Историята на Едуард Сноудън в "Гражданинът 4", оскъпена с "Оскар"

06.03.2015; "Това е история, която малцина могат да разкажат, но ти можеш...Питаш защо съм те избрал. Не го направих аз, а ти. Била си обект на следене, следователно си била избрана - термин, който ще означава повече за теб, когато научиш как работи съвременната система SIGINT. Разузнаването я ползва за събиране на информация."

Това пише в криптираните си имейли Едуард Сноудън до американската журналистка Лаура Пойтрес. Именно тяхната закодирана кореспонденция чете самата тя в режисирана от нея документална лента "Гражданинът 4" (Citizenfour).

Филмът показва

записаната лична

8-дневна среща,

която тя и колегата й от "Гардиън" Глен Гринуалд провеждат с американския шпионин през юли 2013 г в Хонконг. Така в работата си по продукцията режисьорката е подпомагана и от своя колега Гринуалд.

Лентата спечели "Оскар" за най-добър документален фим само преди няколко седмици на бляскавата церемония по награждаването в "Долби Тиътър", а Лаура Пойтрес грабна и приза "Независим дух".

Taка журналистката и режисъор се оказа точният човек, който успя да утвърди бившия агент на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ като големият разобличител. Още през 2013 г. чрез нея той разкри на света как е подслушван чрез най-масово използваните от хората средства за комуникация като "Гугъл", "Фейсбук", "Майкрософт" и други. Днес пък Пойтрес запечата и в киното като дори

оскъпи с най-престижната статуетка неговия подвиг,

в който има роля и тя самата.

Големият издайник посочи с пръст Агенцията за национална сигурност (АНС) и нейни съюзници по целия свят за масовото електронно следене като разпространи хиляди класифицирани документи и предизвика международен скандал. Действията му го обрекоха на изгнаничество от неговата родина.

"Гражданинът 4" (Citizenfour) е в програмата на тазгодишния конкурс за най-добър документален филм на 19-ия София филм фест, чиято селекция е дело на режисьорите Андрей Паунов, Боби Десподов и Светослав Стоянов.

Продукцията отнема почти две години работа, а първоначалното работно заглавие е "Година Нула" (Year zero). То символизирало началото на новото летоброене в живота на американците,

разделящо живота им на преди и след 11 септември След тази дата САЩ, използвайки масовия страх от разрастващия се тероризъм, стартира главоломно погазване на правата на гражданите за личен живот и собствени тайни. Впоследствие Пойтрес сменя заглавието заради дублиране с друга продукция и всъщност избира за име

псевдонима, с който

се подписва Сноудън

в своите имейли

до нея - "Гражданинът 4".

Защо всъщност американският шпионин избира именно Пойтрес?

Тя е в списъка за наблюдение на АНС още от 2006-а насам заради своите филми "Моята страна, моята страна" за войната в Ирак, "Клетвата", проследяващ събитията в залива Гуантанамо, и късометражния "Програмата", в който Уилям Бини разкрива данни за технологии, създадени за шпионаж.

Няма как след разпалването на международен скандал журналистката да не направи и филм за главния виновник за него, а самият Сноудън е изключително доволен от документалната лента.

"Когато Лаура Пойтрес ме попита дали може да снима нашата среща, аз се съгласих с неохота. Благодарен съм й, че успя да ме убеди. Резултатът - стана смел, брилянтен филм, който наистина заслужава признанието, което получи. Надявам се, че той

ще вдъхнови обикновените хора да променят света",

заяви той.

Днес Сноудън живее в Русия, която му предостави политическо убежище след като в САЩ са предявени сериозни обвинения срещу него за разгласяване на секретна информация. Новият му дом даде храна за обвиненията, че е работил като двоен агент и за руските тайни служби. По последна информация Сноудън има желание да се завърне в родината си и адвокатите му работят по въпроса.

Все пак той се записа в историята като символ на истината и опълчването срещу посегателството върху личната свобода на американците, пък било то и продиктувано от чужди интереси.

"Изграждаме най-силното оръжие за потисничество

в човешката история,

но шефовете му са освободени от отговорност...Оценявам загрижеността ти за моята безопасност, но вече знам как ще свърши всичко това за мен и приемам риска. Ако имам късмет и си внимателна, ще имаш всичко, от което се нуждаеш. Моля те само да направиш така, че тази информация да стане достояние на американската общественост...", пише Сноудън.

"Гражданинът 4" се представя изключително още на наградите за документално кино Cinema Eye Awards в Ню Йорк, където печели цели четири приза, като по брой на отличията се записва в историята на фестивала наред с единствения предишен рекордьор "Валс с Башир".

Още от Шоу

Венцислав Янков, малкият близнак от “Под прикритие”, впечатли в Кралството с маса и два стола

Само една маса и два стола са необходими на актьора Венцислав Янков, известен с ролята си на малкия близнак Ники от "Под прикритие", за да впечатли в Обединеното кралство със своя авторска постановка.

ОВЕН: Изненади

РАБОТА От първия ден на седмицата ви очакват изненади, но ви предстои ново делово запознанство. Ще се наложи да вземате важни решения, свързани с бъдещите ви планове. Овладейте емоцията си.

ТЕЛЕЦ: Конфликти

РАБОТА В началото на седмицата са възможни конфликти и недоразумения, които ще ви загубят времето. Необходимостта да получите на всяка цена признание ви създава проблеми.

БЛИЗНАЦИ: Интуиция

РАБОТА През първите дни на седмицата сте в центъра на общественото внимание и с лекота достигате привидно непостижимото. Разумът и интуицията ви подкрепят в сложна ситуация на работното място.

РАК: Съобразителност

РАБОТА В петък и почивните дни бъдете съобразителни, прозорливи и гъвкави, ако искате да творите спокойно и бързо да решавате проблемите си. Работете усилно.

ЛЪВ: Проблеми

РАБОТА Ако в началото на седмицата имате проблеми, те са предизвикани от неволно допуснати грешки от ваша страна и от нежеланието ви да приемете съвети от колегите си.

ДЕВА: Промени

РАБОТА В началото на седмицата сте прибързани и допускате грешки. Пригответе се за проблеми, свързани с промени в работата. Конфликтът с ръководството е неизбежен.

ВЕЗНИ: Внимание

РАБОТА В петък и почивните дни не се разсейвайте, а обърнете внимание на задачите си, ако сте на работното място. Бъдете внимателни. Не вземайте важни решения,

СКОРПИОН: Емоция

РАБОТА В началото на седмицата не позволявайте на емоцията да властва над вас, над мислите, над думите ви! Съхранете постигнатото до момента. Откажете се от начинанията.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.