Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вече 25 години няма никаква следа от изчезналия Гедун Чоеки Нийма, който е XI Панчен лама, вторият по ранг религиозен водач в тибетския будизъм. Днес духовникът, който според преданията се преражда като Далай лама, щеше да е на 31 години.

Оцеляла е само една негова снимка, когато е бил на 6 години.

Снимката на духовния водач отпреди 25 г.
Снимката на духовния водач отпреди 25 г.
Детето е с розови бузки и безизразен поглед, пише Би Би Си. То пропада вдън земя заедно със семейството си три дена след като е признато от върховния лидер на Тибет за новия Панчен лама. Това се случва на 17 май 1995 г. През годините са правени компютърни модели как би изглеждал сега, но никой не го е виждал. Наричат го най-младия политически затворник.

Защо изчезването

му се смята за политически въпрос?

Тибет се смята за независима държава, след като векове наред е била васална на Пекин. Той от своя страна твърди, че планинският район е част от континенталната част на Китай. Спорът е за контрола върху тази територия. Далай лама, който внезапно напусна Тибет през 1959 г., е алтернативен център на власт, признат от тибетците, които отказват да приемат върховенството на Пекин.

Комунистическата партия не иска Панчен лама да получи същата власт като висшия религиозен водач и да се превърне в още една пречка пред владеенето на Тибет. След като Гедун Чоеки Нийма бе похитен, Китай избра собствен Панчен лама чрез лоялните си будисти – Гаялсен Норбу, който обаче не е признат от множеството тибетци.

Според будистките вярвания Далай лама и Панчен лама са тясно свързани,

като и двамата са различни проявления на преродения Буда на Земята. Буда на съчувствието е Далай лама, а Буда на безкрайната светлина е Панчен лама. Именно заради това се подкрепят взаимно и когато почине единият от тях, другият има права според религиозните норми да припознае кой е прероденият му наследник.

Затова днес Панчен лама е особено важен и за Тибет, и за Китай. Той ще има последната дума кой ще бъде новият върховен религиозен водач, когато днешният 84-годишен Далай лама си отиде. Пекин смята, че много по-лесно ще подчини планинския район, ако той не бъде обединен зад една толкова харизматична фигура като Тензин Гяцо.

Тибетците се опасяват, че е много вероятно един

чрез своя алтернативен

Панчен лама

Алтернативният Панчен лама, признат от Пекин
Алтернативният Панчен лама, признат от Пекин

Китай да посочи

и алтернативен Далай лама.

Сигурно е, че на Гедун Чоеки Нийма няма да му позволят да присъди кой ще бъде новият прероден върховен лидер. Ако не успее по някакъв начин да се освободи. Той изчезва през 1995 г. заедно със семейството си – баща му, който е лекар, и майка му, която е медицинска сестра.

Откакто е отвлечен, новините за състоянието му са откъслечни и непотвърдени от независими източници извън официален

Китай, който казва, че пази момчето от съображения за сигурността му.

Тибетците използват годишнината, за да призоват Панчен лама да бъде освободен. Но само китайските власти знаят къде се намира той. И вече четвърт век пазят тайната. Затова днес надеждите, че ще кажат истината, са много малки.

"Настроението ни е мрачно", призна Сонам Церинг Фраси, представител на тибетското правителство в изгнание в Лондон. За тези, които настояват Панчен лама да бъде освободен, това е обяснимо.

Групата на ООН, която се занимава с насилствените изчезвания на хора, се опитва да разбере какво се е случило с Гедун Чоеки Нийма вече 25 г., но без особен успех.

Преди няколко седмици представителите на групата заявяват пред Би Би Си:

"Китайското правителство ни е отговаряло няколко пъти, но информацията е недостатъчна, за да се изясни случаят и затова той остава отворен". През 2013 г. екипът поиска да посети Китай. 6 години след това – в края на 2019-а, отговор на тази заявка няма.

Правителството отказва да коментира

каквото и да било за изчезналото момче, не си прави труда дори и да отрече, че е отвлечено. Още преди 25 г. властите заявиха пред групата от ООН, че "не е имало изчезване или отвличане на семейството на преродено дете".

