Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джордж Сорос бе на първо място в съзнанието на конспироманите доскоро.
Джордж Сорос бе на първо място в съзнанието на конспироманите доскоро.

Армстронг не е бил на Луната, но за сметка на това Хитлер е бил там

Светът се управлява от таен елит, който задкулисно дърпа конците

оследното ниво на зависимост от конспирациите, откъдето няма връщане назад и човек губи напълно връзка с реалността, е, когато вярва, че илюминатите владеят света, нацистите са стъпили на Луната, но не и НАСА, Джордж Сорос дирижира събитията, че тайни заговорници ни водят към новия световен ред, че Бил Гейтс ни чипира, че холокоста не го е имало, а протоколите на мъдреците от Цион са "истински".

И още -

че Земята е плоска,

паникьосват се от сатанинския култ, дълбоката държава, смятат, че знаменитостите се поддържат с детска кожа и пият детска кръв, че управляващите отправят скрити съобщения към децата в предаванията и ги подтикват към самоубийство.

Най-актуалната от всички тези конспирации се свързва с милиардера и основател на "Майкрософт" Бил Гейтс. Той е обвиняван, че подпомагайки 16 фармацевтични компании при изработката на ваксина срещу SARS-CoV-2, иска "да ни постави чипове" в мозъците и да ни проследява. Всичките 7 милиарда души по Земята. Никой не си задава въпроса кой ще има време да прослуша всички тези записи и за какво ще му служат. Филантропът намира тази хипотеза за абсурдна.

“Никога не съм

се занимавал

с микрочипове

Слухът е толкова глупав и безумен, че е почти невъзможно да бъде опроверган", казва по този повод Бил Гейтс пред изданието "Бизнес инсайдър". Истината е, че фондацията на създателя на "Майкрософт" е осигурила 9,76% от бюджета на Световната здравна организация през 2018-2019 г. А само за борба срещу COVID-19 досега е отпуснала 250 млн. долара.

Може би точно този благотворителен жест е послужил като повод за любителите на задкулисието да разпространят мълвата, че Бил Гейтс има пръст в създаването на SARS-CoV-2. Дава се за пример как

точно преди избухването на епидемията

фондацията му заедно с института "Джонс Хопкинс" организира "Събитие 201" в Ню Йорк. На него се проиграват сценариите за действия при пандемия от коронавирус, възникнал в Бразилия.

"Това е лоша комбинация от пандемия и социални медии и хора, които търсят много просто обяснение", заяви филантропът по повод на обвиненията, с които го свързват с патогена, тръгнал от Ухан. Факт е, че "Джонс Хопкинс" е правил

още три подобни репетиции

за реакция при опасни инфекции в последните близо 20 години.

Още преди 5 г. Бил Гейтс предупреди, че най-голямата съвременна опасност ще бъде избухването на глобална епидемия.

Вирусът обаче е нов обект на конспиративните теории в петото ниво от класацията. Той измести класическите теории на заговора, според които светът се управлява от таен елит. И в този ред на мисли един друг милиардер доскоро бе в центъра на прожекторите, преди Бил Гейтс да се изкачи на първо място.

На втори план вече остава вечният заподозрян

Джордж Сорос,

който се опитва да "насажда" нов световен ред, "финансира" революции, протести и смени на управляващи партии къде ли не по света.

Преди да се появи COVID-19, той беше номер едно при задкулисните подозрения, но сега отстъпи на създателя на "Майкрософт". Конспирациите отреждат на родения в Унгария милиардер по-скоро политическа роля – управляване чрез подставени лица. Всичко това се подкрепя от факта, че финансира научни и образователни институции в бившите соцстрани чрез фондация "Отворено общество", а на Запад дарява за демократите.

Най-новата конспирация за Сорос е от тази година. По време на протестите под мотото "Животът на черните има значение" се появи поредната спекулация, че той плаща на участниците и дори наема автобуси, за да ги превозват. Нещо повече – негови привърженици носели тухли, които да бъдат хвърляни по магазините или по полицаите. Обвиняван е, че е нацист, въпреки че истината е точно обратната - родителите му оцеляват от преследванията на Гестапо в Унгария.

През 2009 г. го смятаха за причинител на световната финансова криза.

Как милиардерът си обяснява

всичко това?

"Тези конспирации имат няколко отправни точки. Едната е, че създадох фондация, която в действителност работи в по-голямата част от света. Другата се вписва в идеята за това, което навремето се наричаше юдео-болшевишка глобална конспирация. Сега се нарича просто еврейска конспирация", казва той в интервю пред италианския в. "Република".

Тези, които го подозират в задкулисни планове, привеждат още доказателства с действително случили се събития. Като например, че в т.нар. Черна сряда във Великобритания при спекулация с 10 млрд. долара британският паунд се срива, а Сорос печели 1 милиард долара.

Конспироманите вярват, че освен него има и

други задкулисни играчи,

които искат да определят новия световен ред. Хипотезите също спадат към последната фаза от класацията на теориите на заговорите. Таен световен елит влияе върху важни за развитието на човечеството събития с цел единно световно управление и заличаване на държавите. Обичайните заподозрени са масоните, кралските фамилии, престижното общество на Билдербергите, милиардерите Ротшилд, Рокфелер и други.

Един от нестихващите хитове е легендата за илюминатите, които и днес, повече от 240 години от появата си, "командват" случващото се.

Какви са фактите

Групата се ражда в най-богатата част от Германия – Бавария, през 1776 г. с идеята да се противопостави на религиозното влияние в светския живот, суеверието и злоупотребата с власт, както и в подкрепа на равенството между половете.

Илюминатите стават голяма сила

и уплашени за властта си, управляващите внедряват в обществото свои агенти, чрез които го разбиват.

