция е спряна. Кметът, дал гласност на новината за 10-те бебета, обясни, че се предоверил на твърденията на съпруга на Госиаме и всъщност никога не е виждал новородените.

Така 26-годишната Халима Сисе от Мали за момента е майката, успяла да даде живот на най-много деца наведнъж. През 1971 г. жена в Австралия ражда 9 бебета, но нито едно не оцелява повече от няколко дни. Същото се случва и през 1999 г. в Малайзия.

“Раждането на едно дете е трудно, а на девет е направо невъобразимо. Изумителен е обемът на работа, която трябва да свършиш, за да се грижиш за тях. За щастие, засега не трябва да ставам през нощта, ако бебетата започнат да плачат, защото сестрите се справят с всичко това, така че успявам да спя много. Щастлива съм, че съм жива и имам цялата тази подкрепа”, казва Халима Сисе.

“Това е най-невероятният случай, в който съм участвал по време на кариерата си. Основното ни предизвикателство беше да защитим бебетата и майката и мисля, че го постигнахме”, обяснява професор Юсеф Алоуи, ръководител на медицинския екип от 13 души, извършил необичайното раждане в Мароко.

Баща иска 22 деца, майката е изморена на 11-ото

30-годишна жена в Кения предизвика състрадание, след като разказа по местна телевизия, че е подложена на натиск от мъжа си да му роди 22 деца. В момента тя е бременна за 11-и път. “Раждам дете всяка година. Веднага щом започна да имам менструация, получавам още едно. Най-малкото ми тепърва ще навърши една година, а чакам ново”, обясни Гентрих Уекеса от област Какамега. Тя признава, че вече е изморена от раждания и грижи как да нахрани толкова много хора, но мъжът ѝ настоява за още деца и забранява да използва противозачатъчни средства, тъй като това противоречало на традициите им.

Според нея съпругът ѝ Антъни Уекеса иска двойно повече наследници, за да му помагат в селскостопанската работа, която върши. Двете най-големи деца вече се наложило да напуснат училище и да станат пастири на животни, тъй като нямали пари за униформи и училищни такси.

Веднъж майката се възползвала от предложението на лекар да използва противозачатъчни, но когато мъжът ѝ разбрал, станал груб към нея и тя ги спряла. “Стига да ми даде броя деца, който искам – 22, може да прави каквото иска”, казва Антъни.

Майката разчита на по-големите да се грижат за по-малките, тъй като тя основно е заета да готви и храни многолюдната фамилия.па