Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Парламентът одобри на второ четене изменения в редица данъчни закони, предаде БТА.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се изменят Законът за данъците върху доходите на физическите лица, Законът за местните данъци и такси, Законът за ДДС. Повечето от измененията влизат в сила от 1 януари 2020 г. Второто четене на промените ще продължи и утре.

С измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвеждат нови правила за данъчно облагане в случаите на трансфер на активи/дейност от Република България към друга част на същото предприятие извън страната. Приети бяха и промени по отношение на данъчното облекчение за преотстъпване на корпоративен данък на земеделски производители.

От БСП предложиха ваучерите, които се раздават за храна, да важат и за нощувки, но текстът беше отхвърлен. Искаме да дадем възможност на работниците за избор за какво да харчат ваучерите, обясни Христо Проданов и отбеляза, че в момента те се харчат за храна в големите търговски вериги. Той посочи, че на годишна база това са 1500 лева, които са достатъчни семейството да плати лятната си почивка в някой от българските курорти.

С промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се намалява административната тежест при ползване на данъчни облекчения за лица с намалена работоспособност, за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, като отпада задължението към годишната данъчна декларация да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите, удостоверяващи направените вноски по реда на КСО.

След дебат бяха отхвърлени предложенията на БСП за въвеждане на прогресивно подоходно облагане и за премахване на данъка върху доходите от трудови правоотношения на млади хора до 26 г., за да могат по-лесно да започват работа.

В Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/ се възстановява подаването на данъчна декларация за облагане с данък при безвъзмездно придобиване на имущества, различни от недвижими имоти, ограничени вещни права върху недвижими имоти и моторни превозни средства. Служител на общинската администрация ще образува служебно партида за придобито по наследство превозно средство въз основа на данните, налични в общината и в регистъра на населението, в случай, че не е подадена декларация за притежавано превозно средство в законоустановения 6-месечен срок. Предвижда се физическите лица, включително едноличните търговци, които са задължително регистрирани при доставки на услуги, и данъкът, за които е изискуем от получателя по Закона за данък върху добавената стойност и които осъществяват дейности, посочени в патентните дейности към ЗМДТ, да се облагат с годишен патентен данък.

Отхвърлено беше предложението на ДПС да не се събират месечни такси от родителите и настойниците за ползване на детски ясли и градини. Текста подкрепиха от БСП с аргумента, че тази мярка ще струва само 66 млн. лева, а ще подпомогне младите семейства.

С промени в Закона за ДДС се регламентират случаите на неприсъствено плащане с кредитна или дебитна карта по продажби/доставки на стоки или услуги. Допуска се вместо фискален или системен бон, по електронен път да се издава и предоставя на получателя документ за продажбата. Не беше прието предложението на БСП за намаляване на 5 процента на ДДС за месо, мляко, брашно и хранителни продукти от брашно.