Оттам нататък митът за илюминатите през вековете продължава да се разпространява. Приписва им се, че са в дъното на Великата френска революция и още какви ли не събития. Днес някои вярват, че те предизвикват икономически кризи, бедствия и всякакви необясними неща. Че "техни хора" са на върха на държавите лидери и особено в САЩ.

Нещо подобно е и конспирацията за Дълбоката държава – тайни правителства командват легитимно избраните. Наименованието идва от турски, откъдето започва цялата теория. През 90-те години Анкара включва наркотрафиканти и престъпници в битката си срещу кюрдите, пише журналистът Робърт Уърт. Така се получава един

невидим апарат, който обхваща хора на високи позиции

и разузнавателни служби, военни, магистрати и организирана престъпност. Мрежата оперира и в други страни. И, естествено, в най-мощната държава – САЩ.

Привържениците на тази теория смятат, че високопоставени правителствени фигури и топфинансисти управляват Щатите.

Но има и друг тип митове, които влизат в червената зона на скалата. Някои хора продължават да вярват, че Земята е плоска, а целият свят крие истината. Всъщност се оказва, че основният виновник за разпространението на тази теория е ютюб, където има множество клипове, които печелят привърженици в нейна полза. Тя обаче претърпя сериозен удар, когато американският пилот любител Майк Хюз загина в стремежа си да докаже, че планетата ни не е сферична. Известен с прякора Лудия Майк заради екстремните си опити, той излетя със самоделна ракета от дома си в Калифорния, при което тя се разби, а Хюз се прости с живота си. Обществото на плоскоземците обаче все още съществува.

Не само Земята, но

и Луната е уважена

с конспиративни хипотези

Една от тях гласи, че НАСА е манипулирала кадрите и мисията "Аполо 11" въобще не се е състояла. Това стана обект дори на филми. Обсъжда се защо американското знаме се вее, а горе няма въздух, който да предизвика вятър, защо сенките падат в различни посоки, ако единственият светлинен източник е Слънцето, липсва кратер, който да се е образувал при кацането на совалката, няма звезди.

През 2015 г. в свой отговор до "168 часа" агенцията обяви, че астронавтите, включително и Нийл Армстронг, наистина са стъпили на земния спътник, без да коментира филма на Стенли Кубрик. От друга страна, любителите на конспирациите, които вярват, че САЩ са си измислили кацането на Луната, за да изпреварят СССР в Космоса, смятат, че около 30 години преди това нацистите са стъпили на спътника на Земята. И оттук въображението се развинтва - Адолф Хитлер е избягал от бункера си и е прекарал края на дните си в базата горе. Всичко това звучи абстрактно, но вероятно е основано на един съвсем достоверен факт. А именно, че

човекът, разработил германската ракета V2 за фюрера

– Вернер фон Браун, след войната проектира ракетата "Сатурн V", чрез която Армстронг и двамата му колеги стъпват на Луната.

Фон Браун излязъл с предложението за ракета за Третия райх, защото всякакво друго оръжие му било забранено заради Първата световна война. По-късно той нямал скрупули да представи на американците своя нова разработка.

Много от крайните конспиративни теории са свързани с евреите.

Една от най-налудничавите

е, че холокостът не е съществувал, Германия не е провеждала съзнателна политика за изтребване на евреите, лагери не е имало. Според привържениците на тази идея целта да се говори за избиване на израилтяни е свързана с прокарване на еврейските интереси, между които създаването на Държавата Израел. В много европейски страни обаче отричането на холокоста е наказуемо със закон, за което може да лежиш в затвора между месец и 10 години.

Част от тази група конспирации е и историята за протоколите на мъдреците от Цион, въз основа на които Хитлер е започнал холокоста. В доказано фалшивите "документи" се говорело за тайна среща на еврейските водачи в края на XIX век, в която обсъждали как да постигнат хегемония над света.

Нещо подобно е и конспирацията за геноцида над белите.

Тя също е антисемитска

Обикновено в таен заговор са обвинявани евреите, макар че те също спадат към бялата раса. Промотирана е от фашиста Дейвид Лейн през 1995 г. Подобни теории са властвали и в нацистка Германия. Във Франция през 2012 г. се появява книгата на Рено Камю "Голямата подмяна", в която се говори, че френските католици ще бъдат заменени от мюсюлмани. Покрай тази теория през 2011 г. норвежецът Андерш Брайвик през уби 77 и рани 150 души, вярвайки, че бялата раса е застрашена от изчезване. Крайнодесен екстремист отне живота на 51 мюсюлмани в джамията "Ал Нур" в Крайстчърч, Нова Зеландия. Подобни прояви се наблюдават и на други места по света.

Друг тип, но пак в петото ниво на конспирации е паниката от сатанинските ритуали със сексуално и физическо насилие. Това започва през 80-те години в САЩ и се пренася навсякъде по света до края на 90-те години. Децата били тероризирани,

принуждавани

да се жертват, да проституират

и да участват в порносцени, които да бъдат записвани. "Сатаната! Той е навсякъде! Внимавайте, пазете се, пазете се!" – това гласи плакат в църква в САЩ. Консервативните християни изпадат в ужас, че ще го срещнат. Последователите на дявола носят животински кожи, танцуват особено на празници. Разказва се, че има такава секта на високо ниво и хора на влиятелни позиции участват в нея.

А какво да кажем за прикритите съобщения в предаванията за деца, в които те са принуждавани да се самоубиват? Това е една от най-налудничавите теории заедно с другата – че знаменитостите използват детска кожа, за да поддържат младежкия си вид.

Колкото и измислено да звучат и да бъдат опровергавани, конспиративните теории са обект на постоянен интерес и преживяват все по-големи пикове.