Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ден 70: Протестиращите затвориха Орлов мост (Снимки, обновява се)

21:06 Протестиращите потеглиха на обичайното си шествие към Орлов мост.

20:20 Протестиращи хвърляха яйца по парламента.

19:50 На стената на Партийния дом вървят кадри от боя на конфетенцията на ГЕРБ и на техен фон Борисов, който казва, че обича хората и обича те да са добре. Прожектират и извеждането на майките от по-рано днес. Палатките на майките от "Системата ни убива" отново са пред централния вход на бившия партиен дом.

19:45 Протестиращите пропуснаха да премине линейка.

19:30 ч. Протестиращите продължават да са на бул. “Дондуков”, който е блокиран, и викат “Оставка”. 

Към 18:40 ч. Изнесоха момчето с увреждания, което бяха довели майките в парламента от линейката, а тя си тръгна.

Настимир Ананиев твърди, че вътре е било меле. Пет човека го хванали и го изнесли. Казва, че са от НСО.

Ностимир Ананиев сега се е съюзил с Манолова с партията си "Волт", преди това мина през ДБГ и Реформаторския блок.

"Забраниха на един човек с увреждане да ползва от 10 ч. днес тоалетна", коментира отношението на НСО Мая Манолова след изкарването на барикадиралите се майки и 24-годишният Христо, който е с увреждане.

"Освен полицейско насилие, беше нечовешко отношението. Караянчева и НСО го държаха цял без без тоалетна в парламента. Караянчева се държи така все едно сградата е нейна. Протестиращите бяха изритани и изблъскани от сградата", каза още Манолова.

Към 18:20 ч. Пристигна линейка и лекар от спешна помощ влезе в партийния дом. 

Лекарите изнесоха на ръце младежа с увреждания, когото бяха довели в парламента, а в линейката с него се качиха и две от майките.

Към 18 ч. Джип на НСО спря близо до вратите на гаражите. В очакване на председателката на парламента Цвета Караянчева всички протестиращи се струпаха пред изхода, за да блокират служебната кола на Караянчева. 20 полицаи пък стоят подредени в две колони до вратата на гаражите.

НСО изнасят барикадиралите се в парламента. Няколко бутилки и яйца прелетяха към тях.

Изнасят някои, като са ги хванали за краката и ръцете. На всяко излизане служителите на НСО се пазят с пластмасово легенче, което се ползва при проверката на входа на парламента. 

Към 17:30 Час след като се събраха протестиращи и блокираха "Дондуков", на булеварда продължават да пристигат хора. Към 17,20 часа наброяват 50, като на място дойде и Велислав Минеков от "Отровното трио", както и отец Дионисий. На тротоара срещу партийния дом монтираха две големи тонколони, от които тази вечер организаторите на протеста ще изнасят традиционните си речи.

Движението продължава да е блокирано в отсечката от ул. "Веслец" до Министерския съвет.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова излезе със служебната си кола през гаражите на партийния дом и мина на метри от протестиращите. Това предизвика остри реакции и викове: "Оставка!". Малка група от протестиращите се премести пред вратата на гаражите.

Към 16:30 ч. Двадесетина протестиращи са блокирали бул. "Дондуков" точно пред входа на парламента, където са се барикадирали майките на деца с увреждания от "Системата ни убива".

На възрастна жена й прилоша и тя изчака линейка легнала на платното на "Дондуков". След бърз преглед се изправи и се премести на тротоара.

На място сред протестиращите е й Георги Софкин, а със събралите се пред партийния дом излезе да говори депутатът от БСП Иван Ченчев.

На място пред входа има около 20 полицаи, които с лента са преградили тротоара и не допускат никой да влиза в сградата.

Няколко майки на деца с увреждания от "Системата ни убива" са във фоайето на партийния дом, откъдето минават депутатите и отказват да излязат от там. Към тях се е присъединил Никола Вапцаров, който оглавяваше комитета, издигнал Манолова за кмет на София и още двама-трима от хората на бившия омбудсман. От сградата се чува как викат: "Оставка!"

Арман Бабикян дойде сред протестиращите.

"Елате да подкрепим протестиращите и Майките, които са затворени в сградата на парламента пред входа на деловодството откъм бул. Дондуков!", призовават от "Отровното трио" във фейсбук.