Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентшата мълчи в социалните мрежи от 10 месеца, за последно се появи до Радев в Естония през октомври

Ким Йо Чен само вдигнала вежди, когато не чула името си в състава на новото Политбюро

Две знакови дами изчезнаха почти едновременно от публичното пространство – Десислава Радева и Ким Йо Чен, сестрата на Ким Чен Ун. Първата изненадва с мълчанието си само България, след като в продължение на 4 години държеше да е в центъра на вниманието. А съдбата на втората следи целият свят.

Възможно ли е да има нещо общо между тях?

На пръв поглед това звучи абсурдно. България като член на ЕС и НАТО и затворената от режима на три поколения от династията Ким Северна Корея отдавна не са в “един и същи строй”, имат различен тип управление и цели. Но всъщност причината за мистериозното скриване на президентшата и малката сестра по своето съдържание е еднаква.

И в двата случая става дума за запазване на властта,

макар и под различна форма. В София - стремежът ген. Румен Радев да бъде преизбран като държавен глава в края на годината, а в Пхенян - Ким Чен Ун да остане самодържец и да не дели управлението с никого.

С размислите и постовете на президентшата бяхме свикнали в последните 4 години. Рядко се случваше да мине седмица, без тя да публикува в социалните мрежи линк към рокаджийска песен или да отговори на нечии коментари. Но откакто в страната ни се настани пандемията от COVID-19, ген. Деси, както обича да я наричат, млъкна. И дори не се появява на публични изяви на съпруга си, което не е типично за двойката. В изявите си от лятото насам президентът е придружаван от своето вице Илияна Йотова. Така беше в началото на протестите срещу правителството и главния прокурор, така беше и при коментарите му преди дни за парламентарните избори.

Последното появяване на президентшата бе разходката с мъжа й по столичния бул. “Витоша” в началото на юли – в деня, в който той поиска оставката на кабинета и извика “Мутри, вън” с вдигнат юмрук.

Облечени шахматно в черно и бяло, двамата минаха по пешеходната зона,

спирайки се пред търговците на дребно, за да бъдат забелязани. Малко след това Десислава Радева замина за САЩ за дипломирането на сина си Страхил. По информация на “168 часа” е била блокирана дълго време там заради отлагането на презокеанските полети. Но коронавирусът не е истинската причина първата дама да спре да изказва мнението си в социалните мрежи и да се скрие от полезрението. Нито това се дължи на внезапното нежелание на Радева да бъде чувана и виждана. По-скоро е

част от стратегия за спечелване на втори мандат за Радев

Кой и защо я е измислил, остава загадка. Но истината е, че на военния летец ще му бъде много трудно да го постигне, след като ДПС открито обяви, че няма да застане зад него на президентските избори през есента. А ключови фигури от БСП като пернишкия кмет Станислав Владимиров заговориха за променено отношение в самата столетница към издигнатия от тях генерал.

Лидерката Корнелия Нинова също не каза, че социалистите ще твърдо ще застанат зад Румен Радев.

След консултациите на “Дондуков” 2 за парламентарните избори тя съобщи, че този въпрос ще се решава след вота за народни представители.

Румен Радев обаче може да разчита на част от групата на протестиращите от лятото. Възможно е именно от тези кръгове да е дошъл съветът жена му

да спре да се опитва да го засенчва с присъствието и коментарите си

Освен там, където е абсолютно необходимо по протокол да стои до него.

Очаква се тя да го придружи в Израел между 21 и 23 януари, където държавният глава е поканен от колегата си Реувен Ривлин по случай отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. Радева бе със съпруга си и в Естония през октомври. Оттам двамата се върнаха предсрочно и след скандал, след като стана ясно, че президентът е контактувал с болния от COVID-19 началник на ВВС ген. Димитър Петров и е знаел за това. Според Радев случаят е активно мероприятие на негови “доброжелатели”.

Но всичко това са протоколни събития, а ген. Деси прекрати неформалните си изяви.

