Финансовият министър Паяков е първата жертва на страшен инфаркт в Народното събрание

28.11.2016;

Масивният инфаркт е най-страшният от сърдечните удари. Сърцето се пръска и настъпва моментална смърт. Неправилното хранене, злоупотребата с алкохол и цигари подготвят трагедията. Самата експлозия на най-важния мускул в човешкото тяло често е предизвикана от силен стрес.

В българската политика първата жертва на масивен инфаркт е Лазар Паяков. Пада като отсечено дърво в Народното събрание. Парламентът е нервният възел на нашата демокрация, средоточие на яростни дебати, козни, хули и откровени псувни.

Родом от Габрово, Паяков учи в цариградския Робърт колеж, завършва стопански и търговски науки в Париж. Учителства в Солун, директор е на Търговската гимназия в Свищов, председател е на Варненската търговско-индустриална камара.

На 21 август 1903 г. в близката резиденция “Евксиноград” се дави финансовият министър Антон Манушев. “Още същата вечер се реши да се назначи на негово място Паяков, тогава директор на някакво комерсиално заведение във Варна”, свидетелства проф. Иван Шишманов, министър на просвещението.

Манушев се дави, защото, преди да влезе да се къпе в морето, преяжда с гювеч и черен хайвер. Като се гмурка, стомахът връща поетото и му запушва дихателния апарат. Паяков не допуска тази грешка, винаги се къпе на гладно. Преяжда обаче с банкноти.

Корупцията свива гнездо в България веднага след Освобождението през 1878 г. Причината е, че нашата администрация е наследник на турската от игото и руската от временната окупация. Двете са прочути със своята продажност.

В ония мътни години, които не са избистрени до днес, Григор Начович е забъркан в банкова далавера. Джобът на Димитър Греков натежава от чужда фабрика за спирт в Княжево. Константин Стоилов печели покрай акциите на Русчушко-варненската железница.

Лазар Паяков не е изключение. “Скоро след като Паяков беше назначен министър - пише проф. Шишманов, - опозиционните вестници изкараха, че новият държавен мъж бил контрабандист на сол. Не исках да вярвам, но оказа се, че работата не била измислена.”

Паяка, както му викат, плете корупционни мрежи. Най-доходоносни са заемите, от които прибира комисиони. “При един разговор с Паякова - скоро след сключването на първия заем - той ми заяви, без да го питам, че някаква леля била му завещала някаква значителна сума, затуй можал и да изпрати дъщеря си на учение. Кой го караше да ми се обяснява. Изглеждаше ми гузен”, констатира Шишманов.

На 14 декември 1910 г. Народното събрание има само една точка в дневния ред: “Разглеждане предложението на шуменския народен представител г-н Атанас Краев за даване под съд някои от министрите на бившите кабинети Рачо Петров, Димитър Петков и Петър Гудев и изслушване обясненията на визираните в предложението бивши министри.”

Председателят Петър Ораховац нарежда министрите да влязат в пленарната зала. Първи се появяват Рачо Петров и Иван Шишманов. После влизат Михаил Савов и Никола Генадиев. Тримата остават прави, а Генадиев с бързи крачки отива при председателя и му прошепва нещо на ухото.

Ораховац, който е лекар, поставя правилната диагноза: “Моля събранието да се съгласи да се прекъсне заседанието за 10 минути предвид на това, че на едного от явилите се бивши министри е припаднало.”

Припадналият е Лазар Паяков, поразен от масивен инфаркт. Първата и засега последна жертва на парламента!

Още от Репортаж

Постоянен арест за търновски хулиган, отправял цинизми към американка

По искане на Районна прокуратура - Велико Търново е наложена мярка за неотклонение задържане под стража на 31-годишен рецидивист за хулиганство, информират от държавното обвинение.

В Бургас задържаха готвач на пико със 100 грама готова стока

32-годишен готвач на пико е задържан в Бургас на 17 ноември. В апартамента на арестувания Д.К. в к-с "Изгрев" са открити прекурсори и други вещества за производство на синтетни наркотици.

Агенцията по национална сигурност започва проверка на българските паспорти, издадени на чужденци

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Министерство на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ да направят проверка на издадените български документи за самоличност

Полицията в Несебър задържа крадец, разследван 44 пъти

Полицията в Несебър задържа 31-годишния Мартин М. от Бургас, извършил грабеж в Слънчев през лятото и разследван общо 44 пъти за различни престъпления, за някои от които и съден. На 8 юни, т.г.

Със сарказъм бе обявена по БНР войната между президент и премиер

- Поканата среща между Радев и Борисов всъщност не била покана, а риторично послание. - А диалогът не бил сядане на маса. - Едно и сигурно: министър-председателят ще бъде в сряда при Слави Трифонов В

Шефът на кабинета на Радев: Готовността на президента за разговор с Борисов не е покана за среща

Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща, заяви днес пред БНР началникът на президентския кабинет Иво Христов.

Нинова: Нямаме общи планове с президента да сваляме правителството

Нямаме общи планове с президента Радев да сваляме правителството на ГЕРБ. Това заяви лидерката след БСП Корнелия Нинова на съвместното заседание на изпълнителното бюро на партията и ръководството на

Президентът не е готов за падане на кабинета въпреки заклинанията му за лошата изпълнителна власт

Кому е изгодно това правителство да си отиде? Опитът да се бламира властта не е случаен, а една от целите е да отслаби  взаимодействието между изпълнителна власт и прокуратура,

Задържаха за 72 часа 20-годишния шофьор, дрифтил пред Народното събрание (Видео)

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че: На 18.11.2018 г., около 14.10 часа в гр. София на бул.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.