Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследват секретаря на президента Пламен Узунов и прокурора от Русе Николай Николов за търговия с влияние с бизнесмена, обвиняем за вноса на отпадъци

Съмнения за търговия с влияние породи една поредна порция есемеси, разменени между хора, облечени във власт, и крупен бизнесмен.

Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция и бивш вътрешен министър Пламен Узунов и русенският прокурор Николай Николов се разследват заедно с арестувания бизнесмен Пламен Бобоков за търговия с влияние, съобщиха от специализираната прокуратура в петък.

Данни за това са намерени в телефона на Пламен Бобоков, който се разследва и по делото за внос на отпадъци. Домовете на Узунов в София и на Николов в Русе бяха обискирани, след което двамата бяха доведени в Специализираната прокуратура за разпит.

В чатовете между тримата в приложението “Телеграм” стават ясни няколко неща. Първо,

Бобоков е

лобирал

Николай Николов

да бъде избран

за окръжен

прокурор,

но това не се случило. Второ, Пламен Узунов е изпратил на съименника си Бобоков проект на решение на Върховния административен съд по случая с танкера БАДР. Това нямаше да е особено интересно, ако не се е случило седмица преди магистратите да го публикуват и да влезе в сила. (Историята на “отвлечения” танкер виж долу.)

Освен комуникацията на обвиняемия Бобоков с президентския секретар и с прокурора, той е поддържал контакти и с президента Румен Радев, стана ясно от думите на прокурор Петър Белчев.

Бобоков и Радев са обсъждали концесия на пристанище “Бюкянан” в Либерия за срок от 25 г. Концесионер трябвало да е компанията на Бобоков “Приста порт”. Друга тема на разговор между двамата била, че президентът на Либерия проявил интерес от запознанството си с Бобоков заради изпращането на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия.

Всичко било обсъдено между двамата в писмена форма.

“Имам страшно

много контакти,

познавам много

хора. Това не е

престъпление

Премиерът също ми е приятел. Откривал е наш завод”, защити се Бобоков. Прокуратурата настояваше той да остане в ареста заради неплатена в срок гаранция от 1 млн. лв., но

съдът го остави

на свобода с

мотив, че парите

са внесени

“С Пламен Узунов сме приятели, нищо повече. Концесията за пристанище в Либерия няма нищо общо с българските власти”, каза още Бобоков, докато чакаше решението на съда, окован с белезници. 

Пламен Бобоков
Пламен Бобоков

Според него всяка нормална администрация винаги подкрепя предприемачите: “Знам, че искат да ме вкарат в ареста незаконно, аз съм си внесъл гаранцията”, допълни той

Освен с президента Пламен Бобоков е бил близък и с Васил Божков, стана ясно от изявлението на прокурорите по време на мярката за неотклонение в съда.

Разследващите

са намерили

снимки на

Бобоков с

Божков и жена

му Елена Динева

на яхта

Според Бобоков те са само приятели и нямат общ бизнес.

По-рано през юни прокуратурата съобщи, че при обиските в домовете и офисите на Бобокови е открита снимка на един от прокурорите по делото срещу Васил Божков с написана биография на гърба ѝ.

Докато се извършваха обиски в апартаментите на Пламен Узунов и прокурор Николай Николов в петък, от прокуратурата публикуваха части от разговорите им с Бобоков в “Телеграм”. От тях става ясно, че през ноември и декември м.г. Николов е молил приятеля си Бобоков да му помогне при избора за окръжен прокурор на Русе. Двамата обсъждат как по това време главният прокурор Сотир Цацаров пишел концепцията си за председател на антикорупционната комисия. Николов казва, че нямало да му е до него и Висшият съдебен съвет ще го избере по-лесно. 

Пламен Узунов
Пламен Узунов

Пламен Бобоков уверил, че има приятел на такава позиция, която да повлияе на избора. Той казва, че човекът му бил приятел от детинство. Привет. Надявам се, че още съм в играта, нали?, пише Николов на 26 ноември. Бобоков отговаря: 100%.

На 4 декември 2019 г. след явно гласуване обаче е назначен друг кандидат - Георги Георгиев, което води до нов разговор между Бобоков и Николов, в който приятелят от детинство е наречен “лъжец” и “комплексар”.

От чатовете между Бобоков и президентския съветник Узунов става ясно, че темата на разговор е либийският танкер БАДР, около който имаше скандали заради “отвличането” му на българска територия и спор между либийската държава и морската администрация у нас.

Има само проект на решението, Първо ще го видиш ти, Още не е подписано, пише Пламен Узунов в чат с Бобоков.

Разбрах, отговаря бизнесменът.

По-късно Узунов изпраща на Бобоков снимка с проект на съдебното решение по казуса. Тя е от 27 декември 2018 г. Пише и уточняващ текст: Това ще е в оригинал”. Оказва се прав, защото оригиналът е публикуван седмица по-късно - на 2 януари 2019 г., и тогава влиза в сила.

Предстои прокурорите да преценят дали в случая с русенския магистрат има основание да му се търси дисциплинарна отговорност. Сезиран е и главният прокурор Иван Гешев. “24 часа” потърси прокурор Николов и Пламен Узунов за коментар, но телефоните им бяха изключени. 

