Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Моята грижа бе да имат покрив, храна

    и дрехи втора употреба, за останалото

    трябваше сами да поемат отговорност,

   признава майката на Илон Мъск

Ако децата ви не са свикнали с лукса, те оцеляват добре. Не е нужно да ги разваляте! Нека се грижат за себе си."

На 72 години Мей Мъск е чудесен пример за личен житейски и кариерен възход, както и още по-успешна реализация като майка. Тя с чиста съвест може да преподава изкуството на възпитаването на деца, тъй като е изградила като личност най-успешния млад изобретател Илон Мъск. Той , освен че е милиардер, наскоро направи пробив в Космоса, за какъвто НАСА и "Роскосмос" мечтаеха от 30 години.

Последователите на Мей Мъск в инстаграм надвишават 323 хиляди, но въпреки това тя остава в сянката на гениалния си син.

Мей познава бедността

и е предала на наследниците си благородния хъс с много труд да се стремиш към върха.

Тя е родена като Мей Халдеман в канадския Реджана през 1948 г. в многодетно семейство с пет деца, като има и сестра близначка. Когато е на две години, нейните родители решават да се преместят в Претория, Южна Африка.

Десет години прекарват в пустинята Калахари. За майка си и баща си Мей Мъск казва, че били авантюристи по душа и че семейството живеело доста бедно.

Това се оказва основен стимул за нея да развие силна мотивация да изкарва пари още от крехка възраст. Не се знае как е успявала да върши толкова неща наведнъж, но е постигала успех в абсолютно всичко.

"Петдесет години по-късно съм все така заета. Работата подмладява!", твърди Мей.

На 12 години Мей и нейната сестра близначка Кай работят като рецепционисти в клиниката по хиропрактика на баща си - дежурят както преди да отидат на училище, така и след като се върнат. Всеки ден.

В училище тя се определя за "научен нърд" и била толкова прилежна, че учителите й я молят да преподава математика в часовете на по-големите деца. В резултат на това тя е тормозена от учениците, докато нейната сестра близначка не се преборва с тях и налага протекциите си върху нея.

На 15 години Мей стартира кариерата си в модата, която започва през 60-те години с реклами за козметични марки и компании като Colgate.

Мей печели конкурси за красота

в родния си град и завършва като финалистка в Мис Южна Африка през 1969 г. Година по-късно се жени за Ерол Мъск, който е южноафрикански инженер, с когото се запознали още в гимназията. Двамата имат три деца: Илон, Кимбал и Тоска.

След девет години брак Мей се развежда със съпруга си, тъй като го обвинява в домашно насилие.

За да се грижи за децата си, тя работи като диетолог, като помага на пациенти - болни от диабет и с висок холестерол.

"Работих, за да има покрив над главата ни, храна в стомасите и дрехи на гърба ни - споделя Мей Мъск. - Децата ми трябваше да отговарят за себе си и да се съобразяват с работата ми, тъй като аз превърнах едната спалня в свой кабинет."

Мей възпитава децата си следвайки примера на нейните родители. Тя ги насърчава да бъдат независими, учтиви, честни, да работят здраво и да вършат добрини.

Жената подчертава, че

никога не се е отнасяла със синовете и дъщеря си като с бебета

Никога не ги е карала да учат.

Вкъщи те единствено я информирали какво учат. Тя нито веднъж не проверявала домашните им.

"Това бе тяхна отговорност", казва Мей Мъск. Според нея именно този урок по-късно много е помогнал и на тримата.

Според нея с напредването на възрастта те си останали същите - носели отговорност за своите решения и за бъдещето си и не се оплаквали, че някой друг им е виновен.

Илон, Кимбал и Тоска кандидатстват в университетите, които сами са избрали, и веднага подават заявления за стипендии и студентски заеми. Нито един от тях не искал да тежи на майка си, която работела усилено, за да имат покрив над главите си, храна, отопление и дрехи втора употреба.

Когато Мей ги посещава в университетските общежития, констатира, че условията са много лоши - матраци на пода, шестима студенти, мизерни условия, но нито едно от децата й нямало проблеми с това.