Междувременно тя се дипломира в магистърската програма

на Софийския университет “Св. Климент Охридски” “Политически патологии на глобалния свят”, която се води на английски език. Президентшата я завърши дистанционно. Според сайта на вуза специалността дава възможност за запознаване с явления, застрашаващи нормалното функциониране на политическите системи и общества в съвременния глобален свят.

Вероятно се е запознала и с устройството в Северна Корея, където е другата знакова дама, която изчезна от публичното пространство. Сестрата на Ким Чен Ун не бе избрана за член на Политбюро на комунистическата партия на провелия се миналата седмица конгрес. А това породи множество догадки, тъй като Пхенян никога не съобщава причината за определени свои решения.

Едното предположение е, че 32-годишната Ким Йо Чен е понижена заради провал на политиката й. Според други брат й се е притеснил от бързото й издигане в йерархията и популярността й сред севернокорейците и се опитва да спаси властта си на фона на огромните икономически проблеми на страната му.

В разгара на пандемията от COVID-19 Ким Чен Ун беше изчезнал от публичното пространство и тогава се появиха теории, че е

с влошено здраве и може да предаде властта

на по-малката си сестра като най-доверен човек. Точно тези слухове може да са вбесили върховния лидер на Северна Корея и той да е предприел действия за отслабване на властта на Ким Йо Чен. Тя стана кандидат-член на Политбюро през миналата година и

се очакваше сега да получи пълно членство

във влиятелната партийна структура. В нея са само най-приближените до вожда, вземащи важните решения, които после правителството изпълнява. Международните медии припомнят, че там е гласувана екзекуцията на чичото на Ким – Чан Сон Тхек, през 2013 г. и на военния шеф Ри Йонг Хо през 2012 г.

На предишния конгрес през 2016 г. Ким Йо Чен седеше в президиума, а миналата седмица отсъстваше от почетните места. От съобщенията на севернокорейските медии става ясно, че от първи заместник-директор в отдела по пропаганда и агитация доскоро тя вече е само заместник-директор. Тя беше дясната ръка на брат си при преговорите му за ядреното разоръжаване с Доналд Тръмп през 2018 и 2019 г. Беше и пратеник в Южна Корея на откриването на зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г. Крехката дама беше първият представител на управляващото семейство в Северна Корея, което прекрачи границата от войната през 1950 - 1953 г.

Казват, че когато брат й съобщил състава на новото Политбюро без нейното име, тя само леко вдигнала вежди и веднага минала

в настъпление срещу един от главните врагове на Севера

– Южна Корея, за да покаже лоялността си.

Според медиите в Пхенян Ким Йо Чен завежда отношенията със Сеул, а западните подозират, че е имала права да преговаря и с Вашингтон.

Тя излезе с обвинителна реч, когато Сеул оповести данни, че подозира подготвянето на военен парад в Пхенян, наричайки генералите на юг идиоти, а въздушното им разузнаване – истерично. Седмица по-късно в чест на 8-ия партиен конгрес Ким Чен Ун показа нова балистична ракета като част от военния парад. Възможно е изтичането на информацията, както и зациклянето на отношенията с Южна Корея и САЩ да е довело до гнева му към по-малката му сестра.

Смяташе се, че младата жена ще наследи брат си, ако нещо се случи със здравето му.

Разузнаването на Сеул твърди, че тя е вторият човек

в Севера, но не и че има категорично решение да бъде наследник на Ким.

Ким Йо Чен обаче не е изгубила окончателно позиции. След конгреса и парада, в който стана ясно, че страната има намерение да продължи с ядрените опити, тя придружи брат си в двореца “Кумсусан”, където са мумиите на баща им и дядо им – Ким Чен Ир и Ким Ир Сен, изложени зад стъкло. Двамата оказаха почит на предците си.

Някои наблюдатели от Южна Корея твърдят, че Ким Йо Чен все още е единственият човек, на когото лидерът на Северна Корея се доверява. И отпадането й от Политбюро не означава края на кариерата й. Така както изчезването на Десислава Радева от социалните мрежи и публичните изяви на съпруга й не е сигнал, че тя няма да участва активно в предизборната му кампания наесен.