Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил и Методий са сложили началото на руската писменост според този плакат.
Кирил и Методий са сложили началото на руската писменост според този плакат.

Откровени лъжи, скочиха учени. Правителството обаче замълча, а Радев меко припомни, че преди година обяснил на Путин откъде са получили писменост

Нов начин да разпали скандал между София и Москва по темата “Кирил и Методий” намери Русия. Този път през изложба в Руския културно-информационен център в София, според която светите братя нямат никаква връзка с България, но вместо това са първи разпространители на просветата в Русия.

Изложбата бе открита в навечерието на 24 май и веднага породи възмутени коментари от български историци и общественици.

“Cвeти Кирил, пo прoзвищe Филocoф (827-869), и нeгoвият брaт Мeтoдий Мoрaвcки - рoдeни в гръцкия грaд Coлун, рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”, гласи представянето на изложбата в Руския център в българската столица.

Експонатите пък включват само руски документи от фондовете на Мocкoвcкия държaвeн oбeдинeн худoжecтвeн иcтoрикo-aрхитeктурeн и прирoднo-лaндшaфтeн музeй - рeзeрвaт.

Изложбата, кръстена “Извoрът нa cлaвянcкaтa културa”, изобщо не споменава приноса на България в разпространението на делото на светите братя.

Това събитие е политическа провокация, коментира историкът от Великотърновския университет проф. Милко Палангурски.

“За Кирил и Методий в изложбата на Руския културен център са написани откровени лъжи”, каза пред “Фокус” доц. Ваня Мичева от Института за български език към БАН.

България обаче нямаше официална реакция на провокацията. Неофициално дипломати коментираха пред “24 часа”, че учените са казали достатъчно на руснаците.

Президентът Румен Радев поднесе цветя пред паметника на Кирил и Методий с вицето си Илияна Йотова.
Президентът Румен Радев поднесе цветя пред паметника на Кирил и Методий с вицето си Илияна Йотова.
Посетители разглеждат изложбата.
Посетители разглеждат изложбата.

“Моя коментар го дадох миналата година от трибуната на Петербургския икономически форум в присъствието на президентите Путин и Си Дзинпин, на хиляди делегати от цял свят, на хиляди журналисти от цял свят, че от България Русия получи своята писменост, от нашите, българските, земи в Русия дойде и християнството, и старобългарският църковнославянски език”, коментира пък президентът Румен Радев, след като поднесе цветя на Паметника на Кирил и Методий в София в неделя. Той припомни, че руският учен акад. Дмитрий Лихачов нарича България страна на духа.

С остра позиция излезе единствено НФСБ на Валери Симеонов. Според тях изложбата е хибридна атака и е недопустимо да бъде допусната в центъра на София. Българската история все още носи “синини от бича” на руските историци – унизена, смачкана и манипулирана, гласи позицията на патриотите. Те поискаха намеса на ДАНС и прокуратурата.

Това не е първият скандал, провокиран от Русия в последните години.

През 2017 г. руският президент Владимир Путин навръх 24 май заяви на среща с тогавашния македонски президент Георге Иванов, че “24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която дойде у нас от македонската земя”.

Кирил и Методий са сложили началото на руската писменост според този плакат.

Миналата година организирана от руското посолство изложба “75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма” пък предизвика острата реакция на Министерството на външните работи.

Кирил и Методий са повод да бъдат отбелязани верността и родолюбието, каза пък посланикът на Русия Анатолий Макаров в поздрав до българите по случай 24 май. (24часа)

 

Професор Милко Палангурски, историк:

Хибридна война

срещу България

Външно трябва да реагира

ДИМА МАКСИМОВА

- Проф. Палангурски, какво ви възмути в изложбата на Руския културно-информационен център в София, която представя Кирил и Методий като руски просветители?

