Сандра Алексиева от "1001 рецепти" комбинира десерти и вино
Предлагаме ви три варианта за сладки изкушения, съчетани с модерните вина на New Bloom Winery
Сандра Алексиева стои зад един от най-популярните кулинарни сайтове у нас „1001 рецепти“. Тя е сред най-слънчевите кулинари - усмихната, винаги заредена с енергия и готини идеи. И има много повече от „1001 рецепти“ зад гърба си. Днес Сандра представя три лесни летни десерта и разкрива тайните за съчетаването им с подходящото вино. Тя избра вина на изба New Bloom Winery от сериите Verano Azur, Pixels и най-новото попълнение в арсенала на производителя серията New Bloom.
„Лятото е сезонът на дългите вечери, прекарани с приятели на открито, малките моменти, споделени на чаша вино, сладките и свежи изкушения, приготвени без много усилия. Това лято ме вдъхновява колекцията вина Verano Azur, Pixels и New Bloom. Те ме провокираха да създам три много лесни, практични и нестандартни рецепти за свежи десерти. Поднасям ги с вино, защото са вечерни десерти по залез, защото са перфектният завършек на една романтична вечеря и защото клишето торта с кафе все някога трябва да има край. Важно е да се съчетаят с добре охладено вино, което ще даде нотка елегантност и ще ви подтикне да се насладите на десерта бавно, хапка по хапка, без да бързате”, разказва Сандра, докато запретва ръкави в кухнята.
Нестандартно плодово Тирамису с ванилов крем и пресни малини
Продукти: 250 г маскарпоне, 4 с.л. подсладено кондензирано мляко, 1 ч.л. ванилия, 100 г бишкоти, 100 мл кафе, 100 г малини, мента.
Приготвяне: В блендер се поставят маскарпонето, ванилията и подсладеното кондензирано мляко. Разбиват се на сладък пухкав крем. Бишкотите се начупват на парченца, топят се в горещото кафе и се подреждат на дъното и стените на десертни купички. Заливат се с крема от маскарпоне и десертът се заглажда. Върху него се подреждат пресните малини и се декорира със свежа мента.
Поднася се с добре охладено бяло вино Verano Azur, което е купаж от Совиньон Блан и Вионие 2016. Всичко в това вино – от дизайна на бутилките и етикетите до вкуса, разкрива слънчевата страна на живота. Ще разпознаете Verano Azur по цветните етикети.
Десерт с миди в черупки, ябълки и бадеми
Продукти: 300 г миди в черупки, 1 с.л. масло, 100 мл бяло вино PIXELS Совиньон блан, 1 ябълка, 2 с.л. захар, 20 г бадеми, сметана.
Приготвяне: Пресните миди се накисват в студена вода веднага щом ги занесете у дома. После черупките им се изтъркват в четка и се почистват от висящото мустаче, с което са били прикрепени. Това се прави с едно рязко движение в посока дължината на мидата. След това в тенджерка се загрява маслото. Щом се разтопи, се добавят почистените миди в черупка, заливат се с бялото вино и се захлупват с капак. След 5 минути се преместват от котлона и се оставят да се охладят. После се разтварят, без да се отделят двете половинки на черупката една от друга. Ябълката се обелва и нарязва на много ситни кубчета. Заедно със захарта се поставя в тиган и се готви, докато захарта се разтопи и плодът се карамелизира. С тази плънка се пълнят празните половинки от черупката, а в другата, където е разположена мидата, се добавя суров бадем. Ябълковата плънка се украсява с бита сметана.
Десертът се сервира с охладен Совиньон блан на PIXELS. Вкусът в това вино ще ви спечели с цитрусова свежест, хармония и дъх на окосена трева. PIXELS е вино, създадено „с внимание към всеки детайл“.
Печени круши в розе със сирене Бри, хрупкави ядки и карамел
Продукти: 2 круши, 100 г сирене Бри, 40 г бадеми, 5 с.л. захар, 100 мл розе New Bloom Winery.
Приготвяне: Крушите се разполовяват и издълбават. Поставят се в тавичка с разрязаната част нагоре и в тях се слагат парченца сирене Бри. Заливат се с розе New Bloom Winery и се покриват с алуминиево фолио. Запичат се за 15 минути при 200 градуса. Изваждат се, поливат се с образувалия се винен сос и се поръсват с нарязани печени бадеми. Захарта се поставя в тиган с незалепващо покритие и се разтопява до получаването на карамел, с който се полива десерът. Крушите се сервират веднага, но и охладени са много вкусни.
Поднасят се с чаша охладено розе на New Bloom Winery (от сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира, реколта 2016).
Залезът и качественото розе винаги са си приличали, казва Сандра. Носят подобен цвят и те приканват да помечтаеш за море...