Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хора с увреждания сигнализират за терор от колектори по време на извънредното положение.
Хора с увреждания сигнализират за терор от колектори по време на извънредното положение.

По време на извънредното положение те имат забрана да събират дългове, но инвалиди сигнализират за терор

88-годишен сляп и глух дядо не издържал на напрежението и се самоубил в средата на март

Не спират да звънят, влизат в дома ти, използват насилие и сплашват, казва Рени Григорова

Bъпреки че по време на извънредното положение държавата забрани на колекторските фирми да събират дългове, те продължават да тероризират хората, особено тези с увреждания. Това сигнализираха пред "168 часа" разтревожени майки на инвалиди, които вече не могат да се справят със заемите.

“Основният проблем е, че те тормозят хората постоянно

с методи от мутренския период

през 90-те години - споделя Рени Григорова, майка на дете с увреждане. - В момента се обаждат инкогнито на длъжника. Ако не могат да се свържат с него, звънят и на роднините му. Знам за случаи, в които влизат нощем в дома им, за да ги сплашат, използват насилие и психически тормоз. Държат ги в офиси, докато не обещаят, че ще платят. Другият проблем е, че разполагат с всички лични данни на хората, но не работят конфиденциално.”

Рени Григорова се грижи за сина си Стефан, който е с множество увреждания.
Рени Григорова се грижи за сина си Стефан, който е с множество увреждания.

Тази информация се потвърждава и от председателя на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски: “Дори в ситуацията, в която се намираме, тези компании продължават да работят и да тормозят гражданите. Те осъществяват психически и телефонен тормоз, след което заплашват със саморазправа. Над 1,5 млн. българи дължат повече от 3 млрд. лв. на колекторски фирми заради неизплатени дългове, лоши кредити или непокрити сметки.”

Големият проблем е, че по-голямата част от тези хора са социално слаби и с увреждания.

Липсата на пари

ги кара да влязат в порочния кръг на заемите, от който трудно се излиза.

Причината обаче е напълно разбираема. Инвалид над 18 г., получава пенсия от 159 лв. Евентуално с добавки за чужда помощ 99 лв.

“Новият Закон за личната помощ позволява на родителя да е асистент и да взема минималната за страната работна заплата, която се определя по броя часове на ден - обяснява Рени Григорова. - Ако детето е под 18 г. и в голямата група инвалидност от 90 до 100%, получава чисти 930 лв. Ако е с по-нисък процент, ще вземе от 250 до 450 лв. Парите са изключително малко, защото лекарствата на хората с увреждания са скъпи. Отделно им трябва рехабилитация, инхалиране и др., които се плащат на час. Стоматологът взема по 100 лв., защото им поставя пълна анестезия. При тях няма как. Именно затова трябва да се въведе Законът за социалните услуги, чрез който тези неща ще станат безплатни. Затова на този етап хората нямат друга алтернатива, освен да си гледат порасналия инвалид чрез кредити.”

С помощите от държавата, разбира се, трябва да се покриват и разходите за храна и битови сметки, което е непосилно.

Инвалидите истински се зарадваха, че

ще си отдъхнат малко от

висящите заеми

по време на пандемията. На 11 май стана ясно, че още два месеца няма да има наказателни лихви за длъжниците, които са изтеглили заеми от фирмите за т. нар. бързи кредити или имат задължения към колекторските фирми.

Въпреки това обикновено лихвите са доста над минималните в България и

сумата за

връщане расте главоломно,

а мъченията не спират. Рени Григорова подчертава, че хората с увреждания имат и друг проблем.

“Често телефонните оператори създават фалшиви договори на инвалидите или социално слабите, които започват да бъдат тормозени от колекторите, без да ги интересува, че това е измама - обяснява тя. - Първо ги тормози компанията, след това колекторското дружество. Ако и то не свърши работа, нещата се прехвърлят на частен съдия-изпълнител, който пуска изпълнителен лист, чрез който да се вземе дължимата сума или да се изнесе имущество. Интересното е, че за това ЧСИ вземат консултантска комисиона от 600 до 1000 лв.”

Подобно издевателство принуждава 88-годишен човек сам да сложи край на живота си.

