Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Златоград завъртя 150 чевермета в чест на Делю хайдутин

150 чевермета бяха опечени наведнъж на площ, колкото футболен стадион.
150 чевермета бяха опечени наведнъж на площ, колкото футболен стадион.

Празника откри кметът Мирослав Янчев, който изсвири с каба гайдата си песента за войводата

“Ако няма чевермета, какви гайди ще сторим - хем сити, хем честити”, шегуваха се в Златоград на празника на чевермето. Над 15 хил. души дойдоха в града на Гергьовден, за да видят редицата от 150 чевермета, които майстори въртяха в чест на Делю хайдутин.

С дъждобрани

бяхме цяла нощ,

ама ги опекохме

Имаме опит вече, празникът се прави за четвърти път, гордеят се те. Изчисляват, че са изпекли за една нощ 3 т месо. На всяка жарава бяха нанизали по 4 чевермета под разпоредбите на главния майстор от Рудозем Дичо Кабаков.

Чеверметата се пекоха в самия център до парка на Златоград. Още от сутринта на 6 май стотици се извървяха да снимат до огньовете, а наоколо ухаеше на вкусна мръвка. Празникът започна със свирнята на 120 гайди, както от състава на Костадин Илчев “101 каба гайди”, така и от малки и големи гайдарчета от Смолянска област. Маестрото бе обединителят на 333-те, които поставиха световен рекорд за “Гинес”.

Организаторите бяха призовали местни и гости да дойдат в носии, а чеверметата бяха отделени на площ, колкото футболен стадион. Освен край шишовете хората се въртяха и около герана и седенките на жените на Златоград.

“В България досега рекордът за чеверметата накуп не е повече от 50 бройки, а ние ги правим 150 за четвърта година. Тук са обучени от мен хора и всичко става както трябва”, горд е баш майсторът Кабаков. 59-годишният родопчанин прави чевермета от 38 г.

“Има тънкости - огънят първо е по-настрани, после постепенно наближаваме жаравата, сменяме местата на чеверметата - на първия и втория етаж. Вдигаме по-изпечените отгоре”, обяснява Кабаков.

Всяко чеверме е около 20 кг изпечено месо. Кабаков прави сметката, че при агне 40 кг живо тегло на чеверме спада наполовина. Затова и чобаните със стадата в района настояват да продават животните на 6 лв. за кило живо, защото като се опече, излиза наполовина. Имало прекупвачи, които се пазарели да свалят цената при повече бройки на 5-5,50 лв., но местните не са съгласни.

“Тук няма чеверме, което да не е от агне от района. Нашите са по-вкусни, расли са на свобода”, казва майсторът.

Сред именитите чевермеджии е и кметът на село Ерма река Зарко Хаджиев. “Вкусното чеверме има тънкости още при приготвянето на животното. Трябва добре да се опъне на ко̀ла и да се привърже, добре да се зашие и след това най-малко 6 часа на бавен огън на жар да се върти, за да се получи перфектно. Нашето чеверме се слави, че

в Родопа планина

има над 60 вида

билки, които

животните пасат,

и затова вкусът на месото е добър. Под самото чеверме се слага само жарава”, казва Хаджиев.

В Златоградския район много обичат и чеверме под чуруп - вари се 3-4 часа в тава с капак, за да се запази сокът в месото. След това се дели на порции, осолява се и се пече.

“Ако е тлъстичко, няма нужда от подправки освен сол. Всеки ден не се приготвя чеверме, това е официална родопска гозба за празник”, казва управникът.

Малко от чевермеджиите обаче са правили легендарното Хайдушко чеверме. Правил съм такова и става много вкусно. За него се изкопава яма, в нея огънят гори 4-5 часа, за да затопли земята. След това изкарваш жарта от дупката. Чевермето слагаш в кожата, от която си го изкарал, завиваш го, връзваш с връв, слагаш го в ямата и палиш огън върху него. За 4-5 часа се изпича, а като го махнеш от ямата, кожата е почти изгоряла, месото е задушено и е много вкусно.