Проф. Милко Палангурски
Проф. Милко Палангурски
- При всеки национален български празник се измисля нещо, което да покаже отношението на великата северна империя към малките балкански държавици и по-точно към нас, българите. Това не е случайно. Винаги се намира различен начин българската страна да бъде провокирана по няколко такива щекотливи теми, за които всички българи имат общо мнение. Това показва отношението на бившия сюзерен към източноевропейските държави. Погледнато в по-далечен план1 това е

опит за контрол

върху историята

Балтийските републики са атакувани отново с идеята, че доброволно са се присъединили към Съветския съюз. На поляците им е обяснено, че Катин не е руско дело, а пактът Молотов - Рибентроп е едва ли не милосърдна акция, която е целяла да запази мира. Както виждате, атаката е срещу цялата Източна Европа. Но при нас се търси най-голямата дълбочина. Онова, което наричаме средновековна българска история, която е форматирала нашата нация и държава.

- Каква е целта на този скандал?

- Това е една нова имперска политика на контрол върху историческото минало, за да може да се управляват отделни политически акции на империята в сегашно време. Или както казваше Оруел: “Който контролира миналото, контролира настоящето”. Но онова, което се знаеше от всички и което аз съм чувал лично от посланика на Руската империя Керестеджиянц, когато четеше словото на вече болния акад.Лихачов в аулата на университета през 1999 г., онези знаменити думи за държавата на духа вече не е руска политика. Сега политиката е друга, на нас просто ни се обяснява. И най-интересното е, че българските политици си заравят главата в пясъка и мислят, че няма никаква промяна. Има промяна и тя е много целенасочена. И затова трябва да се реагира. Тук става въпрос за ерозия на онова, което ние наричаме историческо минало, онова, което ние смятаме за наш отличителен белег, за който има единодушие в обществото. Виждате, че

ударът е много

точен

Който познава империята и нейната история, знае, че в руската дипломация няма нищо случайно. Всичко това е премерено, достатъчно дълбоко мислено. В руското външно министерство работят много добри, много подготвени специалисти, а не аматьори. Те познават българската история, познават източноевропейския свят и неговите болезнени точки и една по една те се използват. Така че тук вече въпросът не опира до това какво признава и какво не признава, въпросът е вече сблъсък. Това е елемент на хибридната война. Не обичам този термин много, но е така. Има хибридна война срещу България, както и срещу всички останали източноевропейски държави.

- Как според вас трябва да реагират българските политици в този момент?

- Аз не искам да изземам функциите на външно министерство, защото не съм дипломат, нито нося политическата отговорност, но външно министерство има достатъчно дипломати, които са изключително наясно какво трябва да се направи. Просто трябва да се реагира. Какъв ще бъде начинът, как ще се реагира на дипломатическо ниво, как ще се реагира на другото ниво, което наричаме общественополитическо и културно, това вече е тежката отговорност на българските политици. Те трябва да си я носят, след като са получили доверието на българския избирател, но трябва да реагират - в това съм абсолютно сигурен.

Във вътрешнополитически план българските политици трябва да премахнат най-накрая тоя евфемизъм от празника на българите, наречен славянска култура и писменост. Първо, защото тази писменост не се ползва само от славянски народи, и второ, защото

кирилицата е

българска

рожба,

направена по поръка на българската държава, ако щете, с нейното финансиране, от остатъците на Кирило-Методиевите ученици, за да се направи българска държавност със свой държавно творчески език. Ние някак евфемистично по времето на прехода между тоталитаризъм и новото време, за да не обиждаме този или онзи, закачихме това “славянски култури” и “славянски езици”, от което в крайна сметка няма нужда, защото още от деца сме учили едно: това е празникът на българските букви, друг народ го няма.

Значи ние сме имали нужда от този празник, направили сме го, всички сме го прегърнали, празнуваме го и го приемаме за част от това, което се нарича българско национално самосъзнание. Е, при това положение какво повече е нужно на българските политици, за да променят названието на 24 май?

Посолството: 24 май

е общият ни празник

“Делото на светите братя Кирил и Методий е от огромно историческо значение: те създават азбуката, утвърждават правото на славянските народи да използват богослужебни книги, преведени на разбираемия за тях език, който ще заеме място сред свещените езици. В Русия дълбоко се уважава делото на светите братя и техните ученици. И в нашите дни ги почитат като просветители, техният подвиг е дал голям тласък включително и за развитие на руската култура и литература. Именно затова смятаме 24 май за общия ни празник”.

Този коментар дадоха от руското посолство в България по повод предизвикалата скандал изложба за Кирил и Методий на Руския културно-информационен център в София. (24часа)