Твърдят, че информацията е изфабрикувана от групата около Далай лама. През следващата година – 1996-а, версията се променя. Китай казва, че няколко безскрупулни лица са се опитали да отвлекат момчето зад граница. Родителите му в желанието си да го предпазят са поискали от Пекин закрила и тя им е била предоставена.

Гедун Чоеки Нийма и семейството му живеели нормален живот и не искали да ги безпокоят, повтаря често официален Китай. Понякога негови представители признават, че не всичко е толкова безоблачно. През 1998 г. съобщават, че майката на Панчен лама е в затвора, макар и да не разкриват в какво се състои вината й.

Разпространяват се най-различни информации. През 2000 г. тогавашният британски външен министър Робин Кук излиза с изявление, че официални представители на Обединеното кралство са

видели две снимки в Пекин, за които се твърди, че са на Гедун Чоеки Нийма.

На едната детето играе тенис на маса, на другата – пише китайски йероглифи върху дъска. На британците им е било позволено само да погледнат фотосите, но не са им позволили да ги вземат. Няма потвърждение наистина ли това е изчезналият Панчен лама.

През 2007 г. репортер на Би Би Си чува китайската версия, че момчето иска да живее на спокойствие и да не го безпокоят и от тибетски представители.

Последната информация според тибетското правителство в изгнание, което се намира в Дхарамсала в Индия, е отпреди две години. Тогава Китай съобщава на ООН, че Гедун Чоеки Нийма живее нормален живот и работи. Властите отказват да кажат нещо повече.

Професор Джереми Саркин, който от 2008 до 2014 г. е бил в работната група на ООН за насилствено отвлечени лица, смята, че Пекин е виновен за изчезването на Панчен лама в противовес на изискванията на организацията за човешките права.

“Трябва да

ни позволят

да видим дали

се чувства добре”,

казва той.

Според изследователя на Тибет Робърт Барнет китайските власти не са успели да подчинят планинските жители на района, но това не означава, че 1,4 милиарда китайци не вярват, че са прави. Преди две години Далай лама заяви, че е чул от достоверен източник, че Панчен лама

все още е жив,

но оттогава нищо не се случи, нито информацията беше потвърдена. Тогава върховният религиозен водач добави многозначително, че в будистките традиции понякога прероденият Панчен лама приема повече от един образ, при това невинаги човешки.

Снимката на малкия Гедун обаче е закачена в манастирите и къщите на тибетците. Те се молят пред него. А ако не могат, се прекланят пред фигурата на предшественика му – десетия Панчен лама. Неговата история също е много странна.

Той умира при мистериозни обстоятелства

през 1989 г.,

след като ръководи семинар по будистки въпроси. Официалната версия е, че става дума за сърдечен удар, но има тибетци, които подозират, че Китай го е отровил.

Гедун Чоеки Нийма е роден три месеца след смъртта му и е избран между три деца. Шефът на комисията, която е търсила из цял Тибет преродения Панчен лама – Чадрел Ринпош, също изчезва като момчето. Той е монах от манастира Ташилхунпо, където е седалището на втория в йерархията духовен водач.

Следите му заедно с тези на асистента му Жампа Чунгла се губят от 14 май 1995 г., когато Далай лама признава новия си подгласник. Двамата са

забелязани последно на летище Чънду в провинция Съчуан

в Китай. На 21 април 1997 г. става ясно, че съдът в Шигаце е осъдил Чадрел Ринпош на 6 години затвор. Обвинен е, че се е опитал да разцепи страната и е предал държавни тайни, както и че работи за Далай лама в търсене на XI Панчен лама.

Той е трябвало да излежи присъдата си до 13 май 2001 г., но няма достоверна информация къде се намира и в какво здравословно състояние е сега. Бившият му сътрудник Жампа Чунгла е арестуван също за участие в комисията по намиране на преродения духовен лидер. Неговата присъда е 4 г. затвор и 2 години отнемане на политическите права. За него също

няма данни какво се е случило след края на присъдата.

Радио "Свободна Азия" цитира Тензин Дордже, шеф на комисията за религиозни свободи на САЩ, че в пика на пандемията от коронавируса опасенията за живота и здравето на Панчен лама се засилват още повече. Настоява Китайската комунистическа партия да излезе със съобщение по телевизията за състоянието на духовния тибетски водач и да потвърди, че е жив.