С борови дърва

чеверме не

става. Нужен е

дъб или бук,

най-добре е бук”, казва чевермеджията Виталий Веизов от Старцево. 67-годишният мъж е пригодил на ранчото си място за въртене на 2 чевермета. Направил приспособление да се въртят сами с 6 обората в минута - с тази скорост мазнината от животното облива постоянно месото при печенето.

Според него по-крехко и по-бързо чеверме става от яре, но и агнето е голям деликатес. Сега прави модерно чеверме - увито с фолио за печене, знае и безброй рецепти.

И той като останалите чевермеджии се тюхка, че намаляват стадата.

Още имаме стада в района на Златоград, и то големи. Но преди време едно семейство имаше по 2 крави, а сега има 3 коли, а няма крава, казват старците и гледат чеверметата.

Златоградчани изненадаха народа с книжки с весели фрази на родопски диалект, в които е обяснено с превод подробно всеки лаф какво означава.

“Тръси си мухите” - в превод означава “Много е отракан”. И се употребява за хора като Хитър Петър и Настрадин Ходжа в едно - толкова подредени, знаещи, можещи и справящи се във всяка ситуация, че е трудно да бъдат подведени или излъгани.

Край чеверметата самодейци, състави от района и общински служители в носии завъртяха хора̀, а след това дефиле начело с гайдите понесе мръвките към площада.

Шествието водеха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на Златоград Мирослав Янчев и Недялко Славов, който се отказа от депутатския мандат и ще бъде областен на Смолян.

Цветанов заяви,

че за пореден

път облича

носията

за златоградското чеверме.

“Всеки иска да се докосне до българщината, да се върне години назад и да види как нашите деди са правили чевермета. Настроението е много хубаво, хората имат необходимост да се заредят, Златоград е емблема.

Родопите са прекрасното място, което трябва да бъде посещавано от всеки българин, а родопчани имат невероятно гостоприемство и тук винаги се чувстваш като у дома”, каза Цветанов. Той бе облякъл носия, специално ушита за него в Златоград. “Старая се през годината да поддържам същата фигура, за да ми става за празника”, пошегува се Цветанов.

“Цялата леглова база е пълна. Тази година е по-специална, тъй като отбелязваме 240-годишнина на легендарния войвода Делю. Открихме музей на хайдутството и с празника на чевермето, гайдарско надсвирване и Делювите празници ще почетем годишнината.

Златоград е примерът как заедно с бизнеса правим успешни събития, които мотивират туристическия бранш да дава все по-добра услуга”, каза кметът Янчев. Той събра погледите като заедно със стотици гайдари откри тържеството и сам изсвири на каба гайда песента “Излел е Делю хайдутин”.

“Мотивиран от този празник, от година и половина свиря на гайда. Сега на сцената съм с моя учител Тодор Кайков, който в момента обучава в Златоград 16 души, малки и големи. Когато има мерак, и кметът намира време да учи гайда”, казва Янчев.

Събитията в чест на Делю хайдутин продължават с разкопки на средновековна църква на 9 км от Златоград, които стартира проф. Николай Овчаров. Той също бе облякъл родопска носия.

“Разкопките ще продължат около 10 дни. Там хипотезата е, че църквата е свързана с Патриарх Евтимий”, каза Овчаров. Той бе запасал револвер от времето на Капитан Петко войвода и кама с тамплиерски знак на дръжката.

Депутатката д-р Даниела Дариткова направи преглед на момиченце, както бе дошла с родопската носия. Джипи с над 3000 пациенти в Смолян, тя е депутат от 2009 г. При нея е традиция да прави прегледи на всякакви места. Водили са ѝ болни деца в парламента, преглеждала е дете в кола пред НС.

Празникът продължи на следващия ден с гайдарско надсвирване. Журито е от шефовете на “101 каба гайди”: Костадин Илчев, учителя, Тодор Кайков, Серафим Кафеджиев от Златоград, завършил в Широка лъка, и гайдаря на Валя Балканска Петър Янев.

Шествието поведоха Цветан Цветанов и Недялко Славов, който  носи  опечените чевермета.
Шествието поведоха Цветан Цветанов и Недялко Славов, който носи опечените чевермета.
 
В носия депутатката д-р Даниела Дариткова преглежда малък пациент.
В носия депутатката д-р Даниела Дариткова преглежда малък пациент.
 

Видео

Коментари