“Асен Стоянов не виждаше и не чуваше - споделя Рени. - Живееше сам в село близо до Трън. Той имал абонаментен план за домашен телефон, но преди 2 години пристига писмо, че има друг номер с нов план, за който той изобщо не знае. Разбира се, не го плаща, защото не е негов, но тормозът започва. Когато синовете му отиват да го видят преди няколко месеца,

той им признава,

че не му се

живее повече,

и им показва писмата от ЧСИ и колекторската фирма. Бил много задлъжнял. Децата му сигнализират в полицията, която започва да води разследване, но занемарява случая. Опитват се да намерят помощ и от кмета, но и той не направил нищо. Малко след началото на извънредното положение дядо Асен не издържа на напрежението и се самоубива. Намериха го обесен в къщата му.”

Фаталната смърт обаче не спира колекторските фирми. Те продължават да тормозят хората, като единствената цел е да приберат парите.

“Аз имах същия проблем с моя син Стефан и въпреки че доказах, че това е измама, те не спират да ме притесняват - казва Григорова. - Дори преди известно време отново ми звъняха. Бяха му направили фалшив договор и аз разбрах, като дойде колектор, за да си търси парите. Намерих коя е фирмата и чрез прокурорска заповед забраних да доближават къщата ми.

След това със съдебно решение доказах, че това е измама, но те продължават да ме тормозят, защото се води неприбран дълг към оператора и всеки път трябва да доказвам, че не дължа нищо. Това е масова практика. Подобен е случаят и с отец Рафаил, купил няколко карти на промоция за деца сираци, които са в домове с умерена умствена изостаналост. Тези места се подпомагат от манастирите. В един момент договорът се разваля и вместо да ги прекратят, телефонният оператор

ги дава по-единично на съдия-изпълнител

Започват да го въртят нонстоп, но и той като мен не спира да се бори с тях.”

Още по-тежка е ситуацията с родителите, които са влезли в порочния кръг на кредитите.

“Наскоро събирахме пари за баба на две деца, едното с церебрална парализа, напълно неподвижно, на които щяха да им вземат къщата - посочва Григорова. - Майката почина от рак и тя започна да се грижи за тях. Много й е трудно и затова започна да задлъжнява на бързи кредити и банка. След тормоза от колекторската фирма се появи ЧСИ, който каза да се преведат парите,

или ще вземе жилището

Няколко майки събрахме пари и когато ги отнесохме, съдийката каза: “Видяхте ли, че като се напънете, можете да намерите парите.” Това е безчовечно, но тези случаи са хиляди, особено с майки по селата, които нямат доходи и са с десетки заеми.”

Точно такъв е казусът й с Делянка от село Дрен, която се грижи за 32-годишната си дъщеря с тежка церебрална парализа и забавяне в развитието.

“Има задължения към над 20 фирми

за бързи кредити

и банки - разказва Рени. - Има изпълнителни листове от двама частни съдебни-изпълнители, които й запорираха всички помощи. Известно време нямаше никакви доходи освен минималния, с който се опитва да живее. Не може да работи, защото няма кой да се грижи за детето й. Полицията се опита да помогне, но без резултат. При нея, както и при дядото от Трънско започват притеснения в дома. Това доведе до чести епилептични пристъпи на дъщеря й. Делянка иска да погаси задълженията си, но просто няма как.”

В подобна ситуация се намира и 6-членно семейство от Радомир. Последното им дете се ражда с увреждане. Нямат много пари и затова започват да вземат кредити.

Броят им вече е 7

Бащата работи на свободна практика като електротехник, но не печели много. Понякога взема само по 5 лв. за сменен контакт. Постоянно ги тормозят колектори и ЧСИ, а сега и държавата си иска неплатените осигуровки.

“Факт е, че хората без доходи или нисък интелект се поддават на изкушението - категорична е Рени Григорова. - Но колекторските фирми са изключително безмилостни. По-големите компании наемат чужди дружества за тази работа. Проблемът е, че за тях няма конкретен закон, а само наредба.

Затова аз пропагандирам да

се вкара частният фалит,

който Мая Манолова внесе в парламента, но не се прие. Чрез него ще могат да се покрият давностите и няма да се стига до тормоз на колекторите. Ако един човек обяви частен фалит, ще има възможност на социален минимум. Това е минимален доход, чрез който хората да не останат на улицата. Чрез него може да отделяш по 5 лв. за задължение, но то ще е сигурно и няма да се трупа.”

Едла ли обаче законът за частния фалит скоро ще бъде одобрен и гласуван. Дотогава социалнослабите и хората с увреждания ще са подложени на терора на колекторите, от който няма кой да ги защити.