Кой изгради високотехнологичния град Карал преди 5 хил. години

03.09.2018;

Преди около 5 хиляди години в Перу е построен свещеният град Карал. Изграден е от цивилизация, която по нищо не е отстъпвала на древноегипетската.

Тя е създала пирамиди, издигащи се високо над земята, огромен кръгъл площад в любимата форма на друидите, амфитеатър, жилища, подземна система за напояване, приспособления за овладяване и съхраняване на огъня и др.

Според учените пирамидите са строени горе-долу в периода на пирамидите в Гиза.

Вероятно затова учените смятат, че градът е едно от най-големите инженерни чудеса в света. Не само заради впечатляващата си красота и уникални решения, а и защото древните строители са знаели как да направят сградите устойчиви на земетресения, тъй като районът е силно сеизмичен.

Освен това са успели да създадат подземни канали, с които да докарат водата от три реки, високо в Андите, успявайки да я съхранят за поливане дори в сезоните на суша.

Самото население е още по-интересно. Археолозите не откриват никакви следи от войни, оръжия или битки. Затова те правят извода, че това са били миролюбиви, приятелски настроени хора, изхранващи се с производство и търговия, имали са силно развито керамично и металургично производство.

Според учените 3-те хиляди жители на града са живели в пълна хармония с околната среда, владейки природните стихии - вятъра, водата, огъня и въздуха.

Още от Мистерии

Намериха съкровище от 19 век в Плевенския затвор

Намереното днес съкровище на територията на земеделски земи в Плевенския затвор е значително по рода си за периода на 19 век. Това заяви за БТА д-р Володя Попов - директор на Регионалния исторически

Археолог разплита 60-годишната мистерия около Хотнишкото съкровище

Очевидци си спомнят, че милиционери ходели от къща на къща, за да търсят безценните артефакти на 7 хил. години Част от популярното златно съкровище от Хотница може да е изчезнала още през 1957 г.

Компютър предрече краят на цивилизацията. Най-кардиналните изменения ще настъпят през 2020 г.

Апокалиптична картина за бъдещето на човешката цивилизация успя да обрисува компютъра програма. Технологията предсказа, че до няколко десетилетия светът вече няма да е такъв,

Археолог на Хитлер краде скъпоценностите на Кубрат

Главният идеолог на нацизма Алфред Розенберг взема част от съкровището от Малая Перешчепина уж за да го опази След войната следите на безценните артефакти се губят Съкровището на Кубрат или както още

Феодал крие Горнославското съкровище от хищните рицари на Ричард Лъвското сърце

Легендарният крал бил дребно, злоядо и заядливо човече 10 май 1961 г. Фермери от село Горнослав, Асеновградско докато разкопават нива попадат на голям меден съд.

Използвал ли е Константин Велики вярата в християнството, за да обедини римските провинции

Константин Велики е роден през 280 г. пр.н.е. в семейството на Константин Хлор, който бил подимператор и Елена, която в по-късните години се превръща в изследовател.

Молитва, която надвива смъртта и болестите

5 необясними случая на спонтанно изцеление:   12-годишно дете с тежко отравяне от гъби, за което лекари палят свещи, е върнато към живота  Две операции са отменени в последния момент,

Най-известният медиум в света лекува с висш дух и с храна

Един от най-известните медиуми лечители в света е Антъни Уилям. Той твърди, че от ранно детство общува с висш дух и от него получава информация за заболяванията на всеки човек.

Отец Михаил Иванов: Отмени операция на човек с гноясал бял дроб

В началото Таня се притесняваше от тези дарби, но аз й казах, че те могат да се контролират. Ориентира се много бързо и постепенно започна да ги овладява,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.