Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рени Григорова
Рени Григорова

Когато се роди такова бебе, лекарите предлагат да го оставиш

l Рени Григорова получава 4 инсулта покрай отглеждането на рожбата си

Рени Григорова, която миналата година поиска евтаназия за себе си и сина си, бе категорична пред "168 часа", че все още не се е отказала от желанието си.

"Позицията ми е доста крайна, но досега никой нищо не е направил за мен и за детето ми - разказва Григорова. - Единствено екипът на Мая Манолова вече втора година ни отпуска еднократна сума, тъй като

синът ми Стефан получи микроинсулт

и беше необходима рехабилитация."

Въпреки това тя продължава да се бори за живота на детето си и постоянно изпраща писма до институциите.

Синът на Рени Григорова - Стефан
Синът на Рени Григорова - Стефан

"Писах отново на премиера Бойко Борисов с посланието, че дивите животни и уличните кучета имат повече права от хората с увреждания - разказва Григорова. - Потърсих помощ от няколко институции, но не получавам отговор. В този списък е и европредседателството. Сега се правят нови законопроекти, но не знам дали ще помогнат."

Според нея обаче детето й може да не доживее промените в законодателството ни.

"Стефан всеки ден получава кризи. Той е на ръба - разказва Григорова. - Има аутизъм, епилепсия, дълбоко забавяне в развитието, хипертония, диабет и вече диабетно стъпало, наднормено тегло и др."

Момчето получава задушаване при раждането, а последствията са 3 мозъчни оттока и 50 дни между живота и смъртта.

"Когато се роди такова дете, лекарите първо ти предлагат да го оставиш на държавата - споделя майката. - Подписваш декларация и си раждаш второ дете. Аз обаче реших, че трябва да се боря за живота на Стефан."

Тя прави всичко възможно, за да го стабилизира до нормално ниво за неговите увреждания. Всичко обаче се срива, когато той навършва 18 години.

"Тогава една доцентка му даде лекарство, което не беше за него - спомня си Григорова. - Започна да го пие и за 1 месец от 60 кг стигна на 100 кг. След това продължи да качва, без да се храни. Но това го срина тотално. Всички подобрения изчезнаха."

В такава ситуация подобен стрес рано или късно се отразява и на самата майка.

"Повечето от родителите наистина се инвалидизират покрай децата - споделя Григорова. -

Аз съм преживяла 4 инсулта

Имах и мъж, но той каза, че не може да издържа, и го освободих от тежестта."

През 2008 г. е първият мозъчен кръвоизлив със спукана аневризма. 2 месеца по-късно тя прави втори спонтанен инсулт. В годините прави още 2, като последният е преди 2 години. По тази причина Рени също се води инвалид.

Тя също е мислила да замине в чужбина, но състоянието на Стефан не го позволява.

"За да отидем, трябва

да упоят детето ми като диво животно

- разказва Григорова. - Да ни придружава медицински екип, а в другата държава да бъдем посрещнати от друг, който да извади Стефан от упойката. Това е много сложен процес, защото той не излиза от нас. Рискът за живота му е голям."

Освен проблемите с лечението на сина й, Рени, както и останалите майки се сблъсква с хроничния недостиг на пари.

"Трудно е. Неговата пенсия е 235 лв., а само токът ни през зимата е 305 лв. - разказва Григорова. - Цялата негова пенсия и част от моята отиват там. Майка ми ни помага с нейните помощи, въпреки че не е длъжна. Само лекарствата му струват около 150 лв., като касата не поема почти нищо."

Тези разходи обаче не са единствените. За да живеят нормално, на Рени и сина й са нужни храна и дрехи.

"Добри приятели

ни помагат

да намираме облекло, защото Стефан е страшно труден на обличане с тези килограми - споделя майката. - Той не може да носи нещо с колан като панталон например. Трябва да е анцуг, да е меко и удобно, защото се подсича като малко дете. Всъщност Стефан е едно бебе с размерите на огромен човек."

Въпреки трудностите Рени ще продължава да се бори за живота на сина си.

Четете още:

Майка към президента: Позволете да бъдем евтаназирани със сина ми!