Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мистериозни наранявания говорят за необичайна сила, с която са премазани част от телата

Загадъчно загиналите деветима млади скиори с Игор Дятлов през януари 1959 г. в Урал са се шегували, че тръгват на поход, за да издирват йети. Днес, 60 години по-късно, версията, че именно срещата с него е причинила загадъчната им смърт, отново е актуална, макар че снежният човек едва ли би се сетил да връзва с въжета или белезници хора и да ги държи за заложници.

Макар и да е най-недостоверната версия, в дневниците на групата може да се открие една весела листовка от 1 януари 1959 г.: "В последно време в научните кръгове тече оживена дискусия

за съществуването на снежния човек

По последни данни той обитава северен Урал, в района на планината Отортен", е записал екипът на Дятлов. Отстрани младежите са отбелязали, че са на

семинар

"Любов и туризъм",

който практикуват в палатките.

Оттогава стотици алпинисти, изследователи и журналисти се опитват да разгадаят каква е причината за мистериозната смърт на деветимата младежи.

Тези дни в разследване на в. "Комсомолская правда" специалист за първи път твърди, че йети или огромно същество може би е най-вероятният убиец на скиорите.

Преди 60 години 9 руски младежи тръгват на поход в Северен Урал под ръководството на Игор Дятлов. Палатката им е открита месец по-късно разсечена. Пет от тела са намерени в радиус от 1,5 км около нея. Труповете на останалите четирима са открити месец по-късно. Все още е загадка защо са бягали без дрехи и обувки,

само по бельо

и чорапи

Някои са със счупени черепи, други с наранявания в гръдния кош, а очите на 21-годишната Людмила и 38-годишния Семьон са извадени.

Останалите са загинали от замръзване, тъй като са били принудени да избягат от палатката си посред нощ по бельо.

Според руската медия водещ специалист е разкрил, че раните на двама от младежите изглеждат сякаш са нанесени от някакво "огромно същество". В сравнение с него младежите са били като деца.

Изследователят помолил за анонимност заради екзотичната версия, но е категоричен, че Людмила и Семьон са загинали, тъй като

някакво

огромно същество

ги е стиснало прекалено силно през гърдите.

"Това става, когато някой човек здраво ви притисне в прегръдките си - твърди ученият. - Подобно нещо се случва, когато възрастен, без да изчислява силата си, прегръща детето и чупи ребрата му. Тук виждаме почти същото."

Не е изключено това да е кафявата мечка, обитаваща тези планини, но в Русия изключват тази версия.

Причината е, че инцидентът е през февруари, когато тя трябва да спи зимен сън.

Освен това историята с йети е доста по-атрактивна и съвсем не е отсега.

В миналото често са публикувани новини, че снежният човек е забелязван в Урал и Сибир. За последно през 2016 г. е засечен в района на Башкортостан. През същата година шефът на местен общински съвет в сибирския град Куляба съобщава, че бил ужасно стресиран от близката си

среща с йети

Тази версия само донякъде се потвърждава от криминалния лекар Едуард Туманов, който смята, че младежите са убити "нецелесъобразно и сложно".

След като обхожда целия район на трагедията, той заявява: "Когато слязох по склона, внимателно разгледах местата, където са намерени телата, и разбрах едно важно нещо. Момчетата са получили нараняванията си там, където бяха открити."

Каква е препоръката на криминалиста, четете в хартиеното издание.