Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Олимпийската шампионка може да е получила и инфаркт

През 90-те години на миналия век Бланка Очоа кара цяла Испания да се гордее, ставайки първата олимпийска медалистка в ските. Цялата страна се радва на успеха й на слалома на Игрите в Албертвил и с гордост гледа снимката й с бронзовия медал.

Бланка Очоа мигновено се превръща в популярна личност, а усмивката й завладява всички. Феновете я обичат, а журналистите обожават да разговарят с нея. Тя е дружелюбна, обича да говори за спорта и е готова за още много победи в ските. Очоа бързо се превръща в легенда.

За съжаление сензацията в ските издъхва нелепо преди няколко дни, след като тялото й е открито безжизнено в снега в една от любимите й планини, а усмивката й угасва завинаги.

До издирването на олимпйската шампионка на Испания се стигна, след като дъщеря й я обяви за изчезнала на 23 август. Оливия Фернандес се обажда в полицията, след като от часове търси майка си, но не успява да я открие.

Властите мигновено започват издирването на скилегендата. Първоначалната им следа е черният Mercedes A-Class на спортистката, който откриват в градче в близост до Мадрид.

"Бившата скиорка е

напуснала дома

си без мобилен телефон,

а кредитните й карти не са използвани след сигнала за изчезването й. Освен намерения автомобил, нямаме други следи по операцията от издирването", обявиха властите в страната.

След като претърсват дома на Бланка Очоа и установяват местоположението на колата, полицаите стигат до извода, че жената е решила да предприеме поредната си разходка в планината. За нея катеренето на заснежените склонове бил начинът да избяга от действителността и да си почине. Този път обаче ски легендата попаднала

в капана на любимото си място - планината

Тялото на мъртвата олимпийска медалистка е открито дни след начало на издирвателната акция. След дълги претърсвания, включващи стотици полицаи и доброволци, Бланка Очоа е открита безжизнена и почти обезобразена от студа. Разпозната е от близките си по дрехите и личния багаж, който носи със себе си. Добре обучени планински кучета успяват да открият ски легендата в една от най-труднодостъпните местности в планината. Трупът е открит в планинската част Ла Пеньота, северозападно от Мадрид. Според първоначалните лекарски данни по тялото на легендата нямало следи от удар или насилие и те изключват падане. По-късно аутопсия разкрива, че Бланка Очоа е починала след употреба на лекарства. Вестник "Ел Мундо" изтъква, че в кръвта на бившата скиорка са открити следи на

доксепин - антидепресант със седативни свойства

Според медиците е твърде вероятно медалистката на Испания да е взела по-голяма доза и да е заспала неочаквано в снега. Носителката на бронзов медал била взела със себе си всичките й предписани лекарства, с които от години борила депресията.

Според медиците обаче този път Бланка се е предозирала. Не е ясно дали го е направила случайно или става въпрос за самоубийство. Аутопсията не изключва и варианта хапчетата да са довели Бланка и до смъртоносен масивен инфаркт. Очаква се всичко да се изясни, след като излязат резултатите от токсикологичния анализ. Той ще бъде готов до няколко седмици.

Властите все още не са установили точното време на смъртта на първата испанска олимпийска медалистка. Следите към момента сочат, че тялото на Бланка Очоа е престояло поне три дни преди да бъде открито.

Родена през 1963 година, спортистката участва на четири олимпийски игри, представлявайки страната си в алпийските ски между 1980 и 1992 г. Тя е и първата олимпийска медалистка на Испания, като печели бронзов медал в слалома на Игрите в Албертвил през 1992-ра.

Прeз 2014 г. в интeрвю зa иcпaнcкa мeдия нocитeлкaтa нa брoнзoвo oтличиe в cлaлoмa признaвa, чe cкитe ca ce били прeвърнaли в мaния, нo cлeд крaя нa кaриeрaтa cи прeдпoчитa дa игрae гoлф.

Блaнкa Фeрнaндec Oчoa e eднa oт пeттe брaтя и cecтри oт фaмилиятa й, кoитo учacтвaт нa oлимпийcки игри кaтo чacт oт иcпaнcкия oтбoр пo cки. Ocтaнaлитe ca Дoлoрec, Фрaнcиcкo, Хуaн Мaнуeл и Луиc.

Брaт й Фрaнcиcкo e първият иcпaнeц, cпeчeлил злaтeн мeдaл oт олимпиaдa в cкитe. Пo врeмe на Caпoрo'72 тoй триумфирa в cлaлoмa.

Прeз cъcтeзaтeлнaтa cи кaриeрa Бланка Очоа имa 4 пoбeди в Cвeтoвнaтa купa, 20 кaчвaния нa пoдиумa и 69 финиширaния в тoп 10.