Част от комуникацията на бизнесмена с прокурора
Част от комуникацията на бизнесмена с прокурора

Президентската институция не е разследващ орган, съобщиха от прессекретариата на Румен Радев по повод замесването на името на Пламен Узунов с това на Бобоков.
“Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск. Отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура оставяме без коментар”, посочват още “Дондуков 2”.
“Специализирана прокуратура ще продължи разследването и ще ангажира наказателна отговорност на лица, които вършат престъпления, независимо от тяхното служебно положение, социален статус и политическа принадлежност. Съзнаваме, че това е единственият начин за възстановяване доверието на българските граждани в правосъдието и опровергаването на наложеното погрешно разбиране за недосегаемост от наказателни преследвания на определена група лица”, казват от държавното обвинение.
Пламен Узунов напусна сградата на прокуратурата малко след 20 ч в петък.
“Нямам от какво да се притеснявам. Както виждате - тръгвам си. Разпитан съм като свидетел. Дал съм каквото трябваше”, каза Узунов, след като излезе от прокуратурата. Той посочи, че познава Пламен Бобоков от 2 г. покрай служебни ангажименти. Според него се прави опит да се измести вниманието на обществото от по-важни теми.

Пловдивският полицай акостира на “Дондуков 2” след 100 дни като вътрешен министър

Кариерата на дългогодишния полицай Пламен Узунов стигна върха си през януари 2017 г., когато беше назначен от Румен Радев за вътрешен министър в служебното правителство с премиер Огнян Герджиков. Малко по-късно Узунов уволни главния секретар на МВР Георги Костов, когото наследи от Румяна Бъчварова. Посочи като повод, че натискал полицейски шефове да подават оставка. Костов пък пусна сигнал до прокуратурата, че Узунов и Герджиков го натискали да освободи поста и заплашвали да го дискредитират, ако откаже.
Румен Радев взе Узунов в администрацията на “Дондуков 2”. Вероятно защото го познава от времето, когато е в базата Граф Игнатиево, която е на пловдивска територия.
Месец след влизането му в екипа на държавния глава бяха публикувани снимки на пловдивчанина в униформа на нацист и мустачки като на Хитлер. Той се оправда, че са от новогодишно парти през 2003 г. Кадрите били сатирични, описа ги секретарят и посочи, че по план трябвало да е в костюм на медицинска сестра. За негова беда не му станал, затова се пременил като Фюрера.
Преди да заеме политически постове, цялата кариера на Узунов минава в МВР. Постъпва в пловдивската полиция през 1993 г. Преминава през редица длъжности, сред които началник на 2-ро районно управление в града и шеф на “Криминална полиция”.
През 2013 г. става директор на областната дирекция на МВР-Пловдив. Напуска по собствено желание през август 2015 г. В дните, преди да подаде оставка, пловдивската полиция е подложена на критики от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Поводът е катастрофа, при която полицаите не задържали автора на инцидента, не го тествали за алкохол и дрога, а го пуснали въпреки указанията на наблюдаващия прокурор.
Малко преди това имаше и скандал, че не упражнил достатъчно контрол върху районните управления в Асеновград и Първомай.
Узунов през 1990 г. завършва Националната търговска гимназия в Пловдив. Докато работи като полицай, успява да завърши бакалавър по специалноста “Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред” в Академията на МВР в София. През 2003 г. взема магистратура по право в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. След като напуска МВР, преподава във Висшия университет по сигурност и икономика в Пловдив и все още води лекции.

“Отвлеченият” танкер ни вкара във война с Либия

Скандалът с либийския танкер “БАДР” гръмна, след като на 21 декември 2018 г. екипажът му е сменен в присъствието на служители на Гранична полиция, а либийският капитан е принуден да напусне кораба. В същото време либийският флаг е свален и това предизвика напрежение с Триполи, където наричат случилото се “акт на пиратство”, отнасяйки случая към международните организации.
Танкерът е арестуван на бургаското пристанище след намеса на частен съдебен изпълнител по ипотека, внесена от българската фирма “Булгаргеомин” ДЗЗД, която пък претендира за стари вземания от Либия. Започват и дела между българската компания и либийската “Либиън Навигейтър Лимитед”, която е собственик на кораба.
Междувременно в Гърция също започва дело, защото ипотеката, представена от българската фирма при задържането на “БАДР”, е правена там. Оказва се, че документът, на базата на който започва цялата сага, е фалшифициран от Георгиос Лапас. В началото на март миналата година гръцката полиция арестува Лапас по искане на българската прокуратура. 

Николай Николов
Николай Николов

В. “24 часа” писа по случая “БАДР”, след като България беше въвлечена в международен скандал с предупреждението на Либия, че ще арестува всеки кораб с български флаг, който плава в нейни териториални води.
Случаят придоби световна известност и предизвика сериозно напрежение между София и Триполи. Наложи се премиерите на България и Либия Бойко Борисов и Файез Сарадж да разговарят по телефона за намиране на дипломатически изход от ситуацията.
Междувременно след смяната на екипажа танкерът напусна Бургас с фалшив панамски флаг, но заради последвалия международен скандал на 16 януари 2019 г. бе върнат отново на пристанището. В Панама също започна разследване.
С решението на Върховния административен съд, което Узунов е изпратил предварително на Бобоков, става ясно, че Морска администрация е осъдена заради незаконното превземане на танкера. Междувременно в Бургаския окръжен съд е образувано дело срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев за превишаване на правата му при въвод във владение на “Булгаргеомин” на борда на “БАДР”.
В момента либийският танкер все още е в акваторията на бургаското пристанище, а делото срещу Колев не е приключило. След неуспешни опити корабът да получи либерийски флаг сега фирмата се опитва да намери вариант през нов израелски корабособственик. Либия обаче предупреди по дипломатически път, че ако корабът бъде прехвърлен на Израел, това ще означава откровен акт на враждебност.