Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Понякога един на пръв поглед дребен детайл може да набере сила като снежна топка по стръмен склон и да предизвика световна сензация. Нещо подобно се случи на Садио Мане, който влезе в полезрението на феновете по цялата планета заради счупения си телефон.

Бдителен фотограф снима тежко очуканата джаджа в ръцете на суперзвездата на "Ливърпул" и така отвори Кутията на Пандора. Феновете направо не можеха да се начудят как си позволява толкова популярен футболист да се появява на публично място с телефон, който направо е за боклука.

И така от дума на дума наяве излезе историята на сенегалеца, която буквално монтира ореол на светец върху главата му. Сега всички говорят за неговата невиждана ненавист към всички луксозни играчки, които предлага високотехнологичната ни епоха. Вместо да си купувал къщи, яхти, коли и жени, Садио Мане инвестирал припечелените с честен труд пари в родния си град Бамбали в Сенегал.

Оказва се обаче, че истината е някъде по средата. Мане обича скъпите коли и в гаража си пази екземпляри за стотици хиляди евро. Но и отделя голяма част от спестяванията си, за да строи болница и училище на родна земя. Което не е малък повод за възхищение, като се има предвид как мнозинството от другите звезди във английската Висша лига мислят единствено и само за

собствените си удоволствия

"Не си позволих да забравя откъде съм тръгнал. Едно време заминах за столицата с дрехите на гърба си и се явих на първата тренировка със скъсани обувки. Сега ми е лесно да си купя всичко, което пожелая, но не изпитвам нужда да харча насила парите си", твърди крилото, което има основна заслуга за невероятния победен поход на "Ливърпул" в последните месеци. Относно случката със счупения телефон той простичко обяснява, че все още върши добра работа, а и бил подарък от съотборника му Жоржиньо Вейналдум.

"За какво са ми диамантени часовници или два самолета? С какво ще помогнат те на мен или на света, в който живея", обяснява своята житейска философия Мане.

Той е от малцината футболисти, които

наистина опитват

да променят света

Не целия, защото това е невъзможно, но една малка частичка от него. Преди миналогодишния финал в Шампионската лига Садио купува 300 фланелки на "Ливърпул" за хората в роднияси град Бамбали. Не се съмнявайте, че всички са разграбени като топъл хляб.

"Почувствах се щастлив, когато ми пратиха снимки на децата от моя град, които се бяха уредили с фланелките на моя тим. Всички се усмихваха безгрижно. Какво по-хубаво може да видиш на този свят?", разказва Мане, който съвсем не се ограничава само с еднократните подаръци, колкото да залъже съвестта.

Когато вече се е почувствал достатъчно заможен, Мане инвестира немалка сума пари, за да бъде построена джамия в неговия град. След това дава пари да бъде изградено училище, а после инвестира и в строежа на болница. И дори миналото лято отиде лично да провери как вървят строителните дейности. Появяването му в Бамбали се превърна в събитие от общонационално значение. Към малкото градче прииждат тълпи от цял Сенегал, които искат да се докоснат до футболиста, превърнал се в символ на успеха. Налага се армията да се включи в опазването на всенародния любимец.

Той самият не бяга от любовта на хората. По време на разходката в стария квартал често спира

да си говори и да

се снима с феновете

По абсолютно същия начин се държи и в Ливърпул. Младо семейство го засича в супермаркета и го моли за снимка. Струващият десетки милиони евро играч гушка бебето, говори си с родителите и накрая търпеливо изчаква фотосесията.

"Всички бяхме учудени, когато го опознахме какъв човек е. На терена прави чудеса, а в съблекалнята рядко ще чуете гласа му. Вероятно всички го харесваме толкова много и заради пословичната му скромност", разказва играч на британския грант, който тази година е сигурен шампион. Мане е сред главните "виновници" за дълго чакания успех, но не очаквайте да се сбута с останалите звезди и да си припише главната заслуга.

В отбора го знаят като точно момче, което е готово да отстъпи в името на общия просперитет. Точно това се случи с идването на Мохамед Салах. Египетската звезда играе отляво и това наложи Мане да бъде преместен отдясно. Вместо да мрънка, той отиде на новия си пост и

продължи да прави чудеса в атака

Нещо повече. Треньорът Клоп го задължи да работи за отборната игра и да отстъпи главната роля на голаджията Салах. И тогава никой не го чу да мрънка. Дори когато се сблъска с явни несправедливости, Мане предпочита да отстъпи и да продължи напред.

И не че няма "Бентли" за 100-200 хиляди евро. От време на време го кара за кеф, но по-често пътува с далеч по-невзрачната служебна кола. Такъв си е Садио - тих, скромен, жертвоготовен, изчезващ вид в съвременния футбол.