"Ако децата ви не са свикнали с лукса, те се справят и оцеляват добре - казва тя пред "Форбс". - Няма нужда да ги разваляте. След като сте сигурни, че децата ви са в безопасна среда, оставете ги да се грижат сами за себе си. Хората често ме питат как съм отгледала толкова успешни деца. Направих го, като ги оставих да следват своите интереси.

Ако предпочитат да започнат бизнес и смятате, че това е добра идея, подкрепете ги. Възпитайте ги добре, но ги оставете сами да решат какво искат."

Според нея правилото е, че когато те имат нужда - тя ги насърчава и им помага, когато й искат съвет - тя дава.

"Обичам децата си и се гордея с тях

- казва младоликата жена. - Най-големият - Илон, прави електрически коли, за да спаси околната среда, и изстрелва ракети. Кимбал отвори ресторанти във ферми, в които учи децата как да правят зеленчукови градини, особено тези от по-изостаналите училища. Тоска ръководи собствена компания за забавление, продуцира и режисира романтични филми от романи. Всички те имат различни интереси."

Това много й напомня за собствените й братя и сестри. Всички те тръгнали по своя път и родителите им с радост подкрепяли различните им интереси.

За Илон казва, че когато бил малък,

обичал да чете абсолютно всичко, но за разлика от нея не забравял нищо прочетено. Мозъкът му бил като компютър. Нарекли го Енциклопедия, понеже научил наизуст "Британика" и енциклопедията на Колиер.

Във времена, когато все още няма интернет, Илон се стараел да наизустява всичко. Затова много често му казвали, че е гениално момче.

"Първия си компютър получи, когато беше на 12 г. - казва майка му. - Беше 1983 г., а компютрите бяха много, много голяма новост. Той се научи да го използва и написа компютърна програма - BLASTAR, която всъщност беше игра. Показах го на някои студенти в моето училище по моделиране и те бяха изненадани, че той знаеше всички кодови пътища. Тези момчета учеха втора или трета година компютърни науки и бяха много впечатлени. Затова предложих на сина си да покаже играта в едно компютърно списание. Илон веднага изпрати BLASTAR в магазин за компютри и те моментално му изпратиха 500 долара. Не мисля, че знаеха, че е едва на 12 г. Година по-късно играта вече е представена на широката публика. Не разбрах какво ще продължи да прави."

Когато Илон и Кимбал стартират своята компания

за разработка на софтуер - Zip2, Мей посещава двете си момчета на всеки шест седмици. Двамата работят здраво, почти денонощно и постоянно летят между Източна Канада и Сан Франциско. Майка им, освен че им дала 10 000 долара (всичките си спестявания от работата в Торонто), им купува и хранителни стоки, мебели и всичко необходимо. "Каквото можех да си позволя", споделя тя пред Forbes.

В крайна сметка Мей се премества в Сан Франциско през 1966 г., за да бъде по-близо до децата си. Всъщност това е годината, в която тя публикува книгата си за хранене - Feel Fantastic.

За 50-годишния й юбилей Илон и Кимбал й подаряват малка къща играчка, като й обещават да й купят истинска, когато забогатеят. И Мей не трябва да чака дълго - това се случва, след като продават Zip2 на Compaq през 1999 г. за 307 милиона долара.

"Бях известна, докато Илон не стана известен", шеговито казва Мей Мъск пред The New York Times в интервю.

След като 13 г. гради кариера на модел и диетолог в Ню Йорк, Мей решава да отиде в Лос Анджелис, когато Тоска ражда близнаци. Вероятно за да помогне на дъщеря си, както е помагала и на синовете си.

Израснала в бедност,

тя прави изключително успешна визитка като модел, а освен това става известна и като един от най-изтъкнатите експерти по храненето по цял свят. Така, съчетавайки двете си големи страсти - мода и здравословно хранене, Мей Мъск, доказва, че за красотата няма граници и възраст.

Мей, чиято собствена майка е работила до 96-годишна възраст, още на 69-годишна възраст казва, че "едва запо