Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майка му още през 2004 г. отсича, че един ден нейното момче ще играе за “Реал” (Мадрид)

Диагнозата рак попречи на Мария да види сина си сбъднал мечтата й.Той посвещава всеки гол на нея

Tежка контузия. 11 месеца извън терена. Завръщане с гръм и трясък. Иначе казано - безпощаден гол и брилянтна асистенция. Триумфалният рестарт се превръща в запазена марка на полузащитника на "Реал" (Мадрид) Марко Асенсио. "Златното момче" отбеляза изключително попадение и асистира на Карим Бензема за следващото в мача срещу "Валенсия" от поредния кръг на испанската Ла Лига. 24-годишният футболист се е разписвал по подобен впечатляващ начин във всички свои дебюти.

Победата бе изключително важна за "кралете", които са в напрегнато съревнование за титлата с големия съперник "Барселона".

Това, че един от най-добрите млади футболисти

е отново в отбора, дава допълнителна увереност на състава на Зинедин Зидан, че ще успее да надделее в гонитбата с каталунците.

Марко Асенсио Вилемсен нямаше да е това, което е, ако не беше неговата майка Мария Вилемсен. Именно тя насърчава сина си да поеме по стъпките на татко си Гилермо Асенсио, който е бивш футболист.

Мария е истински запалянко и когато синът й се ражда в Палма, тя решава да го кръсти на великия Марко ван Бастен - един от най-добрите нападатели в историята на футбола. Момчето започва да тренира любимата игра на седемгодишна възраст в аматьорския "Платгес де Калвия". Още тогава уменията му да играе еднакво добре и с двата крака правят силно впечатление и след три години той е привлечен в школата на най-големия отбор на острова - "Майорка" .

Верен на завета на майка си да се превърне в професионален футболист, той не се отклонява от верния път. Мария Вилемсен дори се заканва

пред Флорентино Перес през 2004 г.,

че нейното момче един ден ще играе за "Реал" (Мадрид). За съжаление, тя няма възможността да види възхода на наследника си и как той съумява да сбъдне техните общи мечти. Коварната диагноза рак разделя Мария от Марко, когато той е едва 15-годишен - загубата на най-скъпия му човек оставя неизлечима рана у него. И до ден днешен той и посвещава всяко от попаденията си на нея. До последния си дъх подкрепата и вярата в сина и не секват, тя успява да види поне успехите му в националния отбор на Испания, където играе от 12-годишен.

Точно когато губи майка си, получава и сериозна контузия в коляното, която го изважда от игра за почти една година. Проблеми с растежа също едва не провалиха бъдещата му кариера.

С много воля и характер обаче халфът намира сили да се справи с тези трудности. Баща му Гилермо и брат му Игор са негова опора в живота.

На 17 година Асенсио се превръща в ключов играч

за "Майорка". Руският наставник на тима Валери Карпин казва за него, че е най-талантливият футболист, когото е тренирал.

След като прекарва юношеството си в Палма де Майорка, с посрещането на своето пълнолетие успява да постигне онзи най-бленуван копнеж - подписва с любимия "Реал" (Мадрид).

Към този момент "кралският клуб" е действащ европейски клубен шампион.

В състава играят съзвездие от топфутболисти и младият състезател е даден под наем на родния "Майорка", а впоследствие и на "Еспаньол".

Пред лятото на 2016 г. обаче Зинедин Зидан решава, че младата перла вече е готов и ще пасне отлично в отбора му. Дебютът за "златното момче" е във финала за суперкупата на Европа срещу друг испански отбор - "Севиля".20 минути са нужни на Марко за да прикове погледите на Стария континент.

Отбелязва изключително попадение, с което открива резултата, а "Реал" печели купата след продължения.

Оттогава характерната му усмивка заслепява всички футболни фенове, особено тези на "белите" и на националният отбор на Испания. "Реал" бе отборът, с който той не само стигна върха, но и изпълни заканата на майка си Мария, която още през 2004 г. е знаела, че синът й ще стигне до гранда от Мадрид.

Младокът демонстрира изключителна увереност и самочувствие, нетипични за крехката му възраст.

Той влиза като резерва във финала на Шампионската лига през 2017 г. срещу "Ювентус", за да се разпише и оформи крайното 4:1 за отбора си. Асенсио обича да показва гордо името на фланелката си.

Той го направи и при дебюта си за Суперкупата на Испания същата година. Тогава в "Ел Класико" Марко заби два фамозни гола във вратата на "Барса", като го стори със завидна лекота.

Асенсио продължи да се развива и бе част от националния отбор на мондиала в Русия през 2018 г.

Игрите му както на клубно, така и на национално ниво продължиха да впечатляват, а трофеите с "кралския клуб" следваха един след друг.

За футболиста всичко върви по вода, докато не се контузва изключително тежко

по-време на лятната подготовка на "Реал" преди година. Тогава играчът бе изнесен на носилка в двубой срещу "Арсенал".

Малко след това чува и тежката диагноза - скъсване на кръстни връзки и менискус на лявото коляно. Травмата извади Асенсио от терените за целия сезон през настоящата кампания 2019/2020 година.

Той едва ли щеше да запише и минутка на терена, ако не бе отлагането на срещите заради пандемията. Мнозина специалисти се съмняваха дали дългото отсъствие няма да прекрати безвъзвратно на кариерата му, но ето че атакуващият халф успя да

отбележи с първото си докосване по коженото кълбо

Така неговия "Реал" (Мадрид) настигна, а няколко дни по-късно и задмина "Барселона" на върха.

Двата отбора са спечелили еднакъв брой точки, но тимът от столицата има предимство заради по-добрите показатели в преките двубои.

Така в тази ожесточена надпревара с каталунците Зинедин Зидан ще има на разположение преродения Марко Асенсио, а кой знае, може би "златното момче" ще се окаже и решаващият коз в полза на "кралския клуб".