Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Бобоков Кадър: Би Ти Ви
Пламен Бобоков Кадър: Би Ти Ви

Да, аз съм писал тези есемеси. Доброволно съм си предал личния телефон и айпад при обиска в дома ми, заедно с кодовете за влизане. Да четат. Нямам какво да крия. Това заяви в интервю пред Би Ти Ви бизнесменът Пламен Бобоков, който заедно с брат си Атанас е обвинен за участие в организирана престъпна група. Атанас Бобоков още е в ареста, а Пламен Бобоков бе задържан два пъти, но от 2 дни е на свобода срещу гаранция от 1 млн. лв.

В петък прокуратурата разпространи есемеси на Пламен Бобоков, разменяни със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов. Според прокуратурата става въпрос за търговия с влияние, тъй като Узунов изпраща на Бобоков решение на ВАС, преди то да бъде публикувано. То засяга съдебната сага с либийския танкер БАДР.

От други есемеси става ясно, че Бобоков ходатайства за свой приятел – Николай Николов, който иска да стане окръжен прокурор на Русе.

Става дума за ходатайство за един изключително достоен и честен човек чрез мой приятел. Както виждате, неуспешно. Възползвал съм се от това, че имам приятел, близък до втория стълб в държавата. Тези избори винаги са предопределени от 2 стълба на влияние в държавата. Всички знаят кои са, заяви Бобоков, но въпреки неколкократните въпроси на водещата кои са тези стълбове, той отказа да ги назове. Стана ясно само, че според бизнесмена всички назначения в Русе са с благословията на областния координатор на ГЕРБ.

Търговията с влияние предполага наличие на влияние. Аз мога да търгувам само с масла, добави Бобоков.

За разменените есемеси с президента Румен Радев по повод концесия на пристанище в Либерия бизнесменът заяви: „Ние имаме огромни интереси в Африка. Имаме водещи американски партньори, почти сме приключили процедурата за концесия. Водил съм разговори, но с президента на Либерия. Българският президент може да лобира за присъствието на българския бизнес в чужбина.“

И обясни, че било съвсем нормално да търси информация от президентската институция кога в кои държави се правят държавни посещения, за да се включи. Това се прави в целия свят. Лобизъм в цивилизованите държави е страхотно нещо, добави Бобоков.

Попитан защо се е интересувал от решението на Върховния съд за либийския танкер БАДР, за чиято собственост от 2 години се води съдебна битка между България и Либия, Бобоков коментира: „Този казус е много интересен, защото България скоро ще бъде обвинена за пиратска държава. Това не е мой казус. Единственият шанс на тези измамници е, че в Либия има гражданска война, но при първия мирен договор България ще бъде обявена в ООН за пиратска държава“.

Бизнесменът подчерта, че от 10 г. има бизнес с петролна компания в Либия. Затова и либийската страна се е обърнала към него, а той искал от решението на съда да се ориентира дали има смисъл да ходи в Либия и да разговаря със своите партньори.

По повод президентския секретар Пламен Узунов, който му праща предварително решението на ВАС, заяви: „Може да е имал връзки в деловодството на ВАС, откъде на знам. Както виждате, нищо страшно не се е случило. Считал го за свой приятел, виждали се през седмица-две и обсъждали злободневни теми. Той е интелигентен човек. Не съм го молил да лобира за мен, и да го помоля, той няма как да го направи, твърди Бобоков.

С Васил Божков Бобоков се познавал от 90-те, движили се в едни и същи кръгове, но нямали общ бизнес.

Бизнесменът отново отрече да има нещо общо с незаконния внос на отпадъци.

За брат си, който е в ареста, заяви, че е търпелив и корав българин. Бил обаче болен – с изкуствено коляно и мястото му не било в „онази дупка“. Ние сме момчета от село, виждали сме всичко, но идете да видите в какви условия живеят хората там, каза бизнесменът. Брат ми няма място в този зандан, в тази грозна дупка, добави той.

Ние сме Бобокови. Бобокови не бягат, ние се борим до дупка. Не ни е страх от правосъдие, това трябва да го знаят всички, предупреди още бизнесменът с обвинения от прокуратурата.