Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Винаги ще избират някое малко мило и беззащитно момиченце, с което ще е трудно да се спори

Гренландия се топи, лъчите вече не се отразяват от светлата повърхност, а попадат върху тъмните океански води и акумулират лавинообразно затопляне

В първата част на интервюто климатологът проф. Георги Рачев обясни, че ако промените в климата продължават, някои градове може да изчезнат. Както и защо не бива да вярваме на всички апокалиптични прогнози.

- Проф. Рачев, очевидно е, че няма прости обяснения по отношение на климата, да очакваме ли нови изненади от Грета Тунберг? 

- Няма. Ако имаше, отдавна щяха да ги кажат, дори в нашето Народно събрание. Хубаво е да има инакомислещи – важното е да са мислещи. Забелязвате ли, че когато Грета Тунберг навърши пълнолетие, икономическият проект приключи? Тоест аз вече мога да споря с нея като равен с равен. За съжаление тези кръгове винаги ще избират момиченца, защото са по-беззащитни, по-мили и предразполагат умиление – особено когато не разбират. Все едно

туземче от Амазонка

да ми говори за климатичните промени. Поканих Тунберг да послуша лекциите ни в университета – да си завърши средното образование, тук дори за шофьор е необходим осми клас.

Някои градове може да изчезнат. 
СНИМКА: РОЙТЕРС
Някои градове може да изчезнат. СНИМКА: РОЙТЕРС

- Ще излезе ли истината някога наяве, големи организации инвестират много в идеята, че ние причиняваме климатичните промени, а такива все пак има от хилядолетия.

- Големите корпорации искат пари веднага, те не мислят за бъдещето. Ние плащаме ужасно скъп ток. Китай увеличи производството на ток от въглища, открива нови мини, защото няма ток, без него загиваме. Няма нормален човек, който да не иска да диша чист въздух, да пие чиста вода, да има чиста храна. Но ако токът при нас стана 300 лв. за мегаватчас, работната сила поскъпва, хлябът станал 3 лв. за килограм, затова трябва да се гледа реалистично.

Всеки иска да

е в чиста среда,

но ако трябва да се къпе два пъти седмично и тази топла вода му струва половината заплата?

Ледовете в Гренландия изчезват, а в Антарктида се топят само в частта откъм Аржентина и Чили.
Ледовете в Гренландия изчезват, а в Антарктида се топят само в частта откъм Аржентина и Чили.

Всичко е обвързано. Който иска да кара мощни коли сега, след 10 години ще сме с тротинетки и ще ни бъдат наложени нещо като купони за ток – всеки да решава дали с него ще се къпе или ще се вози. ЕС и САЩ си намалиха емисиите, но Китай не прави нищо. Казаха, че ще ги намаляват след 2030 г. Тогава европейската кола няма да може да съперничи с тази в Малайзия или Виетнам – едната ще се произвежда с 1 евро за киловатчас, работникът тук ще иска 5 хил. евро заплата, ще тръгне безработица, защото няма да има кой да купува тази скъпа продукция.

Как се прави стомана без фосилни горива, и цимент, който е тотален замърсител и са необходими 1500 градуса?

Взема се молив, лист и се смята.

- Кои до момента са сигурните факти?

- Гренландия се топи. Доказва се от сателитни и местни наблюдения. Както и прогресивното намаляване на леда на повърхността в Северния ледовит океан, това води до по-тъмна повърхност, сега е лято в Северното полукълбо и

на Северния полюс

е непрекъснат ден

Тези лъчи не се отразяват от светлата повърхност, с голямо албедо, а попадат върху тъмните океански води, тоест акумулира се повече топлина, това води до лавинообразно затопляне на тези територии.

Грета Тунберг СНИМКА: РОЙТЕРС
Грета Тунберг СНИМКА: РОЙТЕРС
Горите - като вземеш поле, то е светло, неговото албедо е по-голямо и отразява обратно в атмосферата по-голямо количество от слънчеви лъчи, а

гората е тъмна,

тя поема по-голяма част от слънчевата радиация. Никой не е изследвал как този поток на енергия – това са късо- и дълговълнова слънчева енергия - води до преразпределение. Тепърва се замисляме за тези неща. Това не „уйдисва“ на съвременното виждане. Ако аз съм корпорация, първо купувам медии, след това разни луди професори и климатолози, и то с минимални пари, няма нужда дори от Тунберг, след това телевизии, радиа и всички те пеят в хор – но аз давам нотите.